Natuurpark Bardenas Reales – een verborgen halfwoestijn in Navarra

Halfwoestijn Navarra; Bardenas Reales Navarra

Ik ken al veel middeleeuwse plaatsen, natuurparken en ga zo maar door in Spanje. Maar Spanje is zó groot en divers, dat het nog steeds vol van verrassingen voor me zit. Eén van de verrassingen was het natuurpark Bárdenas Reales. Een halfwoestijn in Spanje, die zelfs veel Spanjaarden niet kennen. Een kaal en onherbergzaam gebied met ravijnen, hoogvlakten en steile rotsen, dat vroeger een paradijs was voor krokodillen en schildpadden en waar nu onder meer adelaars, gieren en vele verschillende soorten reptielen te vinden zijn.

 

Bardenas Reales

Het Natuurpark Bardenas Reales, -dat door UNESCO is uitgeroepen tot Biosfeerreservaat-, is een semi-woestijnachtig landschap van 42.500 hectare. Het ligt in het zuidoosten van de regio Navarra, in de buurt van het plaatsje Tudela. In de loop van miljoenen jaren hebben erosie van water en wind grillige vormen uitgeslepen in klei-, kalk- en zandstenen en een bijna maanachtig landschap gecreëerd vol met ravijnen, hoogvlakten en steile rotsen. Het is een kaal en onherbergzaam gebied, waarin de rivierbeddingen het grootste deel van het jaar droog staan en waar vegetatie uiterst schaars is. Desondanks verbergt het grote natuurlijke schatten. In een ver verleden was het een paradijs voor krokodillen en schildpadden. Vandaag de dag leven er adelaars, gieren, uilen, vossen, wilde katten, amfibieën en reptielen. kaart-natuurpark-Bardenas-Reales-Navarra

Zones

Van noord naar zuid zijn er drie zones te onderscheiden: Bardena Plano (=vlak Bardena, Bardena Blanca (=Wit Bardena) en Bardena Negra (=Zwart Bardena). Bardena Blanca is het bekendste deel. Hier bevinden zich de belangrijkste formaties bevinden, de Castildetierra en de Pisquerra. Hier bevindt zich overigens eveneens een schietterrein voor militairen. In Bardena Negra is de grond donkerder. Dit is het enige deel van Bardenas Reales met vegetatie: pijnboombossen en struikgewassen.  

Natuurreservaat-Bardenas-Reales-Navarra-Cabezo-de-Castildetierra
Rotsformatie Cabezo de Castildetierra in de halfwoestijn Bardenas Reales (Navarra)

Ingangen

Het park heeft verschillende ingangen, waarvan sommige alleen toegankelijk zijn voor fietsers. De twee die het meest gebruikt worden door gemotoriseerde voertuigen zijn die in het noorden en het westen. Vanuit het noorden slaat men de onverharde weg in vanaf de weg Carcastillo-Figarol (el Paso).Vanuit het westen neemt men de geasfalteerde weg die begint bij het benzinestation buiten de plaats Arguedas.  

Wandel-, fiets- en paardrijgebied

Het Natuurpark Bardenas Reales telt meer dan 700 km paden, onverharde wegen en trekpaden voor vee, zeer geschikt voor wandel- en fietsliefhebbers. U vindt er talrijke aangegeven routes, die u wandelend, met de fiets, te paard of met motorrijtuigen kunt afleggen. Aanbevolen wordt echter om het eerste bezoek aan dit natuurgebied onder begeleiding van ervaren gidsen te doen. Zij voorkomen niet alleen dat u in deze woestijn verdwaald, maar maken u ook wegwijs in de bijzondere flora en fauna en laten u onvergetelijke plekjes ontdekken.  

fietsen-in-halfwoestijn-Bardenas-Reales-Navarra
Wandelen, fietsen of paardrijden in natuurpark en halfwoestijn Bardenas Reales (Navarra)

Favoriet filmgebied

Het park is inspiratiebron geweest voor schilders en schrijvers en is het toneel geweest voor talrijke reclamespots, videoclips en films. Bijvoorbeeld de films "Airbag", "Acción Mutante", "The Pride and The Pasion" en "The World Is Not Enough".  

Sanmiguelada

Op 18 september wordt er ieder jaar de "Sanmiguelada" gehouden. Op deze dag trekken duizenden schapen. -die komen vanuit de Pyrenese valleien-, natuurgebied Bardenas Reales binnen. Hier blijven ze dan totdat ze het volgende jaar juni weer teruggaan naar hun zomerverblijf in de valleien.  

Tips

  • De beste periode om de Bardenas Reales een bezoek te brengen is tussen september en juni.
  • Vanaf de Alto de Aguilares heeft u het compleetste panorama uitzicht over de Bardena Blanca.
  • Het Balcón de Pilatos is een observatiepost voor roofvogels.
  • Als het regent, kunt u het natuurpark beter niet bezoeken. Dit vanwege de speciale omstandigheden van het terrein.
  • In de zomer kunnen de temperaturen er oplopen tot 50 graden celcius. Denk er dus aan u goed te beschermen tegen de zon (zonnepet en zonnebrandcreme een múst!) en voldoende water mee te nemen.

Meer informatie

Uitgebreide informatie over het natuurpark, accommodatiemogelijkheden, restauranten, wandel- en fietsroutes en meer vindt u op de website van het toerisme bureau van Navarra. De informatie is overigens geschreven in het Nederlands! Voor mee informatie kunt u ook een mail sturen naar het bestuur van Bardenas Reales.

Reacties

info.

Beste, Deze zomer plannen wij een bezoek aan het natuurpark.Graag zou ik uitgebreide info ontvangen over de eventuele plaatsen waar we kunnen overnachten(wij zijn in het bezit van een camper)de meest aangewezen route,en andere info. hartelijk dank., Richy De Mulder

camper in Bardenas Reales

Beste Richy, Ik zou het zelf niet weten of en waar je met een camping het natuurpark in mag. Hebben jullie al gekeken op de website van het toerisme bureau van Navarra? Anders zou ik even een email sturen naar info@bardenasreales.es. Succes! saludos, Ria

met de camper het park in

Dat mag en kan op de voor autos bestemde wegen. Dacht echter op 24 september 2017 met de camper vanuit het noorden (El Paso) . naar de camperplaats in Algueras te kunnen rijden. Bleek na 1 1/2 voortsukkelen op de grindweg een brug te zijn ingestort. Vervolgens een andere weg die in de Michelin-wegenatlas stond (afslag west bij het beeld van de herder (pastor) genomen. Die weg is echter níet voor autos, en zeker niet voor grote campers (de mijne: 6,5 bij 2,3 meter) bedoeld en vroeg of laat loop je vast. En omkeren kan bijna nergens op dit geitenpad. Dus gewoon met de camper vanuit het zuidwesten, bij het informatiecentrum, het gebied in en vráág voor zekerheid even naar de staat van de weg. Dat de weg El Paso - Algueras geblokkeerd was stond nergens aangegeven.

Reactie toevoegen

CAPTCHA
Deze vraag wordt gesteld om te bepalen of u geen spambot maar een mens bent.