Een kindervakantie Almería

In februari zijn we met het gezin op vakantie naar Almería geweest. Aangezien we het westelijke deel van Andalusië al grotendeels kennen, besluiten we deze keer richting oosten te gaan: naar Almería en natuurgebied Cabo de Gata. Na een week vol avontuur en plezier voor ouders én kinderen kunnen we zeggen dat Almería een goede bestemming is voor een kindervakantie naar Spanje!  

Een dagje Wilde Westen in Mini Hollywood

spain-made-for-you-minihollywood-Tabernas-Almeria
Cowboys vechten tijdens de Western show in Oasys Mini Hollywood (Tabernas, Almería)

Samen met Spaanse vrienden zijn we een dag naar Oasys Mini hollywood geweest, een attractiepark in de woestijn van Tabernas (midden in de woestijn van Almería). Als we Mini hollywood binnenkomen, is het alsof we echt in het Wilde Westen zijn beland: er rijden cowboys (met pistolen!!) rond, de sherrif staat op wacht, in een saloon wordt de Can Can gedanst en in het reservaat leven slangen en woestijnratten... We gaan naar de Can Can Dans, de papagaaienshow en de Western show. De Can Can dans valt wat tegen. De Papagaaienshow, met dansende, zingende en rekenende papagaaien vinden de kinderen prachtig. En over de cowboyshow vershillen de meningen: De jongens vinden de show met veel vecht- en schietwerk helemaal geweldig, terwijl de meiden het vooral hard en saai vinden... Wat bij alle kinderen in de smaak valt, is de dierentuin in het reservaat, met krokodillen, slangen en nog veel meer dieren. Het openluchtzwembad is helaas alleen in de zomerhmaanden geopend, dus dat kunnen we nu niet proberen. Maar het ziet er prachtig uit! Veel te snel is de dag om. Volwassenen en kinderen hebben genoten van het avontuur in het Wilde Westen. En van de prachtige omgeving. Naast het atractiepark is overigens een ingang naar de woestijn van Tabernas, een prachtig wandelgebied.  

Pottenbakken in Nijar

spain-made-for-you-Nijar-pottenbakkerij
Een kleine pottenbakkerij achter in een keramiekwinkel in Nijar (Almería) ...

Nijar ligt in de binnenlanden van Almería en staat bekend om zijn keramiek. Onze oudste dochter wil héél graag potten bakken. Dus wij gaan naar Nijar toe met de missie om een pottenbakkerij te vinden. Nijar blijkt ook een wit dorp te zijn. In de hoofdstraat vinden we een aantal winkels die keramiek verkopen. Eén van de winkels gaan we binnen om te vragen naar een pottenbakkerij. We hebben geluk! Een tante van de eigenaresse heeft een pottenbakkerij (=alferrería) om de hoek : “bij de bushalte naar links en dan na de slager en de bakker aan de linkerkant”. De beschrijving klopt en al snel staan we voor een andere keramiekwinkel. Tante´s pottenbakkerij bevindt zcih achter in de winkel. Hier maakt, bakt en schildert zij samen met nog één andere vrouw borden, vazen en potten in allerlei soorten en maten. De kinderen kunnen er helaas niet zelf pottenbakken. Maar we mogen wél zien hoe een bord gemaakt wordt (met een pers) en op welke manier de keramiek van Nijar beschilderd wordt. Én de meiden krijgen een groot stuk klei mee naar huis om zelf mooie dingen van te maken. Ze zijn dolgelukkig! Als we uit Nijar wegrijden, blijkt er ook een "Barrio alferrero" te zijn. Een pottenbakkerswijk. Zouden hier nog steeds pottenbakkers actief zijn...?  

Klimmen in de grotten van Sorbas

spain-made-for-you-bezichtiging-grotten-Sorbas-Almeria
Laatste uitleg voordat we verdwijnen in de aardedonkere grotten van Sorbas (Almería)

Een paar kilometer buiten de plaats Sorbas liggen de “cuevas de Sorbas”, de grotten van Sorbas. Deze grotten bestaan net als het omringende landschap uit gipssteen: prachtige fonkelende christallen waar bij verhitting gipspoeder uitkomt. Er zijn verschillende routes uitgezet, om de grotten onder begeleiding te kunnen bezichtigen. Wij kiezen voor de meest eenvoudige. Nadat we met onze Spaanse vrienden een heerlijke paella in het bijbehorende restaurant gegeten hebben, begint het avontuur. De stevige schoenen gaan aan en de helm met zaklantaarn gaat op. En dan gaan we op pad: een paadje af richting de uitgedroogde rivierbedding en al snel verdwijnen we tussen een paar rotsen de aardedonkere grotten in. Het enige licht dat we hebben, is dat van onze zaklampen op de helm... De grotten zijn op een aantal plaatsen erg smal en laag. Dus af en toe kruipen we en wringen we ons in gekke bochten. Als we na ongeveer 1,5 uur weer naar buiten komen, zijn zowel kinderen als ouders compleet onder de indruk!  

Mojácar Pueblo

Spain-made-for-you-Mojacar-pueblo
Het plein op de top van het bergdorpje Mojacar (Almería)

Mojácar is een populaire bestemming voor een strandvakantie in de zomermaanden. Tegenover het mooie en uitgestrekte zandstrand zien we grote hotelcomplexen, engelstalige uithangborden, een Ierse pub en ga zo door. We komen echter niet voor de kustplaats Mojácar, maar voor Mojácar Pueblo. Het oude dorp is boven op de top van een berg gebouwd. Om Mojácar Pueblo met zijn nauwe, stijle straatjes helemaal te kunnen zien, laten we de auto halverwege de berg op een parkeerplaats staan en gaan te voet verder. Wat een sfeervol wit dorpje! Her en der zijn nog Arabische invloeden te zien.  

Natuurgebied Cabo de Gata


Een van de vele prachtige uitkijkpunten in natuurpark Cabo de Gata (Almería)

Natuurpark Cabo de Gata ligt aan de kust van Almería en is het grootste beschermde kustgebied van Andalusië. Het natuurgebied is van vulkanische oorsprong en bestaat uit een gevarieerd landschap van steile kliffen, stranden, kustduinen, zoutpannen, dorre steppen en droge rivierbeddingen. Het herbergt een ongelofelijke rijkdom aan flora en fauna. Op het land en in de zee. In de zomermaanden worden er vele activiteiten in Cabo de Gata georganiseerd om deze prachtige natuur op verschillende manieren te verkennen. Wij verkennen het natuurgebied per auto. We laten ons meeslepen in het indrukwekkende en afwisselende landschap, genieten van de prachtige kustplaatsjes, spelen op de stranden en gaan op zoek naar goud. Onderweg komen we veel “sendero” bordjes tegen: bordjes die wandelpaden aangeven. Want zeker in de winter is Cabo de Gata een paradijs voor wandelliefhebbers. Hier een kort overzicht van de plaatsen die we in Cabo de Gata bezocht hebben:  

De goudmijnen van Rodalquilar

goudmijnen-van-rodalquilar-cabo-de-gata; foto-spainmadeforyou
Op verkenning in de oude goudmijnen van Rodalquilar (natuurpark Cabo de Gata, Almería)

De goudmijnen van Rodalquilar liggen in de bergen buiten het dorp Rodalquilar (een klein, goed onderhouden wit dorp), in de binnenlanden van het natuurpark, met uitzicht op de verbluffende “valle de Rodalquilar”. De kinderen vinden het super spannend dat hier vroeger écht goud is gevonden en doen hun uiterste best om een héél klein stukje goud dat misschíen achtergebleven is te vinden...  

Observatiecentrum van Trekvogels in de zoutpannen van Cabo de Gata

trekvogels-cabo-de-gata; foto-spainmadeforyou
Observatiecentrum van trekvogels (natuurgebied Cabo de Gata, Almería)

Net buiten de plaats Cabo de Gata ligt het observatiecentrum van trekvogels, in de zoutpannen van Cabo de Gata. Om er vanuit San José te komen, moeten we eerst even terug het binnenland in en het natuurpark uit. Zodra we het park uit zijn, beginnen de plastic kassen, Almería´s grootste economische motor. Ze zijn broodnodig, maar wat zijn ze lelijk! Ook de plaats Cabo de Gata vinden we niet mooi. Maar wat is het prachtig om zoveel flamenco's en andere trekvogels bij elkaar te zien!  

Prachtige witte kustplaatsen

kindervriendelijke-stranden-cabo-de-gata; foto-spainmadeforyou
Ravotten op het ruime zandstrand van San José (natuurpark Cabo de Gata, Almería)

Natuurpark Cabo de Gata heeft een aantal prachtige witte kustplaatsen, waar je kunt genieten van schitterende uitzichten en waar kinderen (meestal) heerlijk kunnen spelen aan het strand:

  • Las Negras - een klein dorp met redelijk groot zandstrand;
  • Isleta del Moro - een vissersdorpje in een prachtige baai met een paar restauranten pal aan het water en een mini kiezelstrand;
  • San José - een grotere kustplaats in een inham met redelijk groot zandstrand en een straat vol restauranten en bars tegenover het strand, waar de witte huizen tegen een helling zijn aangebouwd;
  • Agua Amarga - een dorpje in een baai, met groot kind- en rolstoelvriendelijk zandstrand en overweldigende uitzichten.

Vakantiewoning in natuurgebied Cabo de Gata

Als we met kinderen op vakantie gaan, overnachten we het liefst in een apartement of aparthotel. Tijdens onze vakantie Almería hebben we een apartement gehad in Las Negras: Bitacora. Een mooi apartement en behulpzaam personeel. Ook in Isleta del Moro, San Jose, Agua Amarga en Carboneras (prachtig strand, maar industrie op achtergrond) kunt u vakantiewoningen huren. Ik raad u af om in de plaats Cabo de Gata een vakantiewoning te nemen.  

Foto´s natuurgebied Cabo de Gata

Wilt u nog meer foto´s zien van dit prachtige natuurgebied? Bekijk dan mijn foto-album van natuurpark Cabo de Gata.

Reactie toevoegen

CAPTCHA
Deze vraag wordt gesteld om te bepalen of u geen spambot maar een mens bent.