De Arabische Baden van Jaén

Als we tijdens de studiereis door de provincie Jaén in de Renaissance stad Jaén zijn, bezoeken we niet alleen de prachtige 16de eeuwse kathedraal van Jaén, maar ook Arabische baden van Jaén, die dateren uit te 11de eeuw, toen Jaén nog in handen was van de Moren. Prachtig! Doordat de baden eeuwenlang opgevuld zijn geweest met aarde, zijn ze voor een groot deel bewaard gebleven. Tegenwoordig zijn het waarschijnlijk de grootste te bezoeken Arabische baden in Spanje.

Verstopt onder een zestiende eeuws paleis

paleis-arabische-baden-jen; foto Spainmadeforyou

Om bij de Arabische Baden (in het Spaans: baños árabes en in het Arabisch: hammam) te komen, gaan we het Palacio de Villardompardo binnen. Dit paleis is in de zestiende eeuw gebouwd door de familie Torres en wordt daarom ook wel het Palacio de los Torres genoemd. Bij de bouw van hun paleis heeft familie Torres de 11de eeuwse hammam op laten vullen met aarde, om hun huis er vervolgens bovenop te laten bouwen. Bij renovatiewerkzaamheden in het begin van de 20ste eeuw zijn delen van de Arabische baden weer tevoorschijn gekomen. Om in de daarop volgende jaren geheel opgegraven te worden. Vanuit het paleis dalen we af naar de kelders, waar we oog in oog staan met Arabische baden van Jaén.

Vrijwel geheel bewaard gebleven

hammam-jaen; foto-spainmadeforyou

Ik heb wel eens eerder Arabische baden gezien, maar meestal was er dan alleen nog maar één ruimte over. In deze hammam zijn echter alle ruimtes bewaard gebleven: de kleedkamer, de ruimte met het koude bad, de rust zaal én het vertrek met het warme bad en de sauna. Met een oppervlakte van 450 vierkante meter zijn de Arabische baden van Jaén waarschijnlijk de grootste te bezoeken Arabische baden in Spanje. Er valt helaas geen warm daglicht meer binnen via de gekleurde glazen in het gebogen sterrenplafond. En ook de warme kleuren op de muren zijn verdwenen. Maar toch kan ik me helemaal voorstellen hoe jong en oud hier vroeger naar toe kwam om er het stof en zweet van een hele week van zich af te schrobben en als een ander mens de hammam weer te verlaten… Ik moet meteen denken aan het boek De hand van Fatima, waarin onder op levendige wijze een scene in een badhuis wordt beschreven.

Van badhuis naar leerlooierij

Toen Jaén in 1246 in door Christenen zijn veroverd, zijn de Arabische Baden nog even in gebruik gebleven. Maar in de loop van de 14de eeuw kregen de baden een nieuwe functie: die van leerlooierij! Totdat zij in de 16de eeuw onder de grond verdwenen, om plaats te maken voor het Villardompardo paleis. In 1913 zijn de Arabische baden van Jaén weer ontdekt tijdens renovatiewerkzaamheden aan het voormalige paleis. Zij waren niet de enige Arabische baden in Jaén, maar zijn wel als enige bewaard gebleven. Niet alleen uniek voor Jaén, maar voor heel Spanje. Van de andere vier vroegere hammams in Jaén zijn alleen nog maar brokstukken teruggevonden. Vanaf 1931 staan ze op de Spaanse lijst van historische monumenten.

Tip: via de Maestra Martinez de Molina straat naar de Arabische baden van Jaén

foto-spainmadeforyou

Wij bezoeken eerst de kathedraal van Jaén (aan de Plaza de Santa Maria) en wandelen van hieruit via de Maestra Martinez de Molina straat naar de Arabische baden van Jaén. Wat een gezellige straat! Op de grond van deze sfeervolle smalle straat liggen zwarte en witte tegels van marmer. En de straat is rijk gevuld met barretjes en winkeltjes. In deze straat bevindt zich overigens ook het toerisme bureau van Jaén. Aan het einde van de Maestra Martinez de Molina straat ligt aan de rechter kant het Villardompardo paleis, aan de Plaza Santa Luisa de Marillac.

Praktische informatie

Adres: Plaza Santa Luisa de Marillac, 23004 Jaén
Openingstijden: zondag 9-15 uur; maandag gesloten; dinsdag t/m zaterdag 9-22 uur
Entree: gratis
Website: http://www.bañosarabesjaen.es

Gerelateerde artikelen

Br​on: www.bañosarabesjaen.es

Reactie toevoegen

CAPTCHA
Deze vraag wordt gesteld om te bepalen of u geen spambot maar een mens bent.