Favoriete plekken in Bilbao van locals

Gaat u op vakantie naar Bilbao en wilt u weten wat u het beste kunt zien en doen in Bilbao, waar u het beste kunt eten in Bilbao en wat er in de omgeving van Bilbao te zien is? Lees dan snel verder en ontdek Bilbao door de ogen van insiders. Want vier Bilbao kenners delen hun favoriete plekken in Bilbao en omgeving.    

Bilbao kenners

Geïnspireerd door mijn ontdekkingsreis naar Bilbao en omgeving ben ik op zoek gegaan mensen die in Bilbao geboren en getogen zijn en mensen die al lange tijd in Bilbao wonen, om te horen wat hún favoriete plekken in Bilbao en omgeving zijn. Ik heb gevonden: Andrés (geboren, getogen en woonachtig in Bilbao en werkzaam bij reisorganisatie GoBasquing), Iván (geboren en getogen in Bilbao en werkzaam bij een internationaal logistiek bedrijf), Stéphanie (een Francaise die reeds 20 jaar in haar favoriete stad Bilbao woont en werkt bij GoBasquing) en Elke (een Belg die al 10 jaar in Bilbao woont en als gids werkt bij Basque Taste en Ibilbi). Deze Bilbao kenners hebben met mij hun favoriete plekken in Bilbao en omgeving gedeeld.

Favoriete bezienswaardigheden in Bilbao

1. “Casco Viejo” - de oude binnenstad van Bilbao met de zeven straatjes, de Arriaga Plaza met het “Teatro Arriaga” en de Plaza Nueva. Het is een gezellige, oude wijk met veel bars en restaurants. Typerend aan de bouwstijl zijn de vele balkonnetjes (van onderen betegeld!) en erkers.
2. Abandoibarra – de wijk in Bilbao aan de linkeroever van de Nervión rivier. Twintig jaar geleden stond de rivierkade nog vol met industriëen. Tegenwoordig hebben de industriëen plaatsgemaakt voor moderne gebouwen en musea en een prachtige promenade met moderne kunst: de “Paseo de la Memoria” (=Promenade van de herinnering). Het bekendste museum in Abandoibarra is het Güggenheim museum (een absolute must om te zien en beleven!).
3. Artxanda – een kleine berg naast Bilbao. Van hieruit heeft men een prachtig uitzicht over de stad Bilbao en zijn moderne architectuur. Bovendien kunt u er heerlijk eten in een van de restaurants die er liggen. Vanaf de Plaza de Funicular brengt de "Funicular de Artxanda" (een kleine trein) u voor €1 naar boven.
4. AlhóndigaAlhóndiga is een oud wijnpakhuis dat gerenoveerd is en omgebouwd is tot Cultureel en Sportcentrum. Het is uitgerust met oa. een bioscoop, bibliotheek, sportcentrum, zwembad, restaurant en dakterras. Het zwembad bevindt zich op het dak van het gebouw. Vanaf de grote hal beneden kun je boven je mensen zien zwemmen. Bizar! Het gebouw is een prachtige combi van moderne en industriële architectuur.

Favoriete activiteiten in Bilbao

Pintxos bar in San Sebastian, Baskenland Foto Spainmadeforyou
Potear in een pintxos bar

1. “Potear”, d.w.z. Met vrienden rondgaan van bar naar bar om er te genieten van een glas wijn met een “pintxo” (een klein hapje). Dit kan in de oude binnenstad van Bilbao, maar ook in het nieuwe stadscentrum.
2. Fietsen, rennen, wandelen of kickbiken langs de rivier. Hoewel de een graag fietst en de ander liever rent, vinden al mijn Bilbao kenners het heerlijk om te sporten langs de Nervión rivier (vanaf de Plaza Arriaga bij de oude binnenstad tot aan het Maritiem Museum)!
3. De berg Pagasarri beklimmen. Vertrekkend vanuit het centrum is het een wandeltocht van in totaal 4 uur naar de top van de Pagasarri Berg en weer terug. Het is een geweldige picknickplek.
4. Een voetbalwedstijd van Athletic de Bilbao in het stadium van Bilbao zien.  

Favoriete eetplekken in Bilbao

Voorafje in Etxanobe restaurant in Bilbao, Baskenland Foto Spainmadeforyou
Voorafje in Etxanobe restaurant in Bilbao

1. Pintxos bars in de oude binnenstad. Bijvoorbeeld Gure Toki aan de Plaza Nueva.
2. Pintxos bars in het nieuwe stadscentrum. Bijvoorbeeld La Viña del Ensanche, El Globo en Bitoque de Albia.
3. Restaurants waar traditioneel eten in een modern en internationaal jasje wordt gestoken. Bijvoorbeeld Restaurante Etxanobe in Palacio Euskalduna en Bistró in het Güggenheim museum.
4. Sidrería Arriaga in de oude binnenstad. Een “sidrería” is een plek waar appelcider gemaakt wordt. De echte sidrerías liggen op het platteland. Sidrería Arriaga maakt niet zijn eigen appelcider. Het schenkt echter wel cider uit de “kupelas”(= gigantische houten vaten) en serveert hierbij het typische gerecht "txuletón" (=“ribeye”).
5. Restaurant "Txakoli Simón" in Artxanda.

Favoriete bezienswaardigheden in de omgeving van Bilbao

Boer aan het werk in Berroja, Urdaibai, Baskenland Foto Spainmadeforyou
Boer aan het werk in Berroja (Urdaibai)

1. De “Puente Bizkaia” of “Puente de Portugalete” – De “Puente Bizkaia” is een hangbrug die de plaatsen Portugalete en Getxo met elkaar verbindt. Het is een hoge, stalen constructie waar een soort veerboot aan kabels aanhangt die voetgangers, fietsers en auto´s van de ene kant van de Nervión rivier naar de andere vervoert. Aangezien er tot eind 20ste eeuw tot in de stad Bilbao vele industriëen aan de oevers van de Nervión rivier lagen, dienden er grote schepen onder de hangbrug door te kunnen varen. De brug dateert uit 1893 en is ´s werelds eerste transportbrug! Zij is in dezelfde tijd als de Eiffeltoren gebouwd een heeft een vergelijkbare bouwstijl. Sinds 2007 staat zij op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.
2. Urdaibai – Rond de uitmonding van de Gernika rivier ligt het biosfeerreservaat Urdaibai. Het is een prachtig groen natuurgebied met kleine middeleeuwse plaatsjes, caseríos (Baskische boerderijen), Txakoli bodegas en “sidrerías”. Een geweldig gebied om actief bezig te zijn, maar ook om de Baskische gastronomie en het Baskische plattelandsleven te proeven en beleven.
3. San Juan de Gaztelugatxe – De Baskische kust is rijk aan kleine eilanden. Eén van de eilanden is Gaztelugatxe. Het kleine eiland bij Bermeo is verbonden met een smalle, lange brug. Op de top van het eiland ligt de hermitage San Juan de Gaztelugatxe die dateert uit de 10de eeuw. Het is een geweldige ervaring om via deze smalle brug naar het eiland en zijn hermitage te wandelen!
4. De kliffen aan de kust van Baskenland – De Baskische kust is een ruige kust, met eeuwenoude kliffen. Er lopen prachtige wandel- en fietsroutes langs de kliffen aan de Baskische kust. Bijvoorbeeld van Mutriku via Deba naar Zumaia . Of van Kursaal naar Pasaia.  

Hotels in Bilbao

Wilt u weten welke hotels ik aanbeveel voor een stedentrip Bilbao? Lees dan Hotels in Bilbao.  

Foto´s van Bilbao en omgeving

Wilt u nog meer foto´s van Bilbao en omgeving zien? Kijk dan op Baskenland in Beeld.  

Reacties

Veel dank !

Wat fijn om deze tips te lezen ! Welke wijk zou je aanbevelen om eem appartemrnt te nemen. We hebben geen auto dus gaan veel lopen en fietsen

Leuke wijken om te overnachten

Hoi Angelique, Super dat jullie wat aan mijn tips hebben:). Ik kan zowel het Casco Viejo aan de ene kant van de rivier als de nieuwere wijk Abandoibarra aanbevelen om te overnachten tijdens jullie vakantie in Bilbao. Beide wijken zijn via een aantal bruggen met elkaar verbonden en dus goed bereikbaar (te voet of op de fiets). Veel plezier in Bilbao!!

speeltuin

Hallo, Bedankt voor de leuke tips. wij gaan naar Bilbao met 2 kinderen (2 en 6jr). Heeft u een idee waar er speeltuintjes zijn in de stad. Dat is altijd plezant om even uit te rusten na een lange dag voor de kinderen. Grtjs, Natalie

leuke speeltuin in Bilbao

Hoi Natalie, Direct naast het Güggenheim museum vind je een leuke speeltuin voor kinderen. Er zullen zeker nog meer speeltuintjes in de stad zijn, maar die kan ik me zo niet herinneren. Als je op zoek bent naar nog meer leuke activiteiten voor kinderen in Bilbao, lees dan eens de pagina over kindervakantie Bilbao die ik heb geschreven: http://www.spanjevoorjou.com/kindervakantie-bilbao.html. Heel fijne vakantie alvast! saludos, Ria

Reactie toevoegen

CAPTCHA
Deze vraag wordt gesteld om te bepalen of u geen spambot maar een mens bent.