Café La Fontana de Oro in Madrid

Een historisch ca​fé in het centrum van Madrid

Genietend van het najaarszonnetje en van de gezellige sfeer drentelen we door de Las Letras wijk in Madrid. En ineens staan we voor een oud café, dat van buiten al eeuwenlange geschiedenis uitademt. Onze Spaanse vrienden hebben ons meegenomen naar Taberna Fontana de Oro. Een café dat in de 19de eeuw het stamcafé was van de Spaanse liberalen. En dat tegenwoordig een gezellige, goed bezochte Ierse pub is met prachtige decoraties van belangrijke figuren uit de Spaanse 19de eeuw.

Korte geschiedenis van café La Fontana de Oro

Café La Fontana de Oro is in de 18de eeuw opgericht als herberg. Het was toen één van de in totaal drie herbergen in Madrid. Al snel werd het dé ontmoetingsplaats van Spaanse liberalen. In de 19de eeuw werd de herberg vereeuwigd in de gelijknamig roman van Benito Pérez Galdós.

Schrijver Benito Pérez Galdós

Schrijver Benito Pérez Galdoós (1843-1920) is de grootste kroniekschrijver van de Spaanse negentiende eeuw. In zijn historische romans omschreef hij historische gebeurtenissen die zich in de 19de eeuw in Spanje hebben afgespeeld. Het boek ‘La Fontana de Oro’ was in 1870 zijn debuutroman. Nadien heeft hij nog meer dan zestig romans geschreven. Zijn meesterwerk is het boek 'Fortunata en Jacinta', dat in 2000 in een Nederlandse uitgave is verschenen. Na Cervantes wordt hij gezien als de belangrijkste schrijver van Spanje.

Ierse pub

ierse-pub-madrid-la-fontana-de-oro

Vanaf het begin van de 21ste eeuw is Fontana de Oro een Ierse pub, met de tekst ‘Guinness’ op de tafels en spiegels en met twee gigantische TV-schermen om voetbal-en rugbywedstrijden op te kijken. Het café is een enorme publiekstrekker, merken we als we het café bezoeken. Maar Zouden de sportliefhebbers zich bewust zijn van de enorme rijkdom om hen heen…? Aan de buitenkant van het café hangen in ieder geval wel nog de volgende twee borden: “Hier bevond zich vanaf de tijden van Carlos III tot en met de tijden van Isabel II La Fontana de Oro, beroemd café in Madrid” en “Deze plek werd herdacht door D. Benito Pérez Galdós in zijn roman La Fontana de Oro”. Om mensen te vertellen van de belangrijke rol die deze oude herberg in de Spaanse geschiedenis van de 18de een 19de eeuw heeft gehad.

Praktische informatie

Adres: Calle de la Victoria 1, 28012 Madrid (op de hoek met Carrera de San Jerónimo) – Metro: halte Sol - Openingstijden: dagelijks 15.30–6.00 uur – Website: www.lafontanadeoro.es

Reactie toevoegen

CAPTCHA
Deze vraag wordt gesteld om te bepalen of u geen spambot maar een mens bent.