Catalonië als vakantiebestemming voor gezinnen

Wist u dat Catalonië een ideale vakantiebestemming voor gezinnen is? U kunt er terecht voor cultuurvakanties en actieve vakanties, maar ook voor luiervakanties met kinderen. Om families met kinderen een zo fijn mogelijke vakantie te bezorgen, heeft men in Catalonië er hard aan gewerkt om accommodaties en restaurants zo kindvriendelijk te maken. De regio Catalonië heeft een aantal regels opgesteld waaraan bestemmingen in Catalonië dienen te voldoen om geregistreerd te kunnen worden als officiële bestemming voor familievakanties. In totaal zijn nu 20 bestemmingen geregistreerd als bestemming voor gezinsvakantie in Catalonië. De leukste vakantiebestemmingen heb ik er voor u uitgepikt. Vakantiebestemmingen waarbij u niet alleen geniet van het weer, maar ook van de prachtige natuur en cultuur in Catalonië.

Gezinsvakanties aan de kust van Catalonië

Er zijn veel verschillende mogelijkheden voor een gezinsvakantie aan de kust van Catalonië. Zo zijn er vakantiebestemmingen voor gezinnen die vooral een ontspannen zon- en strandvakantie met hun kinderen willen hebben. Maar er zijn ook vakantiebestemmingen waarbij men de Catalaanse natuur en cultuur kan proeven en beleven. Zij zijn gelegen aan de Costa Brava, de meest noordelijke kustlijn van Catalonië. Het noordelijke deel van de Costa Brava is een ruige, rotsachtige kust met veel baaien, verborgen inhammen en helder water. Het is moeilijk bereikbaar, waardoor het ook minder toeristisch is.

1. Roses

Roses heeft een kust vol contrasten, met kliffen, inhammen, baaien, diep en ondiep helderblauw water en prachtige stranden. Het ligt in de buurt van de natuurpark Cap de Creus en Aiguamolls de l’Empordà, het pittoreske vissersdorp Cadaqués en de oude Grieks-Romeinse nederzetting Empuriabrava. Een prachtige omgeving voor watersportliefhebbers, wandelaars en architectuurliefhebbers.

2. Torroella de Montgrí-l’Estartit

Een beetje verder naar het zuiden liggen het vissersdorp l’Estartit en de Middeleeuwse plaats Torroella  met nabijgelegen natuurpark Montgrí en Baix Ter. Vanaf het strand van l’Estartit zijn de 7 Medes eilanden te zien, die samen een beschermd natuurgebied vormen met veel verschillende soorten vissen. Deze zijn prachtig te zien vanaf de boot met glazen bodem die iedere dag vanuit de haven van l’Estartit naar de Medes eilanden vaart. Of door er te snorkelen. Wilt u cultuur proeven met het gezin, ga dan naar bijvoorbeeld Pals, Begur of Girona.

3. Calonge-Sant Antoni

De badplaats Calonge-Sant Antoni met Middeleeuws kasteel en gezellig Middeleeuws stadscentrum heeft mooie stranden en prachtige wandelroutes langs de kust (bijvoorbeeld de Camí de Ronda). Je kunt er ook kajakken, zeilen, fietsen of paardrijden. En je kunt er een bezoek brengen aan de dolmen van Puigsesforques.

4. Sant Feliù de Guíxols 

Sant Feliù de Guíxols is een vroeger vissersdorp met oud klooster, ook weer gelegen in een prachtige natuurlijke omgeving met vele actieve mogelijkheden, op 35 km afstand van Girona. Wandelliefhebbers kunnen er bijvoorbeeld genieten van de kustroute Camí de Ronda en de Ruta del Miradors (=route van de mooie uitkijkpunten). Verder is deze kustplaats het eindpunt van Catalonië’s meest populaire Vía Verde (=oude spoorlijn die veranderd is in wandel- en fietspad): Vía Verde del Carrilet.

Gezinsvakanties in de binnenlanden van Catalonië

paardrijden-kinderen-berga-binnenlanden-catalonie

Niet alleen de kust van Catalonië is een mooie plek voor een gezinsvakantie, maar ook de binnenlanden van Catalonië. Vooral voor families die houden van actieve vakanties in de natuur of van cultuurvakanties waarbij ze het leven van locals kunnen proeven. In het noorden van Catalonië liggen de Pyreneeën en in het zuiden de bergen van Prades. Beide zijn prachtige vakantiebestemmingen voor gezinnen.

Pyreneeën

Houden jullie van bergen, natuur en kleine dorpen, dan zijn de Pyreneeën met zijn vele bergen en dalen en kleine, eeuwenoude dorpen een prachtige vakantiebestemming voor het gezin! In de Pyreneeën zjin drie gebieden geregistreerd als kindvriendelijke vakantiebestemming: de Boí vallei, de Àneu valleien en de plaats Berga.

Vall de Boí

De Vall de Boí, oftewel de Boí vallei, is een geweldig plek voor een actieve vakantie of natuurvakantie met kinderen. Het is een smalle vallei omringd door steile bergen, de Pyreneëën, die in het grensgebied liggen met Frankrijk. De tijd lijkt stil te hebben gestaan in het geïsoleerde gebied, dat op UNESCO’s werelderfgoedlijst staat vanwege de indrukwekkende Romaanse kerken die in de dorpjes van de vallei liggen. Hoogtepunten voor families met kinderen in de Boí vallei zijn het nationale park Aigüestortes i Estany de Sant Maurici, de warmwaterbronnen van Boí (=Caldes de Boí) en het interactieve informatiecentrum Centre del Romànic de la Vall de Boí. En voor ski-liefhebbers het ski-Resort Boí Taüll, het hoogste ski-resort in de Pyreneeën. Verder zijn er vele wandel- en fietsroutes uitgezet in de vallei, -die ook geschikt zijn voor families-, en kun je er paardrijden, klimmen en vissen.

Valls d’Àneu

Andere prachtige valleien in de Pyreneeën zijn de Valls d’Àneu (=valleien van Àneu) ten westen van Andorra en ten zuiden van het nationale park Aigüestortes i Estany de Sant Maurici,. Deze groene valleien zijn eveneens omgeven door bergen en zijn een fantastisch gebied voor een actieve vakantie of een vakantie in de natuur met kinderen. Ook hier kun je prachtige wandelingen, fietstochten en paardrijdtochten maken, kano varen, vissen of klimmen. Voor de ski-liefhebbers is er verder het Espot Esquí wintersport Resort.

Wil je met je kinderen cultuur proeven, ga dan naar een van de eeuwenoude dorpjes in de vallei. Bijvoorbeeld Esterri d’Àneu, La Guingueta d’Àneu, Alt Àneu en Espot. Een leuke, interactieve manier om het leven in de Valls d’Àneu beter te begrijpen is een bezoek aan het Ecomuseum van de Aneu valleien. Het interactieve ecomuseum is niet op één plek gevestigd, maar verdeeld over de gehele vallei. Het bestaat tegenwoordig onder meer uit het 18de eeuwse boerenhuis Casa Gassia in Esterri d’Àneu, de hydraulische zaagmolen in Alós d’Isil en het 12de eeuwse Benedictijnen klooster Sant Pere del Burgal in Escaló.

Berga

De plaats Berga is een oude, Middeleeuwse plaats in de Spaanse Pyreneeën. Een wandeling door het Middeleeuwse stadscentrum van Berga kan ik zeker aanbevelen. Berga is vooral bekend vanwege zijn bijzondere festival La Patum, -met reuzen, draken en monsters-, dat ieder jaar rond Corpus Christi gevierd wordt door zowel volwassenen als kinderen (het festival staat op UNESCO’s werelderfgoedlijst). In het dorp bevindt zich Casa La Patum (= La Patum huis), waar je de kostuums van dit festival kunt bewonderen en waar je een filmpje kunt zien over het festival. Een festival.

Berga is bovendien gelegen in een fantastische natuurlijke omgeving, met sportmogelijkheden voor alle niveaus: wandelen, fietsen, paardrijden, bergklimmen, kajakken, vissen, paragliden en meer. Een prachtig gebied om te wandelen of fietsen is bijvoorbeeld de Serra de Queralt buiten Berga. Langs de rivier liggen er een aantal gezellige en schaduwrijke picknickplekken, ideaal voor families met kleine kinderen. Houden uw kinderen van dieren en natuur, dan zullen zij een boerderijvakantie in de bergen van Berga geweldig vinden. Wij zijn er geweest met onze meiden van 7 en 9 jaar. En ze waren er niet weg te branden!

Bergen van Prades

In het zuiden van Catalonië liggen de Muntanyes de Prades (=Bergen van Prades). Zij worden ook wel de Muntanyas de la Costa Daurada (=Bergen van de Costa Dorada) genoemd, omdat zij in de binnenlanden van de Costa Dorada liggen. Het is een prachtig berggebied met gezellige kleine dorpjes als Prades, Farena en Capafonts. Een geweldige bestemming voor een actieve gezinsvakantie in de natuur. Je kunt er wandelen, fietsen, paardrijden en meer. In Capafonts kun je zelfs op pad met een herder om zo te leren hoe je geiten moet hoeden! En je kunt buiten zwemmen in Toll de l’Olla, -een natuurzwembad met waterval-, of de plassen van La Febró. Andere aanraders om te bezoeken met kinderen: de grot van Gralles, het verlaten dorp La Mussara en  het interpretatiecentrum van de bergen van Prades.

Reacties

Reactie toevoegen

CAPTCHA
Deze vraag wordt gesteld om te bepalen of u geen spambot maar een mens bent.