De zwarte dorpen van Guadalajara

zwarte dorpen Guadalajara; zwarte architectuur Guadalajara

Op 110km afstand van Madrid bevinden zich in het noorden van de provincie Guadalajara, aan de grens met provincie Segovia, de zogenaamde “pueblos negros”, de zwarte dorpen van Guadalajara: kleine dorpjes met een karakteristieke architectuur, die hun onderscheidt van andere dorpen in de provincie Guadalajara en de rest van Spanje, gelegen in één van Spanje´s best bewaarde gebieden.

Karakteristieke architectuur van de zwarte dorpen van Guadalajara

Spain made for You, La Vereda - zwarte dorpen Guadalajarra
La Vereda, een van de zwarte dorpen van Guadalajara; voorbeelddorp voor het opknappen van de zwarte dorpen.

De zwarte dorpen van Guadalajara hebben een karakteristieke architectuur, die hun onderscheidt van andere dorpen in de provincie Guadalajarra en de rest van Spanje. De huizen zijn er namelijk gebouwd van zwarte leisteen. Een andere benaming is dan ook “architectura negra”, oftewel zwarte architectuur. De zwarte dorpen zijn te onderscheiden in twee verschillende gebieden:

  1. Het Valverde-gebied met de dorpen Valverde de los Arroyos, Zarzuela de Galve en La Vereda.
  2. Het Majaelrayo-gebied met de dorpen Campillejo, El Espinar, Campillo de Ranas, Roblelacasa, Robleluengo en Majaelrayo.

De huizen in deze twee gebieden lijken weliswaar op elkaar en hebben allemaal daken van zwarte leisteen, maar de bouwstijl is er net iets anders: In het Majaelrayo-gebied zijn de huizen en de hekken eromheen eveneens met leisteen gebouwd en bestaan de huizen uit één verdieping. In het Valverde-gebied daarentegen zijn de huizen en omheiningen met andere soorten steen gebouwd en bestaan de huizen uit twee verdiepingen.  

Complete rust

Eigenlijk kun je niet spreken van dorpen, omdat alle zwarte dorpen in feite kleine gehuchten zijn, met maar héél weinig inwoners. De gehuchten Campillejo, El Espinar, Roblelacasa, Robleluengo en Majaelrayo zijn tegenwoordig wijken van Campillo de Ranas. De dorpen liggen in een prachtige omgeving, midden in de bergen, in één van de best bewaarde gebieden in Spanje. Als je met je auto een hele tijd door de bergachtig gebied rijdt voordat je een mini dorpje ziet en onderweg geen enkele andere auto tegenkomt, begrijp je waarom. Een paar details: In totaal wonen er ca. 200 mensen in Campillo de Ranas en zijn buitenwijken. En bewoners van Campillo de Ranas dienen 40 minuten te rijden om bij de dichtsbijzijnde winkel, school of tankstation te komen. Gelukkig is er wel een lagere school in Campillo de Ranas, waar alle lagere school kinderen uit de buurt naar toe komen. In 2012 waren dat in totaal maar liefst 14 kinderen... Deze ontzettend rustgevende omgeving is een favoriete woonplek voor kunstenaars. Houdt u van rust en bergen, dan is dit een geweldig gebied! Het is een parel om per auto, te voet en op de fiets te verkennen. Komt u met de auto, denk er dan wel aan om vantevoren de tank vol te gooien!  

Best bewaarde zwarte dorpen van Guadalajara

Spain made for You, Patones de Arriba - zwarte dorpen Guadalajarra
Patones de Arriba in de provincie Madrid: zwarte architectuur, prachtige natuur en favoriete weekend eetplek voor Madrilenen.

De best bewaarde zwarte dorpen van Guadalajara zijn Valverde de los Arroyos, Campillejo en La Vereda. La Vereda is een verlaten dorp, dat alleen met een 4x4 auto te bereiken is, via een smalle weg vanaf het El Vado stuwmeer. Het is tegenwoordig een voorbeelddorp voor de zwarte dorpen in Guadalajara. Gaat u naar La Vereda, denk er dan aan om zelf eten en drinken voor onderweg mee te nemen, want een restaurant of supermarkt zijn niet te vinden in de buurt van La Vereda. Een dorpje dat buiten het gebied van de zwarte dorpen valt, maar dat dezelfde typerende architectuur als de huizen in het Valverde-gebied heeft, is verder het dorp Patones de Arriba, vanaf Madrid te bereiken via de A1 naar Burgos. Patones de Arriba is gedeeltelijk gerestaureerd en is tegenwoordig in de weekenden een favoriete lunchplek voor Madrilenen.  

Overnachten in Campillo de Ranas

spain-made-for-you-la-era-de-la-tia-donata-in-campillo-de-ranas-guadalajara-zwarte-dorpen
Pension La Era de la Tía Donata in Campillo de Ranas (zwarte dorpen van Guadalajara)

De meeste zwarte dorpen tellen niet meer dan 20 huizen en hebben nauwelijks faciliteiten. Het zwarte dorp Campillo de Ranas wel. Ook al is Campillo de Ranas klein, toch is het een stuk levendiger dan de andere gehuchten: er zijn 2 restauranten, een speeltuin op een groot grasveld in het midden van het dorpje (perfect voor kinderen!), verschillende overnachtingsmogelijkheden, een dorpswinkeltje dat zelfgemaakte produkten als honing, jam en brood verkoopt en een kunstwinkeltje met allerlei handgemaakte artikelen. Zij zijn gemaakt door de kunstenaars in Campillo de Ranas en zijn buitenwijken: schilderijtjes op zwarte leisteen, maquettes, oorbellen van eikdopjes, koelkastmagneten van hout en meer. Wilt u een aantal dagen in de zwarte dorpen van Guadalajara doorbrengen, dan kan ik u twee “casas rurales” in Campillo de Ranas aanbevelen. Letterlijk vertaald zijn dit “huizen op het platteland”. Het zijn kleine pensions / bed en breakfasts die liefdevol gerund worden door twee lokale families:

  • La Era de la tia Donata in Campillo de Ranas - Dit pension -gebouwd in de zwarte architectuur - ligt aan het einde van het dorp en heeft een geweldig uitzicht. Het ligt naast een restaurant en schuintegenover een grote speeltuin en grasveld. Het huis ziet er van binnen en van buiten prachtig uit. Eigenaar Javier is vriendelijk en behulpzaam. Samen met zijn vrouw en kinderen woont hij in één deel van het huis, waardoor ze altijd en snel hun gasten kunnen helpen. Zij kunnen ook voor gasten koken, als gasten dit vantevoren aangeven.
  • La Casa del Sol in Campillo de Ranas - Dit pension ligt in de dorpskern van Campillo de Ranas. Het uitzicht is helaas niet zo mooi als bij La Era de la Tia Donata, maar het is een prachtig verzorgd huis. En aan vriendelijkheid en hulpvaardigheid doen eigenaar Jorge en zijn vrouw –die zelf een paar huizen verder wonen- zeker niet onder!

Smullen van lokale gerechten in restaurant La Fragua (Campillo de Ranas)

Spain made for You, Hertenchorizo - Restaurant la Fragua - Campillo de Ranas - zwarte dorpen Guadalajarra
Hertenchorizo bij restaurant La Fragua in Campillo de Ranas (zwarte dorpen van Guadalajara)

Restaurant La Fragua  ligt naast de kerk van Campillo de Ranas en schuin tegenover de kunstwinkel. Het is een gezellig ingericht restaurant, waar men kan genieten van allerlei streekgerechten. Omdat wij snel weer verder moesten, hebben wij een aatal hapjes besteld en gedeeld: chorizo de jabalí (chorizo gemaakt van zwijn), chorizo de ciervo (chorizo gemaakt van hert) en migas (warm gerecht gemaakt van broodkruimels met vlees).  

Activiteiten in de zwarte dorpen van Guadalajara

Het gebied waar de zwarte dorpen van Guadalajara zich in bevinden is een fantastisch wandel- en fietsgebied. Wilt u er wandelen of fietsen, dan kunt u bijvoorbeeld een stuk van de GR-10 volgen: de “Gran Ruta”- 10, oftewel “grote route”-10, die helemaal loopt vanaf Lissabon tot Valencia. Net buiten het plaatsje Tamajón, -van waaruit men de zwarte dorpen betreedt-, ligt bovendien natuurgebied “la ciudad encantada de Tamajón”, waar grote rotsen te zien zijn, die door erosie prachtige vormen hebben aangenomen. Voor de wandel- of fietsliefhebbers zijn hier 2 routes uitgestippeld, die te voet vier uur en op de fiets twee uur duren. Heeft u interesse, mail me dan voor een vertaling van de routes. Of wat zegt u van raften of absejlen in de zwarte dorpen van Guadalajara? Alternatura is gevestigd in Campillo de Ranas, - naast pension La Era de la Tia Donata-, en organiseert groepsactiviteiten als rafting en absejlen.  

Ria´s route langs de zwarte dorpen van Guadalajara

Wilt u alle zwarte dorpen van Guadalajara zien en even helemaal tot rust komen, dan stel ik deze 3-daagse route langs de zwarte dorpen van Guadalajara voor. Het is een route per auto, die begint en eindigt in Madrid, met twee overnachtingen in Campillo de Ranas. Deze 3-daagse route voert u langs beide gebieden van de zwarte dorpen van Guadalajara, het bergdorp Patones de Arriba, stuwmeer El Vado, het verlaten klooster Bonahal en natuurgebied  “la ciudad encantada de Tamajón”.  

Meer informatie over zwarte dorpen van Guadalajara

Meer informatie over de zwarte dorpen van Guadalajara vindt u op www.guadalajaraturismo.com/pueblos-negros of www.pueblosarquitecturanegra.es.

Foto´s zwarte dorpen Guadalajara

Meer foto´s vindt u in mijn foto-album "foto´s van zwarte dorpen van Guadalajara".  

Reactie toevoegen

CAPTCHA
Deze vraag wordt gesteld om te bepalen of u geen spambot maar een mens bent.