De pottenbakkerijen van Ubeda

pottenbakkerij Ubeda

Úbeda staat vooral bekend als pitoreske Middeleeuwse plaats met een oude binnenstad in Renaissance stijl. Het is echter ook bekend voor zijn pottenbakkerstraditie. In de spaarzame vrije tijd die we tijdens de studiereis door de provincie Jaén hadden, glipte ik kort binnen in de pottenbakkerswinkel van pottenbakker meester Tito en kreeg ik uitleg van meester Tito in eigen persoon…

Alfarería Tito

pottenbakkerij Tito in centrum Ubeda

Genietend van het heerlijke weer en de goedgeklede Spaanse families die om me heen lopen, struin ik door de gezellige winkelstraat van Úbeda. Ik wil nog even sfeer proeven. En hopelijk vind ik nog een kleinigheidje voor mijn dochters. Dan sta ik ineens voor Alfarería Tito, een pottenbakkerswinkel die me tijdens de rondleiding door Úbeda al op was gevallen. Welke typische voorwerpen zouden hier gebakken worden? En welke kleuren zouden hier gebruikt worden? Zou het aardewerk van Úbeda lijken op dat van Nijar, een bekende pottenbakkersplaats in de provincie Almería? Nieuwsgierig glip ik voorbij een Spaanse heer en twee dames die bij de ingang met elkaar praten. En kom terecht in een pottenbakkerswalhalla, met borden, mokken, kruiken en nog veel meer.

Pottenbakker meester Tito

Als ik na het rondsnuffelen met een aardewerken blokfluit bij de kassa sta, vraagt de Spaanse heer aan de kassa mij waarom ik in Úbeda ben. Zodra ik aangeef dat ik bij de groep hoor die op studiereis is, gaan alle remmen los. Bij de twee Spaanse dames en de Spaanse heer. De Spaanse heer blijkt pottenbakker meester Tito te zijn, die al vele malen in de prijzen is geval voor zijn pottenbakkerskunst. De twee dames prijzen meester Tito de hemel in, terwijl hij alle complimenten voor hem en voor zijn zoon (volgens goede traditie is zijn zoon in de pottenbakkers voetsporen van zijn vader getreden) rustig incasseert.

Rondleiding door de winkel

pottenbakker Tito Ubeda

Dan word ik vol overgave meegenomen voor een korte rondleiding door de winkel en krijg ik een traditionele geboorte kruik (=paridera), waterkruikje en geurenpotje te zien. Meester Tito zou graag nog heel veel meer willen vertellen, maar helaas, het avondeten wacht. Graag had meester Tito ons ook zijn kunsten voorgedaan in de Alferería Tito, maar ook dit laat het overvolle programma van de studiereis helaas niet toe. Jammer! Met een aardewerken blokfluit en een kruidenpotje dat ik cadeau heb gekregen op zak, verlaat ik even later de museumwinkel van meester Tito en haast ik mij terug naar het hotel. Wat een heerlijke ontmoeting was dit! Gaat u naar Úbeda, dan hoop ik van harte dat u wél tijd heeft om de pottenbakkerskunsten van meester Tito langer te bewonderen.

Ligging

De Alfarería Tito bevindt zich in de oude binnenstad van Úbeda, aan de calle Juan Montilla, tegenover de Plaza del Ayuntamiento (=plein van gemeentehuis). Adres: Plaza del Ayuntamiento 2, Úbeda.

Pottenbak traditie

Úbeda kent een lange pottenbak traditie, die teruggaat tot in ieder geval de tijd dat de Moren in Úbeda woonden. Een traditie die nog steeds van de ene generatie op de andere door wordt gegeven. Een aantal typische pottenbakkers voorwerpen, -die in verschillende pottenbakkerijen (in het Spaans: alfarerías) nog steeds gemaakt worden, dateren nog uit deze tijd. Bijvoorbeeld de geboorte kruik (in het spaans:). Ook de veelvuldig gebruikte groene kleur heeft Arabische origines.

Calle Valencia

De meeste alfarerías van Úbeda bevinden zich in of rond de Calle Valencia. Om er te komen, wandelt u vanaf de Plaza del primer de Mayo naar de Losal straat. Deze gaat over in Cuesta de la Merced. Aan het einde van deze straat rechts aanhouden en dan bent u al in de Calle Valencia. Houdt u van aardewerk, ga er dan zeker een kijkje nemen!

Overzicht van pottenbakkerijen in Úbeda

Op de toeristische website van Úbeda en Baeza staat een overzicht van pottenbakkerijen in Úbeda.

Gerelateerde artikelen

Reactie toevoegen

CAPTCHA
Deze vraag wordt gesteld om te bepalen of u geen spambot maar een mens bent.