De hamdrogerijen van Trevélez

hamdrogerij Trevelez

Trevélez is één van de witte bergdorpjes in de Alpujarra (Granada, Andalucía). Bovendien is het Spanje´s hoogste dorp (1476 meter boven zeeniveau). De tocht naar Trevélez gaat door prachtige, verlaten berggebieden. Vanwege zijn hoge ligging, de bergwind en lage bevolkinsdichtheid, is de lucht er niet alleen schoon, maar van september t/m maart is het er ook koud genoeg om hammen op een natuurlijke manier te laten drogen. Sinds de 19de eeuw is het bekend voor zijn hamdrogerijen.

Het halve dorp bestaat nu dan ook uit hamdrogerijen, die afgewisseld worden met souvenirwinkels (ham en andere lokale produkten) en restaurants. Vanwege de vele grote gebouwen waar de hammen in gezouten en gedroogd worden, is Trevélez misschien een net wat minder charmerend dorp dan andere bergdorpen in de Alpujarra voor wat betreft de architectuur. Al moet gezegd worden dat ook de grote gebouwen van de hamdrogerijen netjes wit zijn geverfd, in dezelfde stijl als de rest van de huizen. Wat Trevélez echter deste interessanter maakt, is het feit dat men er een kijkje achter de schermen kan nemen bij het hamdrogen.

trevelez-alpujarra
Trevélez - het hoogste dorp in Spanje (Alpujarra, Granada, Andalusië)

Wij zijn naar de hamdrogerij (=secadero) van de familie González geweest . Dit is een klein familiebedrijf, waarin 4 mensen werkzaam zijn. Één van de hamdrogers legde ons uit hoe de ham gedroogd wordt en liet ons zien waar de ham te drogen hangt. Indrukwekkend! En het proeven van de verschillende soorten ham en gedroogde worst in de bijbehorende winkel was vervolgens verrukkelijk.

trevelez-hamdrogerije
Hamdrogerij in Trevélez ( Alpujarra, Granada, Andalusië)

Wandelroutes vanuit Trevélez

Vanuit Trevélez zijn er overigens verschillende korte en lange wandelroutes aangegeven. Onder meer de GR7 (=Gran Ruta 7): senda Granadina - Tramo Alpujareño.  

Feesten in Trevélez

In de feesten van Trevélez, die jaarlijks op 13 en 14 juni plaatsvinden, staat de strijd tussen de moren en de christenen centraal, evenals in andere dorpen in de Alpujarra.