Cabo de Gata – het grootste beschermde kustgebied van Andalusië

UNES​CO biosfeerreservaat in de provincie Almería

Als we vanuit Malaga op weg gaan naar natuurpark Cabo de Gata, rijden we lange tijd langs ontelbare kassen. Lelijke, plastic kassen, die van ellende bijna uit elkaar vallen, maar die de economische motor zijn voor de provincie Almería. En die ook in Nederland voor tomaten, paprika’s en meer zorgen.  Plotseling houden de kassen op. We zijn aangekomen in het beschermde natuurgebied van Cabo de Gata. Een droog, maar gevarieerd gebied met oude vulkanen, dorre steppen, droge rivierbeddingen, zoutpannen, steile kliffen, afgelegen stranden, pittoreske dorpen en heel veel verschillende dieren- en plantensoorten op land en in de omliggende zee.

Grootste vulkanische rotsformatie van Spanje

vulkanische-rotsformaties-cabo-de-gata

Helemaal in het zuidoosten van Andalusië ligt het bijzondere natuurpark Cabo de Gata, in de provincie Almería. Het is een geïsoleerd, ruig berg- en rotsachtig gebied aan de Middellandse Zee. In het natuurpark ligt de bergketen Sierra de Gata, de grootste vulkanische rotsformatie van Spanje. Aan de kust stijgen de rotsen steil uit zee op en creëren hoge, gekartelde kliffen, die gespleten worden door ravijnen en geulen die leiden naar afgelegen inhammen met witte zandstranden. Bovendien liggen er voor de kust talrijke kleine, rotsachtige eilandjes. En onder water grote koraalriffen met prachtige onder-water-planten en vissen in de meest wonderbaarlijke kleuren. Met een oppervlakte van 38.000 hectare is natuurgebied Cabo de Gata het grootste beschermde kustgebied van Andalusië. Niet voor niets is Cabo de Gata in 1997 benoemd tot UNESCO Biosfeerreservaat.

Semi-woestijn

semi-woestijn-caba-de-gata

In het natuurgebied Cabo de Gata is het altijd bloedje heet in de zomer. En ook in de winter is het er nog behoorlijk warm, met temperaturen van rond de 20°C. Bovendien regent het er heel weinig. Met een gemiddelde van 200mm neerslag per jaar is het natuurpark het gebied met de minste neerslag in heel Spanje. Het resultaat is een groot semi-woestijnachtig gebied, met dorre steppen, uitgedroogde rivierbeddingen en woestijnvegetatie. De aangrenzende Desierto de Almería (=woestijn van Almería) is dan ook een favoriete spot geweest voor het opnemen van Western films. Verschillende oude filmstudio’s hebben er tegenwoordig hun deuren opengesteld voor publiek. Bijvoorbeeld Mini Hollywood, zeker voor families met kinderen een geweldige attractie!

Betekenis Cabo de Gata

De naam Cabo de Gata betekent letterlijk Poezenkaap. De huidige naam is echter afgeleid van Cabo de Agata, d.w.z. de Kaap van Agaat, een steensoort die veel voorkomt op de stranden rond het natuurgebied.

Trekvogels in Salinas de Cabo de Gata

trekvogels-flamingos-cabo-de-gata

In het natuurgebied bevindt zich een van de belangrijkste moerasgebieden van Spanje trekvogels: de Salinas de Cabo de Gata. Het is een zoutwaterlagune buiten de plaats Cabo de Gata, die parallel loopt aan het strand. Vanaf een afstand kun je er een schitterende diversiteit aan vogelsoorten bewonderen. Onder andere flamingo’s. De lagune ligt overigens naast een zoutwinningsfabriek (=salina), die als enige in oost-Andalusië nog in bedrijf is. Wij vonden de omliggende omgeving van de Salinas de Cabo de Gata niet erg mooi, maar voor vogelliefhebbers kan ik een bezoek aan de Salinas de Cabo de Gata zeker aanraden.

Pittoreske dorpen in natuurpark Cabo de Gata

1. Agua Amarga

rolstoelvriendelijk-strand-agua-amarga-cabo-de-gata-foto-spainmadeforyou

Agua Amarga is een wit dorpje in een baai met een groot zandstrand en overweldigende uitzichten. Wat ons meteen opviel, was dat het strand kindvriendelijk en rolstoelvriendelijk is. Voor rolstoelgebruikers is er zelfs een houten vlonder op het strand gebouwd om met de rolstoel op te staan en zijn er speciale douches aangelegd.

2. La Isleta del Moro

la-isleta-del-moro-cabo-de-gata-andalusie-foto-spainmadeforyou

La Isleta del Moro is een wit vissersdorpje in een prachtige baai. Met enkele restaurants die pal aan het water liggen en een heel klein kiezelstrand. Ga je voor een zacht, groot zandstrand, dan is dit niet de plek. Maar wat is het er mooi! Je kunt er heerlijke wandelingen maken en genieten van vissers die er aan het werk zijn. En in de zomermaanden kun je geweldig duiken en snorkelen.

3. Las Negras

las-negras-cabo-de-gata-andalusie

Las Negras is een klein, charmant wit dorp en heeft een redelijk groot zandstrand. Hier hadden wij ons vakantiehuis, in aparthotel Bitacora, dat een beetje landinwaarts lag, maar waarvandaan we nog steeds prachtig konden uitkijken op zee.

4. San José

san-jose-cabo-de-gata-andalusie-foto-spainmadeforyou

San José is een grotere kustplaats, die rond een inham ligt. De huizen zijn er rond de inham tegen de helling aangebouwd. Een ook al is er hier wat meer toerisme, de accommodaties zijn kleinschalig gehouden en vormen een goed geheel met de traditionele huizen in San José. San José heeft een redelijk groot zandstrand. Met aan het strand een straat vol restaurants en bars. 

5. Níjar

nijar-pottenbakken-cabo-de-gata-andalusie

Nijar is een gezellig wit dorpje in de binnenlanden van Almería, dat bekend staat om zijn keramiek. Wil je Spaanse bloempotten, borden, kommetjes etc. kopen? Kom dan naar Nijar. De keramiek is er mooi en spotgoedkoop! In sommige winkels kun je zelfs zien hoe de borden ed. er gemaakt worden. In mijn artikel kindervakantie Almería geef ik de routebeschrijving naar zo een winkel.

6. Rodalquilar

rodalquilar-cabo-de-gata-andalusie

Het dorp Rodalquilar is een klein, goed onderhouden wit dorp in de binnenlanden van natuurpark Cabo de Gata. Net buiten het dorp liggen de goudmijnen van Rodalquilar. Ze zijn helaas niet meer in bedrijf. Maar je kunt wel nog grote stukken van de goudmijnen zien. Bovendien heb je van hieruit een verbluffend uitzicht op de Valle de Rodalquilar (=vallei van Rodalquilar). Wandel- en fietsliefhebbers komen hier helemaal aan hun trekken.

Stranden in natuurpark Cabo de Gata

Er liggen talrijke stranden in natuurpark Cabo de Gata. Variërend van kleine kiezelstranden tot verlaten zandstranden in verstopte inhammen. Ik heb het al kort gehad over de stranden bij de plaatsen Agua Amarga, San José, Las Negras en La Isleta del Moro. Daarnast wil ik hier nog een paar stranden noemen. Daarnaast kun je nog kijken op het volledige overzicht van stranden en inhammen in natuurpark Cabo de Gata.

1.Mónsul strand

monsul-strand-cabo-de-gata-andalusie

Verreweg het bekendste strand in natuurgebied Cabo de Gata is het Mónsul strand bij San José, met rotsen van oude lavatongen die vroeger uit zijn gemond in de zee, een prachtig fijn zandstrand en helderblauw water. Aan het Mónsul strand zijn talrijke films en reclamespotjes opgenomen. Onder andere de film Indiana Jones and the Last Crusade van Steven Spielberg.

2. Cala de Enmedio strand

enmedio-inham-cabo-de-gata

Het strand bij de inham van Enmedio (in het Spaans: Cala de Enmedio - buiten de plaats Agua Amarga) is een prachtig ongerept strand, -omgeven met gefossiliseerde duinen en hierin kleine meertjes van kristalhelder water-, met super fijn zand en een fantastisch uitzicht op de plaats Agua Amarga.

3. Cala San Pedro strand

San-Pedro-inham-cabo-de-gata-andalusie

Het strand bij de inham van San Pedro (in het Spaans: Cala San Pedro – buiten de plaats Las Negras) is een afgelegen strand dat alleen te voet vanuit Las Negras of via de zee te bereiken is. In deze inham bevinden zich ook de overblijfselen van het San Pedro kasteel, dat in de 16de eeuw gebouwd is om bescherming te bieden tegen piraten.

4. Escullos strand

Los-Escullos-cabo-de-gata-andalusie

Het Escullos strand ligt ten zuiden van de plaats La Isleta del Moro. Het bestaat uit verschillende inhammen. En prachtige gefossiliseerde duinen. Onder andere bij El Embarcadero (=plaats waar schepen geladen worden) kun je prachtig duiken en snorkelen, omdat er onder water een paradijs aan koraalriffen, algen en vissen te zien is.

Excursie naar Cabo de Gata

Ben je op vakantie aan de kust van Almería, dan kun je meegaan op excursie naar Cabo de Gata. Je vertrekt in principe vanuit Roquetas de Mar, maar onderweg zijn er ook nog een aantal verzamelpunten.

Gerelateerde artikelen

Activiteiten in natuurpark Cabo de Gata
Vakantiewoningen in natuurpark Cabo de Gata
Op vakantie met kinderen naar natuurpark Cabo de Gata

Bronnen: Wikipedia, Natuurpark Cabo de Gata, Autonoom gebied Andalusië, Cabo de Gata de Almeria

Reactie toevoegen

CAPTCHA
Deze vraag wordt gesteld om te bepalen of u geen spambot maar een mens bent.