De Tempelierstempel van Ucero

natuurpark canon del rio lobos castillië en leon

Tijdens ons bezoek aan natuurpark “Cañon del Río Lobos” in de provincie Soria doen we een bizarre ontdekking: tegen een kloof aan ligt een indrukwekkend en schitterend bewaard bouwwerk: de "Ermita templaria de Ucero", ook wel de “Ermita de San Bartolomé” genoemd. Deze tempel blijkt te zijn ontworpen en gebruikt door de vroegere Tempelier Orde. In de ban van deze tempel ga ik op onderzoek, om meer te weten te komen over dit mysterieuze gebouw...

Het begin van de Tempelier Orde in Ucero

De Tempeliers zijn vermoedelijk aangekomen in Ucero (Soria, Castillië en Leon) in het begin van de twaalfde eeuw, toen de Tempelier Orde in het leven werd geroepen aan de Castiliaanse grens om te vechten tegen de moslims. De macht en rijkdom van de Tempeliers nam tijdens de Reconquista snel toe. Zij kregen steun en bescherming van edelen en koningen, die hen eigendommen schonken als dank voor hun inzet tegen de moslims. Een van de geschenken was het dorpje Ucero met bijbehorend kasteel (toendertijd een fort). In het aangrenzende natuurpak Cañon del Río Lobos (=Ravijn van de Wolvenrivier) hebben de monniken van de Tempelier Orde toen een klooster opgericht: het “Monasterio van San Juan de Otero”. Het klooster lag op een afgelegen en rustige plek, met een grot die ideaal was voor bezinning en spiritualiteit. In het begin van de Middeleeuwen was het klooster een van de twaalf belangrijkste Tempelierskloosters in Castillië en een van de belangrijkste Tempelierskloosters op het gebied van spiritualiteit. Tegenwoordig zijn van dit klooster en de omliggende vertrekken alleen nog enkele resten van muren te vinden, in de directe omgeving van de Tempelierstempel van Ucero.  

De bouw van een tempel met gecodeerde boodschappen

Tempeliers symbool in herimitage van San Bartolomé; foto Spainmadeforyou

Tijdens de spirituele onderzoeken deden de Tempeliers veel esoterische ontdekkingen. De verworven spirituele kennis werd echter niet erkend door de officiële wetenschap en de Kerk. Daarom besloot de Tempelier Orde om de esoterische ontdekkingen die zij gedaan hadden geheim te houden. Om hun kennis echter toch door te kunnen geven aan de volgende generaties, bouwden zij begin 13de eeuw naast het bestaande klooster van San Juan de Otero een tempel met gecodeerde stenen boodschappen: het nieuwe klooster van San Juan de Otero. Deze tempel werd de erfenis van de verborgen kennis van de Tempeliers. Zij bouwden de tempel met het geld dat zij onvangen hadden voor de verkoop van het dorpje Ucero en het bijbehorende kasteel. Door Ucero te verkopen, kreeg de Tempelier Orde niet alleen voldoende geld om de tempel te bouwen, maar werd de tempel met zijn gecodeerde boodschappen ook beschermd tegen vernietiging. In 1310 werd de Tempelier Orde opgeheven en werden de resterende bezittingen van de Orde verdeeld tussen de Kerk en andere Ordes. Om sneller te vergeten dat het klooster van San Juan de Otero een tempel van de voormalige Tempelier Orde was, kreeg het een andere naam: eerst Abdij van San Bartolomé en later Herimitage (=Ermita) van San Bartolomé. De gecodeerde tempel bleef echter voortbestaan en is tegenwoordig nog steeds te bewonderen in de Cañon del Río Lobos. Een aantal gecodeerde boodschappen die de vroegere Tempeliers via het klooster hebben meegegeven zijn inmiddels ontcijferd...  

De boodschappen van de Herimitage van San Bartolomé

detail tempelierstempel Ucero; foto Spainmadeforyou

De herimitage van San Bartolomé is een eenvoudig kalkstenen gebouw, dat in de vorm van een Latijns kruis gebouwd is in laat Romaanse en vroege Gotische stijl. Het heeft veel kapitelen, die in Romaanse stijl versierd zijn. Een een rond raam in de vorm van het symbool van Tempeliers: een cirkel met een ster in het midden en 5 harten eromheen. In het interieur van de herimitage zit er vóór het altaar van de kapel van de Virgen de la Salud (=Maagd van de gezondheid) een plaat in de vloer. Dit is het centrale punt van waaruit de Tempeliers de coördinaten van magische punten konden bepalen. Wat de herimitage zo bijzonder maakt, is dat het niet alleen een mooi architectureel bouwwerk is, maar dat het gebouw ook allerlei gecodeerde stenen boodschappen bevat.  

De rozetten van de zijkapellen

Een rozet moedigt mensen in de tempel aan om zich mentaal te concentreren en te mediteren, om zo nieuwe ideëen op te doen.  

De kapitelen

Kapitelen worden gezien als verbinding tussen het aardse en het hemelse. De figuren erop zijn heilig en dragers van een lerende boodschap. Sommige kapitelen vormen tezamen een boodschap. Anderen dragen ieder afzonderlijk een boodschap met zich mee. Perkamenten symboliseren bijvoorbeeld superieure kennis, everzwijnen symboliseren de Meesters van deze Kennis, bijen symboliseren de hemelse wereld, een lam symboliseert opoffering en verlossing, en een wolf symboliseert verborgen kennis (vandaar ook de naam van de rivier die vlakbij de tempel weer naar boven komt: Wolvenrivier). Boven de hoofdingang van de tempel staan twee rijen met kapitelen, die de volgende boodschappen bevatten:

  • In de bovenste rij kapitelen zijn lezend van rechts naar links de doelen en acties van de Tempelier Orde te lezen: “In het begin bestond alleen het niets, maar dankzij de gestarte ridders (waren dit de Tempeliers..?), waar veel spot mee is gedreven, kan de mens verborgen kennis aspireren of bereiken; alleen de samenwerking van twee mensen zal de mens echter kunnen veranderen in een superieur wezen met toegang tot de Kennis van het Weten”.
  • De onderste regel openbaart het model dat gevolgd dient te worden om de meest perfecte verbinding te bereiken tussen het hemelse en het aardse: “De relatie tussen hemel en aarde is zwak, maar alle mensen van het universum kunnen zich verenigen in het teken van het Kruis, ongeacht de logica om de kosmische regels vast te stellen die beide werelden bij elkaar krijgen. Echter, het is nodig om de zintuigelijke zintuigen op te geven, om zo meer solide verbindingen te bereiken, die met de aanvang en de hulp van de monnikken van de Tempel de eerder geldende regels zullen overlappen, om zo de geleidelijke en perfecte verbinding tussen de twee werelden te bereiken”.

Decoraties op de hoofddeur van de tempel

Naast de bovengenoemde kapitelen boven de hoofddeur van de tempel geeft de deur ons nog meer boodschappen. De aanwezigheid van draken, serafijnen, ridders met dames, en gezichten uit wier monden bloeiende stengels komen, wijzen erop dat er een verhaal verteld wordt dat door toeschouwers ontrafeld dient te worden. Verder zijn er wijnbladeren te zien, die universeel gebruikt worden als teken van seculiere cultuur, die nodig is om in een toestand te komen waarin men mystieke ervaringen meemaakt.  

De strategische ligging van de Tempelierstempel

De Tempelierstempel ligt in een natuurlijke omgeving die uitermate geschikt is voor de bouw van heiligdommen en die door de geschiedenis heen ook voor religieuze doeleinden gebruikt is. Zo ligt er naast de tempel een groep rotsen (monolieten) die richting de zon wijzen en die vroeger als altaar voor offers en heidense aanbiddingen gebruikt werden. Achter de tempel ligt er verder een grot, die vanwege zijn diepe eenzaamheid en geisoleerdheid uitnodigt tot gebed en spiritualiteit. En tenslotte ligt de tempel in de buurt van de rivier Lobos, die een stuk ondergronds verdwijnt en vlak voor de tempel weer aan de oppervlakte verschijnt. Dit geeft in spirituele zin een wedergeboorte aan. Filoloog en schrijver García Atienza komt er in de jaren 1970 achter dat er ook nog ‘magische’ redenen zijn geweest waarom de tempel van de Tempeliers in de dertiende eeuw uitgerekend op déze plek is gebouwd. Hij ontdekt dat Ucero precies in het midden ligt van twee extreme punten van het Iberisch Schiereiland, -Cabo de Finisterre in Galicië en Cap de Creus in Catalonië-, en dat er op de boog tussen deze twee extreme punten (met Ucero in het midden) verschillende gebieden met magische tradities liggen (bijvoorbeeld Fátima, Aracena, de Alpujarra en Ampurias). Als hij vervolgens een Tempelierskruis en een 'Tau'-teken (=figuur in de vorm van een hoofdletter T; beiden magische waardes voor de Tempeliers) op de kaart tekent met Ucero als centrum, blijken ook op deze lijnen plaatsen met spirituele betekenis te liggen (bijvoorbeeld Santiago de Compastela en Toledo). In de meeste van deze plaatsen zijn de Tempeliers ook aanwezig geweest.  

Praktische informatie

Hoe te bereiken

wandelroutes cañon del rio lobos; wandelroutes natuurpark castillië león; foto Spainmadeforyou

De Herimitage van San Bartolomé ligt verborgen in natuurpark Cañon del Río Lobos, enkele kilometers buiten het dorpje Ucero, in het noordoosten van de provincie Soria. Om de tempel te bereiken, rijdt u via wegnummer SO-920 naar Ucero. Van hieruit rijdt u verder richting Cuesta Galiana (wordt ook aangegeven met een langwerpig bord langs de weg “Cañón del Río Lobos – red de Espacios Naturales de Castilla y León”). Nadat u de rivier Ucero bent overgereden, gaat u van de asfaltweg af en slaat u een bospad in, richting Cañon del Río Lobos. In het natuurpark aangekomen, parkeert u de auto en legt u de laatste 1,1 km naar de tempel te voet af (“Ermita” volgen).  

Restaurant

Wilt u wat drinken of een hapje eten, dan kan dat in de bar “Bar Restaurante Cañón del Río Lobos” aan het begin het natuurpark, langs de rivier. De bar wordt gerund door een vriendelijk ouder echtpaar. De keuze op het menu is niet groot, maar het eten is lekker, de porties zijn groot en de prijs is goed. Toen wij er aankwamen, was de keuken eigenlijk al gesloten, maar de eigenaresse heeft toch nog iets lekkers voor ons zessen in elkaar getoverd! Alternatief is natuurlijk zelf eten en drinken meenemen en een picknick houden.  

Accommodatie

Voor ons bezoek aan de Herimitage van San Bartolomé hebben wij overnacht in Casa Rural La Tejera in Huerta de Rey (Burgos, Castillië en Leon), op 40 minuten rijden van het natuurpark. In dit gebouw werden vroeger dakpannen gemaakt. Het is prachtig opgeknapt en tegenwoordig kun je er kamers huren of een suite. Als je een kamer huurt, kun je gebruik maken van de gezamelijke keuken (met koelkast en fornuis waar je gebruik van mag maken!) en kamer. In de suite op de bovenste verdieping heb je je eigen keukentje en zitgedeelte. Een kamer kost EUR40 per nacht. De kamers zijn schoon, wij konden samen met onze twee meiden op één kamer slapen (krap, maar prima, omdat we beneden konden zitten) en de eigenaars zijn aardig (spreken echter alleen maar Spaans). Wij zijn er inmiddels drie keer geweest en gaan er zeker weer terug! Bent u op zoek naar een accommodatie in Ucero? Dan kan ik Posada los Templarios van harte aanbevelen. Dit is een rustiek hotel gelegen in een prachtig gerestaureerd 17de eeuws huis in natuurpark Cañon del Río Lobos, met een Spa die gebouwd is in een grot...   Bron:  boek “La Ermita templaria de Ucero; apuntes históricos y notas para la visita a un enclave mágico”

Reactie toevoegen

CAPTCHA
Deze vraag wordt gesteld om te bepalen of u geen spambot maar een mens bent.