Culinaire kersttradities in Catalonië

Catalaanse Kerstsoep; Sopa de Galets

Tijdens de kerstdagen in Catalonië wordt er niet alleen met een stok op Tió de Nadal geslagen, maar eten Catalanen ook traditionele gerechten als Escudella of Galets op eerste kerstdag en Cannelloni op tweede kerstdag ...

“Sopa de Galets” en “Escudella de Nadal”

De “Sopa de Galets” is een soep die gevuld is met schelpen van pasta. Het is een typische Catalaanse kerstsoep, die wordt gegeten op eerste kerstdag. Wordt de schelpensoep gemaakt van een bouillon die getrokken is uit botifarra (typisch Catalaans witte of zwarte worst) of varkensoren, dan heet de soep “Escudella de Nadal”, oftewel kerstbouillon.  

Cannelloni

Op tweede kerstdag eten veel Catalanen Cannelloni, d.w.z. met vlees gevulde pasta rolletjes. Wij kennen Cannelloni vooral van de Italiaanse keuken. In de 19de eeuw is dit Italiaanse gerecht echter door Italiaanse koks die op dat moment voor de burgerij werkten ook geïntroduceerd in de Catalaanse keuken. In tegenstelling tot de Italiaanse Cannelloni wordt er voor de traditionele Catalaanse Cannelloni geen gehakt gebruikt, maar gebraden vlees, dat nog over is van eerste kerstdag. Tegenwoordig zijn er ook Canneloni met andere soorten vullingen in de Catelaanse keukens te vinden. Bijvoorbeeld Cannaloni met zeevruchten, champignons of groenten.  

Cava

Een kerstmaaltijd in Catalonië is niet compleet zonder de Catalaanse Champagne: de Cava. Is het vanwege de bubbels, de heerlijke aroma of de gouden kleur? Wat de reden ook mag zijn, één ding staat vast: Cava is dé kerstdrank in Catalonië. En ook bij Oud en Nieuw en Drie Koningen is het de favoriete drank.  

Neules

Neules; kerstlekkernij in Catalonie

Neules” zijn typische kerstkoekjes en zijn waarschijnlijk de oudste koekjes van Catalonië, die teruggaan tot in ieder geval de 14de eeuw. Men zegt dat de neules waarschijnlijk gemaakt zijn door een non, toen ze een gewijde wafel rolde. Beetje bij beetje werd het recept geperfectioneerd en kregen de neules een krokantere vorm. In de Middeleeuwen was het gebruikelijk om de neules te eten samen met een wijnlikeur van honing en peper. Vandaag de dag zijn de neules langer en worden ze gedoopt in Cava. Ze zijn te vinden in verschillende varianten, met verschillende soorten vullingen. Bijvoorbeeld neules gevuld met chokolade.  

Andere kersttradities in Catalonië

Ben je benieuwd wat voor tradities Catalanen nog meer in de kerstperiode hebben? Lees dan het artikel kersttradities in Catalonië.  

Met dank aan: Robbert Reurings (officiële gids voor Barcelona en Catalonië bij RobBCN)