Flamingo’s in de Laguna van Fuente de Piedra

Flamingo's Fuente de Piedra; flamingo´s provincie Malaga

In de binnenlanden van de provincie Málaga ligt de lagune van Fuente de Piedra, het enige zoutmeer in Spanje dat in de zomer niet geheel uitdroogt. Het meer is het broed- en overwintergebied van de roze flamingo en van andere trekvogels. Een paradijs voor vogelliefhebbers en natuurliefhebbers die van dichtbij flamingo’s willen meemaken en zien broeden.

Het meer van Fuente de Piedra

 

Het meer van Fuente de Piedra (=Laguna de Fuente de Piedra) is een natuurreservaat dat zich op een uur rijden van Málaga bevindt, bij de plaats Fuente de Piedra, in het noordwesten van de provincie Málaga. Het is het grootste meer van Spanje en het enige zoutmeer in Spanje dat in de zomer niet helemaal droogvalt. Het is een favoriete broed- en overwinterplaats voor flamingo’s en tientallen andere trek- en broedvogels, zoals strandplevieren, lachsternen en steltlopers.

Broedplaats van de roze flamingo

Het aantal flamingo's dat zich hier jaarlijks nestelt verschilt van jaar tot jaar en is afhankelijk van het waterniveau. De paringstijd van flamingo’s is van maart tot mei. In maart beginnen de vogels met modder en takken hun nesten te bouwen. Nesten die rond de 25 cm hoog en 40 cm breed zijn en lijken op mini kraters. Het vrouwtje legt slechts één ei, dat na ongeveer 30 dagen broeden door zowel het vrouwtje als het mannetje uitkomt. Rond eind juli leren ze hoe ze moeten vliegen, zodat ze de maand erop samen met de volwassen flamingo’s uit de lagune van Fuente de Piedra kunnen vertrekken om aan de extreme hitte te ontkomen.

Van flamingo jongen naar volwassen flamingo

Als een nieuwe flamingo geboren wordt, is hij grijs. In het begin drinken jonge flamingo’s kropmelk, een rode substantie die vrij wordt gegeven door de klieren in de krop en die alleen door flamingo's en duiven wordt geproduceerd. Wanneer de jonge flamingo's groot genoeg zijn, verlaten ze het nest en krijgen ze een plaats binnen de groep. Na twee jaar zijn ze volwassen. Een volwassen flamingo is ongeveer twee meter hoog en weegt 2-4 kg.

Flamingo weetjes

  • Flamingo’s kunnen niet alleen vliegen, maar ook zwemmen! Dit komt door de zwemvliezen tussen hun drie voorste tenen.
  • Roze flamingo’s danken hun kleur aan de kreeftjes die zij eten.
  • Naast kreeftjes eten flamingo’s algen, schelpdieren en wormen.
  • Flamingo’s hebben een lange tong en hoornplaatjes op hun snavel, die dienen als filtermechanisme.
  • Flamingos’s steken hun kop ondersteboven in het water om het voedsel tot zich te nemen.

Bezoekerscentrum José Antonio Valverde

Bij de lagune van Fuente de Piedra ligt het bezoekerscentrum José Antonio Valverde, waarin een permanente tentoonstelling te zien is met de geschiedenis van de lagune en andere moerasgebieden van Andalusië. Bovendien vertrekken vanaf het bezoekerscentrum verschillende wandelroutes en een autoroute rond de lagune van Fuente de Piedra. Bijvoorbeeld de korte wandelroute 'El Laguneto' (lengte: 250 m – duur: ca. 15 minuten) en de lange wandelroute 'Las Albinas' (lengte: 2,5 km - duur: ca. 60 minuten). De korte route ligt vlak bij het bezoekerscentrum en gaat langs drie observatieposten, van waaruit men een grote diversiteit aan fauna en flora kan zien. De lange route loopt langs het noorden van de lagune en eindigt bij de Vicaria uitkijkpost. De autoroute gaat rond het meer (langs de Sierra de Yegas, met eindpunt het dorp Fuente de Piedra) en is ongeveer 21 km lang. Op deze route liggen verschillende uitkijkposten (='miradores').

Tips

  • Neem een verrekijker mee!
  • Het is mogelijk om fietsen te huren in het bezoekerscentrum.
  • Het is ook mogelijk om met een korte begeleide tour (kosten: €3 pp – duur: 1 uur) mee te gaan vanaf het bezoekerscentrum.

Routebeschrijving

Neem vanaf Málaga de A45 richting Antequera. Van hieruit ga je verder naar de A384 en vervolgens naar de A-6213. De reistijd van Málaga naar de lagune van Fuente de Piedra is ongeveer een uur.

Praktische informatie

Bezoekerscentrum José Antonio Valverde

Adres: Cerro del Palo, 29520 Fuente de Piedra (Málaga)
GPS-Coördinaten: 37° 7' 56" N, 4° 44' 33" W
Openingstijden: 10:00 – 14:00 en 17:00-19:00 uur (april t/m september) of 16:00 - 18:00 uur (rest van het jaar)

Bezoekerscentrum bij Laguna de Fuente de Piedra

Website Lagune van Fuente de Piedra
Telefoon: +34 952 712 554 of +34 675 645 957
Rondleiding bij lagune van Fuente de Piedra
Kosten: €3 per persoon
Duur: 1 uur
Vertrekpunt: bezoekerscentrum

Bezienswaardigheden in de omgeving

Met dank aan: Kosta Nieuws