Cazorla en de Sierra de Cazorla

Een typisch Andalusisch bergdorp dat ideaal startpunt is voor wandelroutes door de Sierra de Cazorla

Tijdens onze rondreis langs de Andalusische Renaissance steden Baeza, Úbeda en Jaén gaan we ook een dag naar Cazorla en de Sierra de Cazorla. Na ongeveer een uur rijden vanuit Úbeda komen we aan in het bergdorp Cazorla. Hier begint onze ontdekkingstocht van de Sierra de Cazorla.

Cazorla – een typisch Andalusisch bergdorp in de provincie Jaén

cazorla-sierra-de-cazorla-jaen-andalusie-foto-spainmadeforyou

Al snel na binnenkomst in Cazorla ben ik verkocht. Wat een leuk en gezellig plaatsje is Cazorla! Het is een typisch Andalusisch bergdorp, met witte huizen, smalle straatjes, gezellige pleintjes en fonteintjes. De bus stopt op de Plaza de la Constitución, het eerste plein in Cazorla. Aan het plein liggen een paar gezellige barretjes. En ik ontdek er een geweldige ijssalon met prachtig opgemaakt vers ijs: Heladería Tentaciones! Hou je van ijs, dan kún je niet langs deze zaak zonder er een ijsje te kopen.

Vanaf de Plaza de la Constitución vertrekken we te voet richting de Sierra de Cazorla. We wandelen door een gezelllige winkelstraat, komen langs geweldige smalle, witte straatjes en gezellige pleintjes; langs een uitkijkpunt met geweldig uitzicht op het Castillo de la Yedra en de Sierra Cazorla; en langs ruïnes van de Santa Maria kerk, die boven op de Cerezuelo rivier gebouwd is en bij een noodweer in 1694 gedeeltelijk door de rivier meegenomen is. In deze kerk bevindt zich overigens de VVV van Cazorla.

Tip: In het dorp staan duidelijk het historisch centrum (=conjunto histórico), de VVV (=oficina de turismo) en de wandelroutes (=senderos) door de Sierra de Cazorla op witte borden aangegeven.

Een wandeling door de Sierra de Cazorla

wandelen-sierra-de-Cazorla

Dan verlaten we de plaats Cazorla en begint onze wandeling door de Sierra de Cazorla. We steken de rivier over en ik verbaas me erover hoe groen het rond de rivier is. Het lijkt wel een tropisch regenwoud! Al snel verlaten we het regenwoud en wandelen we over een kronkelende weg verder en verder omhoog. Genietend van de overweldigende uitzichten op de plaats Cazorla, het Castillo de la Yedra en de eindeloze olijfbomen van de provincie Jaén. Wat een paradijsje! Het is geen moeilijke klim, maar een goede conditie heb je wel nodig. Evenals stevige (berg)schoenen. En met een temperatuur van boven de 30 graden (begin juni) is water ook een absolute vereiste.

Tip: Er zijn talrijke wandelroutes mogelijk vanaf Cazorla. Bijvoorbeeld naar de kapel van San Miguel, de Malena waterval, het Yedra kasteel of de Cerezuelo rivier. Of route PR A 313 naar Gilillo, route SL A7 naar Montesión of GR 247.3 naar Refugio El Sacejo. De wandelroutes staan duidelijk aangegeven met borden en paaltjes.

Ziplinen en paardrijden in de Sierra de Cazorla

paardrijden-sierar-de-cazorla-foto-spainmadeforyou

We beleven de Sierra de Cazorla niet alleen via een wandeling, maar ook via zip-linen en paardrijden. Ik ben nog even in dubio over het zip-linen over een ravijn, maar het team van TurisNat weet me te overtuigen. Gelukkig. Want het is een schitterende ervaring om vanuit het midden van de ravijn Cazorla en omgeving te kunnen aanschouwen! 

Na een uitgebreide lunch in Hotel Spa Rural Coto del Valle de Cazorla in hart van de Sierra de Cazorla ,- waar we ongelofelijk in de watten worden gelegd-, verkennen we het natuurgebied ’s middags te paard. Wat een bijzondere ervaring! Een rit van 30 minuten brengt ons helaas niet erg ver, maar laat ons wel proeven aan de mogelijkheid om het natuurpark te paard te verkennen. Een rustgevende ervaring, waarbij je ongelofelijk dicht bij moeder natuur komt.

Veel te snel is de dag om Ik kan maar één ding concluderen: Eén dag is veel te kort om de Sierra de Cazorla te verkennen. Na een dag hebben we nog bijna niets van het immense park gezien. Ik zou er nog dagen rond kunnen lopen...

Tip: Ga je naar de Sierra de Cazorla, denk dan van tevoren goed na over hoe je het natuurpark wilt verkennen en wat je er wilt doen. Wil je er wandelen, fietsen of op een andere manier actief zijn? Of wil je het park juist met de auto verkennen? Links naar wandel-, fiets- en autoroutes door het natuurpark vind je over twee paragrafen. Op de website van Sierras de Cazorla, Segura y las Villas vind je aanbieders van activiteiten in het natuurpark.

Deel van de Sierra de Cazorla, Segura y las Villas

sierra-de-cazorla-jaen-andalusie-foto-spainmadeforyou

De Sierra de Cazorla maakt deel uit van de Sierra de Cazorla, Segura y las Villa. Met een oppervlakte van 214.300 ha (130km bij 30 km) is het het grootste beschermde natuurgebied van Spanje en het op een na grootste van Europa. Het enorme natuurpark, met een schat aan prachtige flora en fauna, bevindt zich in het Oosten en Noordoosten van de provincie Jaén. In 1983 is het door UNESCO uitgeroepen tot biosfeerreservaat.

Wandelroutes, fietsroutes en autoroutes door de Sierra de Cazorla, Segura y las Villas

aangegeven-routes-sierar-de-cazorla-segura-y-las-villas

Er lopen talrijke wandelroutes, fietsroutes en autoroutes door de Sierra de Cazorla, Segua y las Villas. De langste wandelroute is maar liefst 478km lang en maakt een rondje door het complete natuurpark: de GR-247, genaamd Bosques del Sur (=Bossen van het Zuiden). Andere routes kun je vinden op:

Tip: Voor de iPhone bestaat er tegenwoordig een APP van de Bosques del Sur-route.

Guadalquivir rivier

ontspringen-guadalquivir-rivier-sierra-de-cazorla-jaen

In het hart van de Sierra de Cazorla, Segura y las Villas ontspringt de Guadalquivir rivier, de op een na langste rivier van Spanje. De Guadalquivir is 657 kilometers lang en stroomt door de provincies Jaén, Córdoba Sevilla, Málaga en Cádiz. De rivier ontspringt in Cañada de las Fuentes en mondt uiteindelijk uit bij het vissersdorp Bonanza (provincie Cádiz) in de Golf van Cádiz, aan de Atlantische Oceaan. 

Misschien ook interessant

Reactie toevoegen

CAPTCHA
Deze vraag wordt gesteld om te bepalen of u geen spambot maar een mens bent.