Frigiliana - een van de mooiste dorpen van Spanje

Het witte bergdorp Frigiliana, dat ligt op ongeveer 15 minuten rijden van de badplaats Nerja, in de provincie Malaga, behoort tot een van de mooiste dorpen van Spanje. Dit heeft het dorp behoorlijk wat faam gegeven. Onder Spaanse én buitenlandse toeristen. Wij vroegen ons af of het toerisme de charme van het Andalusische bergdorpje heeft aangetast of niet. En gingen een paar dagen naar Frigiliana om zelf de sfeer te kunnen proeven. Wij zagen inderdaad een aantal bussen met toeristen aankomen overdag. Maar ook dat het dorp prachtig onderhouden is. En dat veel Spaanse obers erg hun best deden om Engels te spreken. Nieuwsgierig geworden? Lees dan onze bevindingen in Frigiliana!

Prachtig onderhouden wit bergdorp

straten-Frigiliana

Frigiliana is een prachtig onderhouden wit bergdorp in de provincie Málaga (Andalusië), dat lange tijd door Moren bewoond is geweest. Het heeft  een fantastisch historisch centrum met smalle, steile, kronkelende straten en steegjes die iedere keer vol verrassingen zitten. En het bestaat uit een nieuw deel. Zelfs het nieuwe deel van Frigiliana ziet er mooi en ontzettend goed onderhouden uit en sluit naadloos aan op het oude gedeelte. Vóór het oude gedeelte zijn de afgelopen 10 jaar verder een aantal appartementencomplexen gebouwd met prachtige uitzichten op de omliggende bergen van het Axarquia gebied en de Middellandse Zee. En ook deze lopen nu vloeiend over in het historisch centrum van Frigiliana. Juist doordat er toeristen naar Frigiliana komen, is er genoeg geld om het dorp verder op te knappen. Dit is bijvoorbeeld te zien in de prachtige betegeling van de  straten en trappen in zowel het oude als het nieuwe deel van Frigiliana. En in de bewegwijzering met mooie richtingborden van keramiek.

Een dorp vol verrassingen

Frigiliana-foto-spainmadeforyou

Frigiliana is voor ons een dorp vol verrassingen. Je weet nooit wat voor steegje, trap, pleintje of onderdoorgang je na elke bocht gaat vinden. Een steegje dat voert naar een of meer huisjes. Of die de doorgang vormt naar een ander straatje. Wat een prachtig labyrint! Een labyrint dat bovendien verrassende winkeltjes, cafés en restaurants herbergt. Zo komen we bijvoorbeeld Marmelady (een mini winkeltje dat jam verkoopt ), een zeepwinkeltje en een chocoladewinkeltje tegen. 

Klimmen geblazen

Let op: het is wel klimmen geblazen in Frigiliana! Zoals gezegd is het een bergdorpje. Het is werkelijk tegen de steile hellingen aangebouwd en heeft dus veel trappen en hellende straatjes en steegjes. Wil je Frigiliana echt goed kunnen verkennen en ontdekken, dan moet je goed ter been zijn.

El Ingenio – de enige suikerfabriek in Europa

suikerfabriek-frigiliana-foto-spainmadeforyou; el-ingenio-frigiliana-foto-spainmadeforyou

Aan het begin van het historisch centrum ligt een enorm lichtbruin gebouw. Dit is het Palacio de los Condes de Frigiliana (=Paleis van de Graven van Frigiliana), in de volksmond ook wel El Ingenio (=Het Verstand) genoemd. Het paleis is eind 16de eeuw gebouwd door Graaf Manrique de Lara, nadat de laatste Moren definitief uit Frigiliana waren verdreven. In het paleizencomplex werden de suikerfabriek van Frigiliana (de Fábrica de Miel de Caña Nuestra Señora del Carmen) gevestigd en de San Antonio kerk gevestigd. De suikerfabriek werd een grote economische motor voor Frigiliana en het symbool voor de moderne tijd. De fabriek is tot op de dag van vandaag in gebruik en is de enige nog actieve suikerfabriek in Europa.

Toeristentreintje

toeristentreintje-frigiliana-foto-spainmadeforyou

Voor degenen die minder goed ter been zijn en voor families met kleine kinderen heeft Frigiliana tegenwoordig een toeristentreintje. Natuurlijk kun je op deze manier niet alle verborgen hoekjes zien, maar je krijgt wel al een heel goede indruk van het mooie Andalusische bergdorp. Het treintje vertrekt vanaf de Plaza de la Cañada del Ingenio (duur: 25 minuten, kosten: EUR3 voor volwassenen en EUR2 voor kinderen). 

Groot aanbod aan restaurants

the-garden-restaurant-frigiliana-foto-spainmadeforyou

Als je je bedenkt dat Frigiliana in 2014 iets meer dan 3.000 inwoners telde, is het ongelofelijk hoeveel restaurants en café’s het heeft! We hebben ze niet geteld, maar via TripAdvisor vinden we maar liefst 48 restaurants! Als we door de straten lopen, zien we ook verschillende restaurants met terrassen die verbluffende uitzichten bieden. Bijvoorbeeld La Virtudes, Tahona del Zacatin, El Casino, El Mirador en The Garden restaurant. Op de pagina over goede eetplekken in Frigiliana ga ik verder in op de restaurants die we in Frigiliana uitgeprobeerd hebben.

Ruime speeltuin voor de kleinsten

Voor de allerkleinsten is er een mooie, ruime speeltuin aangelegd op de Paza de la Cañada del Ingenio, tegenover de halte van het toeristentreintje.

Wandelen in natuurpark Sierras de Tejeda, Almijara y Alhama

natuurpark-frigiliana-foto-spainmadeforyou

Als we genoeg witte straatjes hebben gezien, dalen we vanuit Frigiliana af naar de Higuerón rivier aan de voet van het witte bergdorp, om te wandelen in natuurpark Sierras de Tejeda, Almijara y Alhama. We laten de gezellige drukte achter ons en binnen 10 minuten staan we midden in de natuur. Geweldig! Ook hier is het weer goed klimmen en dalen. Stevige schoenen en genoeg drinken zijn een must. En we raden af om er kort na hevige regenbuien te gaan wandelen. Omdat er dan te veel water door de anders (bijna) uitgedroogde rivier stroomt.

Bezienswaardigheden in buurt van Frigiliana

Er liggen ook nog talrijke andere bezienswaardigheden in de buurt van Frigiliana, variërend van natuurgebieden, baaien en stranden tot knusse kustplaatsjes en grotere Andalusische steden. Een korte opsomming:

  • Cuevas de Nerja (=druipsteengrotten van Nerja; 10 minuten rijden)
  • Nerja (10 minuten rijden)
  • Baaien (in het Spaans: calas) met kleine strandjes, langs de kust vanaf Nerja naar Almeria (10-20 minuten rijden)
  • Granada (1 uur rijden)
  • Natuurgebied La Alpujarra
  • Málaga (1 uur rijden)
  • Almuñecar
  • Salobreña

Overnachten in Frigiliana

In 2014 verblijven  we aan het begin van onze gezinsvakantie Almería een paar nachten in het gezellige, doch ietwat rumoerige hotel Almazara, een paar km buiten Frigiliana. In 2015 overnachten we in hotel Las Chinas, een eenvoudig maar super schoon hotel in het nieuwe deel van Frigiliana. We ontdekken een aantal hotels in Frigiliana zelf en een aantal hotels iets buiten Frigiliana. En komen er achter dat er in Frigiliana ook behoorlijk wat appartementen te huur zijn. Op de pagina over sfeervolle hotels en appartementen in Frigilana en omgeving lees je hier meer over.

Bereikbaarheid Frigiliana vanaf Malaga

Vanaf het vliegveld van Malaga ben je per auto binnen een uur in Frigiliana. Neem de A-7 / E-15 naar Almería (in oostwaartse richting). Bij afslag km 292 Frigiliana verlaat je de snelweg en volg je de laatste 5 minuten de borden naar Frigiliana (wegnummer MA-5105). Bij aankomst in Frigiliana kun je in een rotonde links omhoog rijden of links omlaag (volgende weg in rotonde). De eerste straat gaat eerst door het nieuwe deel van Frigiliana, om uit te komen bij het oude deel. De tweede straat gaat direct naar het oude deel en komt uit bij een groot plein, met parkeerplaatsen voor bussen, een speeltuin voor kinderen en als je omhoogkijkt een groot geelachtig gebouw: de suikerfabriek van Frigiliana.

Bereikbaarheid Frigiliana vanaf Nerja

Vanaf de dichtbij gelegen kustplaats Nerja ben je per auto binnen 10 minuten in Frigiliana. Om de plaats uit te rijden, volg je eerst de borden naar de snelweg A-7 Malaga-Almeria. Vervolgens volg je de borden naar Frigiliana. Voor de rest van de routebeschrijving, zie hierboven.

Parkeren in Frigiliana

Ik raad aan om de auto aan de voet van de oude dorpskern te parkeren en vervolgens te voet de doolhof van smalle, kronkelende straatjes te verkennen. Parkeren in Frigiliana kan echter zeker in de zomermaanden moeilijk zijn. Lukt het niet om de auto beneden te parkeren, probeer dan om de auto in het nieuwe deel van Frigiliana te parkeren (dus even stukje terugrijden en bij rotonde aan begin van dorp weg omhoog nemen; dit is nog steeds een brede weg).

 Meer informatie over Frigiliana

Meer informatie over Frigiliana vind je op de website van Frigiliana.

Reacties

geweldige site

Hallo Ria, Allereerst mijn complimenten voor jou mooie site geweldige blog. Wij zijn in juni een paar dagen in Nerja en weet niet hoe het daar is maar gelukkig heb ik jou site gevonden en er zit heel veel tips in. Mag ik je hiervoor bedanken. Met vriendelijke groet. Joyce.

Reactie toevoegen

CAPTCHA
Deze vraag wordt gesteld om te bepalen of u geen spambot maar een mens bent.