Gastronomisch paradijs Girona

Wie aan Girona denkt, denkt waarschijnlijk vooral aan de gekleurde huizen aan de Onyar rivier en een gezellige, mooi bewaarde oude binnenstad. Girona is echter niet alleen een interessante bestemming voor cultuur- en architectuurliefhebbers. Ook wie van lekker en innovatief eten houdt, zit goed in Girona. Wist je bijvoorbeeld dat zich maar liefst twee Michelin restaurants in Girona bevinden? Daarnaast biedt een groot aantal restaurants in Girona eveneens moderne, innovatieve gerechten aan. Zowel in tapa-vorm, als in uitgebreide menu's. Gedurende de Gastronomische week in Girona presenteren veel restaurants in speciale menu’s, om op deze manier de Gironese keuken te promoten.

Drie-Michelinsterren restaurant El Celler de Can Roca

Het drie sterren restaurant El Celler de Can Roca, -dat in 2013 op nummer één stond van ‘s werelds 50 beste restaurants-,  wordt gerund door de drie broers Joan (chef-kok), Jordi (meester in toetjes) en Josep (de wijnexpert). Als kind hebben de broers meegeholpen in het wegrestaurant van hun ouders, om vervolgens alle drie naar de hotelschool te gaan. En tegenwoordig nemen zij met zijn driëen de gasten mee op avontuur door de moderne Gironese keuken in hun eigen haute cuisine restaurant. Samen met zijn vrouw heeft Jordi overigens ook een jjszaak in Girona: Rocambolesc. Ik kan niet wachten om hier een keer een ijsje te gaan eten…

Adres: Can Sunyer 48, Girona

Eén-Michelinster restaurant Massana 

Restaurant Massana is met één Michelin ster het tweede sterrenrestaurant dat Girona telt. Het restaurant wordt al 25 jaar vol liefde gerund door chef-kok Pere Massana en zijn vrouw Ana Roger. Ook hij heeft als kind meegeholpen in de zaak van zijn ouders, -een cateringbedrijf-, en is als volwassene samen met zijn vrouw zijn eigen haute cuisine restaurant in Girona begonnen.

adres: c/Bonastruc de Porta 10, Girona

Andere restaurants in Girona met moderne, innovatieve gerechten

Naast deze twee sterrenrestaurants zijn er in Girona nog een groot aantal restaurants te vinden die eveneens moderne, innovatieve gerechten serveren tegen prijzen die voor mensen met een doorsne portemonnee ook goed betaalbaar zijn.

Restaurant Vol Gastronomíc

Restaurant Vol Gastronomíc (in het Nederlands: Gastronomisch Vliegtuig) is een modern restaurant van slechts 18 vierkante meter, dat gevestigd is in het hart van de oude binnenstad van Girona. Het kleine restaurant is gedeeltelijk over de Onyar rivier heen gebouwd en biedt uitzicht op de prachtige gekleurde huizen aan de oever van de Onyar rivier. Het eten wordt er bereid door de beste chef-koks van Catalonië.  Het restaurant heet niet voor niets Gastronomisch vliegtuig: het maakt deel uit van een project om de Catalaanse, -en in het bijzonder de Gironese-, keuken te promoten in Europa. Het is de bedoeling dat het restaurant na een tijdje zijn vleugels gaat uitslaan en tussenlandingen gaat maken in verschillende Europese steden, om ook aldaar de Catalaanse keuken te promoten.

Mercat del Lleó - dé versmarkt van Girona

Net als in Catalonië, werken koks in Girona zo veel mogelijk met verse en lokale ingrediënten in hun gerechten. Deze verse producten worden iedere dag op de Mercat del Lleó, dé overdekte versmarkt van Girona, gekocht. Het is een streling voor het oog om de vele verse producten in deze versmarkt uitgestald te zien.

Ria’s gastronomische tips voor Girona

1. Kom naar de Gastronomische Week van Girona

Ieder jaar in april vindt er in Girona de Setmana Gastronomica Gironina plaats: de Gastronomische week van Girona. Tijdens deze week promoten restaurants in Girona via special menu’s de lokale keuken van Girona. In 2015 vindt de Gastronomische week van Girona plaats van 17 t/m 26 april.

2. Neem kooklessen in Girona

Ga je op vakantie naar Girona en wil je zelf moderne Gironese gerechten leren koken? Je kunt op verschillende plaatsen terecht voor kooklessen in Girona. Onder andere in de Mercat de Lleó.