De ongerepte natuur van het dal van Roncal

dal van Roncal in Spaanse Pyreneën

Bent u een liefhebber van rust, ruimte en natuur? Bent u op zoek naar een bijzondere vakantie in Spanje, met grote culturele, historische, natuurlijke en gastronomische waarden? Ga dan eens naar het dal van Roncal, in de Spaanse Pyreneëen.

De groene parel van de Spaanse Pyreneeën

Het dal van Roncal is een nog onbekend juweel in het westen van de Spaanse Pyreneeën (Navarra). Met prachtig uniek natuurschoon en een rijke gewortelde cultuur, is het dal een perfecte vakantiebestemming in het midden van de natuur.

Een beeld van de omgeving

In het dal bevinden zich 7 authentieke Pyrenese dorpen met huisjes van steen en hout in smalle straatjes, beklinkerd met zwerfkeien uit de rivier, nog uit de tijd dat men hier met paard en wagen reed. Op de bankjes langs de weg zal je geregeld één van de oudere mannetjes zien genieten van ‘zijn tierra ’. Dal van Roncal, Navarra
In deze indrukwekkende omgeving is het een must om een van de vele mooie wandelingen te maken. Zoals b.v. de oude smokkelaars route over de kam vanaf Isaba naar Belagua. Vroeger leefden de mensen hier van het houden van schapen, koeien en de bosbouw, maar ook van het smokkelen van hun waren naar Frankrijk en terug. Hiervoor gebruikten ze speciale voetpaden, ver van de doorgaande weg. Deze paden zijn behouden en veranderd in een wonderschone wandeling. Het is even stevig klimmen naar de kam, langs ruïnes van boerderijen en door bossen. Maar bovenaan de kam wordt je beloond met een fantastisch vergezicht over het dal  beneden. Dorpje in Dal van Roncal, Navarra

Oeroude tradities

Door de relatief geïsoleerde ligging van het dal zijn de eigen tradities en gebruiken goed bewaard gebleven. Dag van het Houtvlot in Burgui, Dal van Roncal, Navarra

Iedere lente, eind april of begin mei, wordt in Burgui de ‘Dag van het Houtvlot’ gevierd. Net als vroeger voert men het hout in de vorm van vlotten, ‘almadías’ in het Spaans genoemd, via de rivier de Esca naar de rustige stromen van de Ebro. Daar werd het verkocht om bewerkt te worden. Nu is de viering van deze dag meer een eerbetoon van de traditie en uitgeroepen tot regionale feestdag.

In de maand juli kunt u genieten van de oudste belastingsceremonie van Europa. Sinds 1375 wordt elk jaar op 13 juli deze ‘Tributo de tres vacas’ gehouden, bij de steen van San Martin, op de grens tussen het dal van Roncal (Spanje) en de Baretous-vallei (Frankrijk). De burgemeesters van de dorpen komen gekleed in merkwaardige traditionele gewaden bijeen om een symbolische betaling van drie koeien in ontvangst te nemen als vergoeding voor oude weide- en waterrechten. Vervolgens wordt het vredesakkoord bezegeld door de handen op elkaar te leggen met de woorden “Pax avant, pax avant, pax avant”. Het geheel wordt afgesloten met een samenhorigheidsfeest.

Cultureel-historische en natuurlijke bijzonderheden

Omdat Isaba maar op 23 km van de grens met Frankrijk ligt, is het de moeite waard een dagje door de Franse Pyreneeën te toeren over de pas van Larra Belagua. Dit meest bijzondere ecosysteem van de Spaanse Pyreneeën met zijn bizarre rotsformaties van karstgesteente en zeldzame planten is beroemd om zijn unieke sfeer en wilde schoonheid. Na een kleine rondwandeling rijdt u door naar Saint Engrace in Frankrijk om de beroemde oude kerk te bezichtigen en heerlijk te lunchen in de tuin van een taverne. Iets verderop, in de Gorges van Kakuetta, wordt u tijdens de wandeling door de kloof verrast door een waterval die op 80 meter hoogte uit de bergwand tevoorschijn komt. De terugreis over de Puerto de Larrau is een belevenis op zich met zijn vele kronkelende wegen en vergezichten.

Reactie toevoegen

CAPTCHA
Deze vraag wordt gesteld om te bepalen of u geen spambot maar een mens bent.