Catalonië

Rambla de Raval Barcelona; Foto-spainmadeforyou

Tegen de grens met Frankrijk aan ligt de autonome regio Catalonië (in het Catalaans: Catalunya), aan de kust van de Middellandse Zee. Het heeft een lange kustlijn van ongeveer 600 km: een ruigere kust met prachtige kleine inhammen in het noorden en een rustigere kust met uitgestrekte stranden verder naar het zuiden. Met aan de kust verschillende vissersdorpjes. De hoofdstad van Catalonië is Barcelona, de stad van Gaudí en van vele andere kunstenaren. Het is het economische en financiële centrum van Catalonië en is een enorme toeristenpleister. Naast de gevarieerde, uitgestrekte kustlijn heeft Catalonië een bergachtig achterland met bergdorpen, een vulkaangebied, de stad Lerida en meer.

Taal in Catalonië

In Catalonië worden drie talen gesproken: Catalaans, Spaans (eigenlijk Castiliaans) en Aranees. Het Catalaans is officieel de eerste taal van Catalonië. Was Catalaans spreken tijdens de dictatuur van Franco verboden, vanaf 1979 wordt het in de Spaanse grondwet erkend als “co-officiële” taal. Het is een Romaanse taal en lijkt veel op een mix van Spaans, Frans en Italiaans.

Het gebruik van de Catalaanse taal wordt door de Catalaanse deelstaatregering sterk gepromoot, wat te zien is in het dagelijkse leven in Catalonië. Zo zijn straatnamen, verkeersborden en bedrijfsnamen allemaal geshreven in het Catalaans. En de belangrijkste taal op scholen is eveneens Catalaans.

Provincies in Catalonië

Catalonië bestaat uit vier provincies. De kustprovincies zijn van noord naar zuid:

  1. Girona (met hoofdstad Girona - in het Spaans: Gerona),
  2. Barcelona (met hoofdstad Barcelona),
  3. Tarragona (met hoofdstad Tarragona).

Verder in de binnenlanden van Catalonië ligt de vierde provincie:

4. Lleida (met hoofdstad Lleida - in het Spaans: Lerida).

In de gehele regio Catalonië wonen meer dan 7,5 miljoen inwoners. Ruim 5,5 miljoen mensen hiervan wonen in de provincie Barcelona.

Kusten in Catalonië

De kustlijn van Catalonië is zo een 600 kilometer lang en bestaat uit de Costa Brava, Costa del Maresme, Costa del Garraf en Costa Dorada:

1. De Costa Brava is de kustlijn van de provincie Girona, de meest noordelijke provincie van Catalonië. Het is een ruige, rotsachtige kust met vele baaien, verborgen inhammen en helder water. Een van de mooiste kusten van Spanje. Het noordelijke deel is moeilijk bereikbaar en minder toeristisch. Het zuidelijke deel bestaat uit zeer toeristische badplaatsen, zoals Lloret de Mar en Blanés, waar jaarlijks duizenden jongeren uit Noord-Europa hun zomervakantie houden.

2. De Costa del Maresme is het bovenste stuk van de kustlijn van de provincie Barcelona. Deze kust wordt ook wel de Costa Barcelona genoemd. Zij begint enkele kilometers ten noorden van Barcelona en trekt vooral veel Barcelonezen. Zij is makkelijk per trein te bereiken vanuit Barcelona.

3. De Costa del Garraf is de kustlijn van de provincie Barcelona die ten zuiden van Barcelona ligt. Ook deze kust ligt dichtbij Barcelona en is vanuit Barcelona gemakkelijk per trein te bereiken. De bekendste plaats aan de Costa del Garraf is Sitges.

4. De Costa Dorada (in het Catalaans: Costa Daurada) is tenslotte de kustlijn van de provincie Tarragona, de meest zuidelijke kustlijn van Catalonië. Deze kustlijn heeft uitgestrekte stranden en ondiepe wateren, wat veel toeristen aantrekt. Aan deze kust ligt onder meer de zeer toeristische badplaats Salou.

Geologische indeling van Catalonië

Catalonië kan grofweg opgedeeld worden in drie geologische gebieden: de Pyreneeën, het stroomgebied van de Ebro rivier en het Catalaans Kustgebergte. Deze geologische gebieden zorgen voor een afwisselend landschap met bergen, vulkaangebieden, rotskusten, baaien, verborgen inhammen, uitgestrekte stranden, hoog- en laagvlaktes en rivierdelta's.

Interessante steden en dorpen in Catalonië

Naast de indrukwekkende stad Barcelona liggen er nog meer interessante steden en dorpen in Catalonië. Bijvoorbeeld de kustplaatsen Cadaqués en Sitges en de bergstadjes Olot en Ripoll.

Natuurgebieden in Catalonië

De noord-Spaanse kustregio telt maar liefst 14 natuurreservaten. De bekendste hiervan zijn:

  • Muntanya de Montserrat - berg Montserrat, met op de berg het sanctuarium van La Mare de Déu de Montserrat, gelegen in een verbluffende omgeving;
  • de Delta del Ebre – de Ebro delta; een enorme laagvlakte van 320 km² met lagunes, riviereilanden en zoutpannen en een grote verscheidenheid aan dieren- en plantensoorten;
  • La Garrotxa  - een indrukwekkend vulkaangebied in de binnenlanden van de provincie Girona;
  • Parque Natural del Cabo de Creus -  natuurpark Kaap van Creus, gelegen in het meest oostelijke punt van Spanje, in het Alto Ampurdán gebied in de provincie Girona; de kust van het 14.000 ha groot zijnde natuurgebied heeft indrukwekkende kliffen, verborgen inhammen en kleine eilanden en een grandioze onderwaterwereld.

Grotten in Catalonië

Hou je van grotten? Bezoek dan de druipsteengrotten Coves Meravelles in de plaats Benifallet, een plaats aan de Ebro rivier, in de binnenlanden van de provincie Tarragona.

Feesten en evenementen in Catalonië

De Catalaanse Nationale Feestdag wordt gevierd op 11 september.

Verder kennen de meeste plaatsen in Catalonië een Festa Major.

Accommodatie mogelijkheden in Catalonië

Voor wat betreft accommodatie mogelijkheden in Catalonië is er voor ieder wat wils. Zo zijn er campings, vakantiehuizen, bed & breakfasts, appartementen, eenvoudige hotels, luxe hotels en bijzondere hotels/vakantiehuizen/appartementen. En wil je luxe kamperen, dan zijn er ook verschillende glamping mogelijkheden in Catalonië.

Praktische informatie Catalonië

Klimaat Catalonië

Catalonië kent aan de kust een Mediterraan zeeklimaat met zachte winters en warme zomers met hoge luchtvochtigheid. En door de aanwezigheid van bergen dichtbij de kust, heeft het binnenland van Catalonië een landklimaat met warmere temperaturen in de zomer en koudere temperaturen in de winter (en lagere luchtvochtigheid).

Hoe bereik je Catalonië

Doordat Catalonië helemaal in Noord-Spanje ligt, dichtbij de Franse grens, rijden veel mensen vanuit Nederland in hun eigen auto naar Catalonië (de reistijd van Utrecht naar l´Estartit bedraagt bijvoorbeeld 12,5 uur als er geen files zijn). Wil je sneller naar Catalonië reizen, dan kun je vliegen. Catalonië heeft drie vliegvelden:

Amsterdam

Rotterdam

Eindhoven

Maastricht

Aeroport Internacional d'El Prat (Barcelona)

Transavia, Vueling,

KLM

Vueling

Transavia

Aeroport de Girona-Costa Brava (Gerona)

Transavia

Transavia

Ryanair

Ryanair

Aeroport de Reus (Reus)

Ryanair

Vervoer in Catalonië

Wil je Catalonië op een ontspannen manier ontdekken en ook bijvoorbeeld natuurgebieden en bergplaatsen bezoeken, dan raad ik van harte aan om een auto te huren.

Reisgids Catalonië

Ter voorbereiding van en tijdens onze vakantie naar Catalonië hebben we de reisgids 100% Catalonië en Barcelona gebruikt. In deze reisgids staan niet alleen highlights in Catalonië genoemd, maar ook vele onbekende plekken in Catalonië waar anderen niet komen. Verder vind je er originele slaapplekken, goede restaurants, verschillende autoroutes door Catalonië en nog veel meer. Bovendien is de reisgids inclusief een uitneembare kaart van Catalonië, 5 uitneembare wandelroutes en een cd-rom met alle genoemde adressen voor in je TomTom of Garmin. Wij vonden de reisgids erg handig en kunnen hem zeker aanbevelen.

Meer inspiratie voor Catalonië

Interessante kustplaatsen in Catalonië
De betoverende binnenlanden van Catalonië
UNESCO's Werelderfgoederen in Catalonië
Korte geschiedenis Catalonië

Gaudí´s crypte van Colònia Güell

Hoofdgroep: 

Keywords: