Een smurfendorp in de binnenlanden van Andalusië

smurfendorp Andalusië; smurfendorp Malaga

Houden jullie kinderen van de Smurfen? Bezoek dan tijdens jullie Spanje vakantie in Andalusië het smurfendorpje Júzcar, dat verstopt in de binnenlanden van Andalusië. Tot 2011 was het een van de vele witte bergdorpen in Andalusië. Totdat het gehele dorp blauw werd geschilderd voor de wereldpremière van de 3D-smurfenfilm.

Júzcar

Het bergdorpje Júzcar, met iets meer dan 200 inwoners, ligt in de Serranía de Ronda, in de provincie Málaga, circa 22 kilometer ten zuiden van Ronda en 113 km ten westen van de stad Málaga. Voordat het gehele dorp in het voorjaar van 2011 blauw werd geverfd, was het een traditioneel wit Andalusisch bergdorpje met weinig huizen en weinig inwoners, waar bijna niemand van had gehoord. Een dorpje, waarvan de meeste Juzcareños op zoek naar werk het dorp verlieten.  

Eerste smurfendorp ter wereld

Dit veranderde drastisch toen Sony Pictures España het dorpje uitzocht voor de wereldpremière van de 3D-film The Smurfs. Met goedkeuring van het gehele dorp werd Júzcar compleet smurfblauw geschilderd. En tijdens de wereldpremière van de Smurfenfilm op 16 juni 2011 riep de directeur van Sony España het Andalusische bergdorp officieel uit tot het eerste smurfendorp ter wereld (in het Spaans " el Primer Pueblo Pitufo del Mundo"). Hoewel de oorspronkelijke afspraak was dat de filmstudio na een aantal maanden het dorp weer wit zou verven, besloot de Juzcareños al snel om de blauwe kleur te behouden. Want het had nog nooit zóveel toeristen gehad!  

Duik in de smurfenwereld

Zeker voor families met kinderen is een bezoek aan het smurfendorp een leuke variatie op de witte dorpen van Andalusië. Kom met uw kids naar Júzcar en ga op zoek naar Gargamel, Grote Smurf en Smurfin.. Op het dorpsplein staan ook verschillende kraampjes waar u leuke Smurfen spulletjes kunt kopen.  

Hoe te bereiken

Zoals gezegd ligt Júzcar in de binnenlanden van de provincie Málaga. Komende vanaf de kustweg neemt u ter hoogte van San Pedro Alcántara weg A397 richting El Madroñal. Enkele kilometers na el Madroñal is er een soort T-splitsing in de weg. Sla hier linksaf naar weg MA-527, in de richting Pujerra en Júzcar. Vanaf Marbella is het ruim een uur rijden (afstand: 58km - GPS coordinaten : 36.668419,-5.060577).