Gaudí´s crypte van Colònia Güell

Een onbekender meesterwerk van Gaudí

Enkele tientallen kilometers ten westen van Barcelona ligt de plaats Santa Coloma de Cervelló, met hierin de Colònia Guël , d.w.z. de Guëll kolonie. Het is een kleine arbeiderswijk met talrijke modernistische gebouwen, die aan het begin van de 20ste eeuw rond een tekstielfabriek is aangelegd. De crypte in Colònia Güell is van de hand van Gaudí.

Het ontstaan van het Colònia Güell project

De Colònia Güell is een idee van zakenman Eusebi Güell. Eind 19de eeuw wilt hij een nieuwe tekstielfabriek bouwen. En omdat hij geen zin heeft in de sociale conflicten die er dan bestaan bij fabrieken in de stad, komt hij met het idee om de nieuwe tekstielindustrie van Güell verder buiten de stad te bouwen, met meteen ernaast de huizen van de arbeiders. En scholen, winkels, een ziekenhuis, een herberg, theaters, een cooperativa (gebouw waar de arbeiders bij elkaar konden komen)  en een kapel eveneens op hetzelfde terrein. Zo ontstaat het Colònia Güell project.

Ontwerp en uitvoering van het project

Güell legt het project neer bij Antoni Gaudí en de andere modernistische architecten Joan Rubió, Francesc Berenguer en zoon Berenguer. Samen ontwerpen en bouwen zij deze bijzondere, modernistische arbeiderswijk rond de tekstielfabriek van Güell:

  • de cooperativa wordt in 1900 gebouwd door Francesc Berenguer en Joan Rubió;
  • verschillende particuliere huizen als Ca l'Ordal (1894) en Ca l'Espinal (1900) worden gebouwd door Joan Rubió;
  • de school wordt tussen 1912 en 1917 gebouwd door Francesc Berenguer en zijn zoon;
  • het culturele centrum Sant Lluís wordt tussen 1915 en 1917 door Francesc Berenguer;
  • het parochiehuis wordt in 1917 gebouwd door Francesc Berenguer.
  • de kerk wordt ontworpen door Gaudí.

De crypte van Colònia Güell

crypte-gaudi-colonia-guell;foto-spainmadeforyou

In 1898 ontvangt Gaudí de opdracht van zijn vriend Güell om de kerk in Colònia Güell te bouwen. De bouw begint in 1908, maar wordt onderbroken in 1914. Alleen de crypte is dan nog maar gebouwd. Na de dood van Güell in 1918 zetten de kinderen van Güell het project helemaal stop.

Bij de bouw van de kerk van Colònia Güell brengt Gaudí al zijn architectonische vernieuwingen samen. Net als bij de Sagrada Familia bootst hij allerlei natuurlijke vormen na en zorgt hij ervoor dat het gebouw goed aansluit bij de omliggende natuurlijke omgeving. Om dit te kunnen doen, gebruikt hij indrukwekkende bouwtechnieken. Het resultaat: een crypte die de uitstraling van een bos heeft. Met bomen, slakken, vlinders en meer... Zelfs onze kinderen zijn stil ervan en zijn diep onder de indruk van de fantasie en bouwkunst van de wel heel bijzondere kunstenaar Gaudí!

Colònia Grüell vanaf 1945

In 1945 verkoopt familie Güell de industrie-kolonie aan de familie Bertrand Serra. De tekstielfabriek is dan nog steeds in bedrijf. Als gevolg van een crisis in de tekstielindustrie sluit de fabriek in 1973 haar deuren. In de hierop volgende jaren worden de fabriek, huizen, gebouwen en de bijbehorende gronden van de arbeiderswijk verkocht aan allerlei verschillende bedrijven, particulieren en overheidsinstellingen.

In 1991 wordt de Güell kolonie uitgeroepen tot cultureel erfgoed (Bien de Interés Cultural). En tegenwoordig staat het ook op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. In 2000 begint men aan de restauratie van de arbeiderswijk, met het doel er een bedrijvenpark van te maken dat ruimte biedt aan 6.000 werknemers. De restauratiewerken aan de cripte van Gaudí worde in 2004 afgerond.

Praktische informatie

colonia-guell-barcelona

Adres: Calle Claudi Güell, 08690 Colònia Güell, Santa Coloma de Cervelló (Barcelona)
Openingstijden: maandag t/m vrijdag 10:00–17:00 uur (1 november t/m 30 april) of 10:00 – 19:00 uur (1mei t/m 31 oktober); zaterdag & zondag 10:00–15:00 uur.
Entree: om de crypte van Gaudí van dichtbij en van binnen te kunnen zien, heb je een toegangskaart nodig. Je kunt van tevoren de kaartjes online kopen of je koopt de toegangskaarten bij het informatiecentrum om de hoek van de crypte. De rest van de arbeiderswijk Colònia Güell is gratis te bezoeken.
Entreeprijs crypte: volwassenen €7; studenten en 65+-ers €5.50
Telefoon: +34 936 30 58 07
Email: coloniaguell@adleisure.com

Bereikbaarheid per openbaar vervoer

Vanaf de Plaça Espanya in Barcelona vertrekken er zowel treinen (R6, S8 en S33) als bussen (L70, L72 en L94) naar Santa Coloma de Cervelló. Hier aangekomen sta je ongeveer tegenover de toegangspoort van de arbeiderswijk Colonia Güell. Heb je een al een toegangskaartje, dan kun je meteen naar de crypte lopen. Zo niet, ga dan eerst naar het informatiecentrum (aangegeven met i Colonia Güell). Als je het informatiecentrum uitkomt, ga je twee keer links de hoek om en zie je de crypte in een park liggen. De reistijd bedraagt ongeveer 30 minuten.

Bereikbaarheid per auto

  • Komend vanaf C55 en A2 vanuit noordelijke richting: neem afslag 602 en volg de bordjes naar Colonia Güell. Parkeer de auto op de bijbehorende parkeerplaats en volg vervolgens het bordje ‘i Colonia Güell’ naar het informatiecentrum (om een toegangskaartje te kopen). Heb je al een kaartje, dan kun je het paadje verder naar links nemen, het park in.
  • Komend vanaf Barcelona: neem de Ronda Litoral en vervolgens de A2 richting wegnummer C245. Ga bij afslag 607 van de A2 af naar de C245, richting Sant Boi de Llobregat en Santa Colomia de Cervelló. Volg de bordjes Colonia Güell, die je leiden naar de bijbehorende parkeerplaats. Parkeer hier de auto en volg dan het bordje ‘i Colonia Güell’ naar het informatiecentrum om een toegangskaartje te kopen. Vanaf het informatiecentrum twee keer links de hoek om en dan zie je aan je rechterhand de crypte van Gaudí.