Feesten en evenementen in Girona stad

Bloemenfestival Girona

Net als in de rest van Spanje wordt er in Girona onder meer Drie Koningen, de Goede Week (Semana Santa) en Kerstmis gevierd. Daarnaast kent Girona nog heel wat feesten en evenementen, variërend van muziek tot kunst tot literatuur tot culturele evenementen. Een volledig overzicht van feesten en evenementen in Girona stad vind je op de website van Girona stad. Ik wil er hier een paar noemen: het bloemenfestival, de feesten van San Narcis, de feesten ter herinnering aan de belegering van Napoleon en het gastronomisch festival van Girona.

Het bloemenfestival van Girona

In mei wordt ieder jaar een bijzonder festival georganiseerd in Girona: Girona Temps de Flors, oftewel het bloemenfestival van Girona. Het festival heeft wat weg van het patio festival in Córdoba. Alleen worden in Girona dan niet alleen patio's met bloemen versierd, maar ook straten, pleinen, rivieren en huizen. Huizen die normaal gesproken voor publiek gesloten zijn, openen dan hun deuren en worden rijkelijk door kunstenaars versierd. En het houdt niet op met deze bloemenkunstwerken die door de gehele stad te bewonderen zijn. Er wordt ook een fotowedstrijd georganiseerd van wie de mooiste bloemenfoto kan maken. En in restaurants wordt er gekookt met bloemen! In 2015 vindt het bloemenfestival in Girona plaats van 9 tot en met 17 mei.

De feesten van Sant Narcís

De feesten van Sant Narcís (in het Catalaans: Les Fires de Sant Narcís) zijn de grootste feesten van Girona en zijn de jaarlijkse feesten die gehouden worden ter ere van Sant Narcís, de beschermheilige van de stad Girona. Tijdens deze feesten staat de hele stad dagen lang op de kop, met muziekale en culturele optredens voor jong en oud, een optocht van reuzen en vuurwerk bij de oevers van de Ter rivier.

De feesten ter herinnering aan de belegering van de Napoleontische troepen

In juni wordt ieder jaar het verlies van de Napoleontische troepen bij de Slag bij Girona herdacht. Tijdens deze slag, -op 20 en 21 juni 1808-, wist de Spaanse divisie van Gerona te verkomen dat de troepen van Napoleon de stad Girona innamen. Helaas slaagden de Franse troepen er later dat jaar wel in Girona de belegeren.

Het Gastronomisch festival van Girona

Ieder jaar in april vindt er in Girona het Gastronomisch festival van Girona plaats: de Setmana Gastronómica Gironina. Tijdens dit festival promoten rond de 50 restaurants in Girona een week lang de lokale keuken van Girona d.m.v. special menu’s. Net als in Baskenland is de Gironese keuken een innovatieve keuken, waarbij er gespeeld wordt met traditionele gerechten. En waarbij gebuikt wordt gemaakt van verse ingrediënten van topkwaliteit. In 2015 vindt het Gastronomische festival van Girona plaats van 17 t/m 26 april.

Andere feesten en evenementen in Girona stad

Kun jij nog andere feesten en evenementen in Girona stad aanbevelen? Deel ze dan beneden met ons!

Meer inspiratie voor Girona

Misschien vind je de volgende artikelen over Girona ook interessant:

Gastronomisch paradijs Girona
Girona’s Romeins en Middeleeuws verleden

Hoofdgroep: 

Keywords: