Handig om te weten: Spaanse eetgewoontes

Spaanse eetgewoontes

Voordat je op vakantie naar Spanje gaat, is het handig dat je de Spaanse eetgewoontes wat beter kent. Op deze manier hoef je bijvoorbeeld niet voor gesloten restaurantdeuren te staan als je honger hebt of een heel stuk vlees zonder bijbehorende groente achter je kiezen te werken...    

Spaanse eetgewoontes

  1. Spanjaarden eten heel laat. ´s Middags eten zijn tussen 14 en 15 uur. En ´s Avonds pas rond 22 uur (en als men gaat uiteten zelfs nog later). Restaurants gaan dus vaak ook pas laat open. Gaat een restaurant ´s avonds al om 9 uur  open, ga er dan maar vanuit dat u de enige gasten bent en dat het pas vol begint te lopen tegen de tijd dat u gaat vertrekken. In Barcelona zijn restauranten overigens wel al vroeg open en gevuld met gasten.
  2. ´s Middags wordt er warm gegeten en veel gegeten: voor-, hoofd- en nagerecht. “Net zoals bij ons”, zult u denken. Alleen is het voorgerecht in Spanje vaak al zo groot, dat er bijna geen plek meer over is voor het hoofdgerecht, laat staan het nagerecht.
  3. Spanjaarden eten veel buitenshuis. Een groot gedeelte van hun maandinkomen wordt gebudgeteerd om uit te kunnen gaan. Op veel plaatsen wordt ´s middags een “menu del día”, d.w.z. een dagmenu aangeboden: een consumptie, voor-, hoofd- en nagerecht en/of koffie voor €10,- tot €15,- . ´s Avonds eten mensen vaak niet meer dan een omelet of wat stokbrood met kaas en ham. Aan het strand in Valencia hebben we zelfs meegemaakt, dat veel restaurants ´s avonds niet meer open gingen. Kijk vantevoren dus altijd even naar de openingstijden van een restaurant.
  4. Spanjaarden eten groente en vlees/vis gescheiden van elkaar. Sta er dus niet van te kijken dat u, als u een biefstuk bestelt, u ook een biefstuk krijgt. Niets meer en niets minder. Als u geluk heeft, ligt er iets van aardappelen bij, maar vaak zelfs dat niet! Wilt u groente erbij eten, dan zult u die dus meestal apart moeten bestellen! Vraag voordat u bestelt dus altijd even na of groente erbij wordt geserveerd of apart besteld dient te worden. Op de menukaart is groente te vinden bij de voorgerechten.
  5. Als Spanjaarden geen dagmenu bestellen, dan bestellen zij vaak een of meer voorgerechten om met meerdere mensen te delen. De voorgerechten worden dan in het midden van de tafel neergezet.

Oplossing om toch op tijd te eten in Spanje

Baskische pintxos bar Txapela Barcelona Foto Spainmadeforyou
Pintxos in de Baskische pintxos bar Txapela in Barcelona

“Hoe kan ik nu eten als ik honger heb tijdens mijn vakantie in Spanje?” hoor ik je denken. Het antwoord is eigenlijk eenvoudig: Vóór het middageten en vóór het avondeten nemen Spanjaarden namelijk vaak een tussendoortje of een snack in een bar. Natuurlijk samen met een drankje. En het liefst in goed gezelschap. ´s Morgens heet deze snack “almuerzo” en ´s middags “merienda”. Dit betekent dat er in de meeste bars veel verschillende soorten koude en warme snacks te koop zijn: “pinchos”, “tapas” en “raciones”. “Pinchos” (een stukje stokbrood met beleg) en “tapas” zijn kleine porties, “raciones” zijn grotere porties (een bord vol). Tapas waren oorspronkelijk gratis hapjes die men bij een drankje kreeg, maar op nog maar weinig plaatsen zijn de tapas tegenwoordig nog gratis. Wil je dus toch op tijd eten in Spanje, dan zijn de pinchos, tapas en raciones een prima en bovendien gezellige oplossing! En door verschillende porties tegelijkertijd te bestellen en deze met elkaar te delen, kun je bovendien ook nog meer verschillende gerechten proeven...  

Smakelijk eten! 

Reacties

gourmetten in Spanje

Beste Familie Nefs, Wat een interessant onderwerp voor een werkstuk! Je kunt in Spanje wel gourmettoestellen / steen grillen kopen (raclette grill y piedra), maar erg veel worden ze niet gebruikt. Wat wel veel wordt gebruikt, zijn BBQ's, kampvuren en steenovens. Privé, op openbare terreinen (bijv. bij speeltuinen of groene gebieden buiten een plaats), of in restaurants. Wanneer? In de zomer. En dan vooral 's middags voor lunch (rond 14/15 uur). Maar ook in de "namiddag" (rond 19 uur) of 's avonds (va. 21 uur). Ik hoop dat ik de vraag zo een beetje heb beantwoord? Succes met het werkstuk, Jet! saludos, Ria