De Koninklijke tapijtenfabriek in Madrid

Real Fabrica de Tapices Madrid; koninklijke tapijtenfabriek Madrid; foto RiaPoulsen

Midden in het centrum van Madrid ligt de Koninklijke tapijtenfabriek verstopt, die vanaf de 18de eeuw wandkleden en vloerkleden heeft gemaakt voor het Spaanse koningshuis en vele andere rijken in Spanje en de rest van de wereld. Tot op de dag van vandaag worden de tapijten er met de hand gemaakt en gerepareerd! Het is mogelijk om een kijkje achter de schermen te nemen bij de tapijtenfabriek en met eigen ogen te zien met hoeveel preciezie en geduld er gewerkt wordt.

Geschiedenis tapijtenfabriek Madrid

Spain-made-for-You-Real-Fabrica-de-Tapices-Madrid

De Real Fábrica de Tápices, oftewel de Koninklijke Tapijtenfabriek wordt in 1721 gesticht door koning Felipe, op basis van het model van de koninklijke fabrieken die begin 17de eeuw in Frankrijk opgezet zijn. Zijn doel is om een sterke nationale industrie op te bouwen, zodat Spanje niet langer afhankelijk is van de import van tapijten en kleden uit Frankrijk en Vlaanderen. Jacobo Vandergoten, de bekende tapijten meester van Antwerpen, wordt aangesteld als directeur.  

Antwerpen´s tapijtenmeester Jacobo Vandergoten eerste directeur

Aanvankelijk weeft Vandergoten kleden en tapijten die een kopie zijn van kleden en tapijten uit Vlaanderen. Maar al snel zorgt het Spaanse Koninklijke Huis voor originele “modelstukken” vervaardigd door Spaanse schilders. De Spaanse kleden en tapijten gaan zich op twee manier onderscheiden van de Vlaamse kleden en tapijten: de beschreven scenes zijn scenes uit het leven van alledaag (tegenover religieuze of politieke scenes) en er wordt met de fellere kleuren blauw, geel en rood gewerkt (tegenover de basiskleuren bruin en groen).  

Goya´s bijdrage aan Real Fábrica de Tápices

Voordat Goya bekend werd als hofschilder voor het Spaanse Koninklijke huis, heeft hij als schilder gewerkt in de Real Fábrica de Tapices. Tussen 1775 en 1793 (ten tijde van koning Carlos III en Carlos IV) heeft hij 63 model ontwerpen geschilderd voor de Koninklijke verblijven in San Lorenzo de El Escorial en El Pardo. Bijvoorbeeld jachtscenes.

wandkleden-koninklijke-tapijtenfabriek-madrid
Wandkleden in de Fábrica Real de Tápices, de koninklijke tapijtenfabriek in Madrid

De eerste tapijtenfabriek wordt te klein

In het begin is de tapijtenfabriek gevestigd in het huidige Santa Bárbara klooster. Maar al snel is men genoodzaakt op zoek te gaan naar een nieuwe ruimte met expansiemogelijkheden voor de tapijtenfabriek, verder buiten het centrum. Dit wordt de huidige lokatie van de tapijtenfabriek, in de vroegere tuinen van het Atocha klooster (de fabriek licht dichtbij het huidige Atoche Renfe station en heeft zicht op de Nuestra Señora de Atocha kerk). Vanaf 1889 verricht de tapjitenfabriek zijn werkzaamheden vanuit dit gebouw. Het is in eenvoudige neomudejar stijl ontworpen door de bekende Spaanse architect José Segundo de Lema. Andere beroemde werken die hij ontworpen heeft, zijn het Panteón de Infantes (Children’s Mausoleum) in het koninklijke paleis van El Escorial, het homeopathisch instituut (Calle del Marqués del Duero 7), het San José ziekenhuis (Calle de Salustiano Olózaga 8) en het Zabalburu Paleis in Madrid (Calle de Pedro Muñoz Seca).  

Real Fábrica de Tápices krijgt internationale naamsbekendheid

Vanaf de 19de eeuw heeft Real Fábrica de Tápices  internationaal steeds meer naamsbekendheid verworven. Tot op de dag van vandaag verzorgt zij bestellingen van over de hele wereld. Vanaf 1996 is de tapijtenfabriek een stichting en heeft het zijn deuren ook voor het publiek geopend.  

Rondleiding door de koninklijke tapijtenfabriek

vloerkleed-real-fabrica-de-tapices-madrid
Het maken van een vloerkleed in Real Fábrica de Tápices, de koninklijke tapijtenfabriek in Madrid.

Het is mogelijk om onder begeleiding van een gids (Spaanstalig of Engelstalig) een kijkje achter de schermen te nemen bij de koninklijke tapijtenfabriek en zelf te zien hoe kleden en tapijten er worden vervaardigd en gerepareerd. Vandaag de dag wordt dit nog steeds op dezelfde manier gedaan als in de 18de eeuw: handmatig, met héél veel geduld en preciezie! Het is indrukwekkend om te zien hoe vloerkleden knoop voor knoop worden gemaakt. Afhankelijk van de knoop (Turkse of Spaanse knoop) duurt het één tot twee weken om één vierkante meter vloerkleed te maken. Kosten: rond de EUR 15.000... Na gezien te hebben met hoeveel geduld en preciezie de vloerkleden en wandtijpen gemaakt worden, kijkt u gegarandeerd anders aan tegen de vele kleden en tapijten die in de verschillende Koninklijke residenties te zien zijn!  

Praktische informatie

Adres: calle Fuenterrabia 2, Madrid
Openingstijden: Maandag-vrijdag 10:00-14:00 uur
Entree: EUR 4,- pp, groepen EUR 3.50 (max 25 pax)
Te bezichtigen: alleen met gids (Spaans- of Engelstalig) en als vantevoren gereserveerd
Metro: lijn 1, halte Menéndez Pelayo, uitgang calle Gutenberg
Telefoon: (+34) 914 340 550
e-mail: gartabe@realfabricadetapices.com
Website: www.realfabricadetapices.com

Reactie toevoegen

CAPTCHA
Deze vraag wordt gesteld om te bepalen of u geen spambot maar een mens bent.