Boekrecensie: De hand van FATIMA

Ik moet er nog even van bijkomen. Wat een meesterwerk is het boek “De hand van Fatima” van Ildefonso Falcones! Voor de derde keer brengt Falcones op voortreffelijke wijze een stukje Spaanse geschiedenis tot leven. Deze keer schrijft hij over het lot van de moren die na de inname van Granada in eerste instantie een gebied ten zuiden van Granada toegewezen krijgen (La Alpujarra) om vreedzaam in te wonen, maar die al snel onderdrukt worden en gedwongen worden hun religie, taal en cultuur op te geven en die uiteindelijk massaal Spanje uit worden gezet. “De hand van Fatima” is een ijzersterke historische roman die vanaf de eerste tot de laatste bladzijde spannend is.

Ildefonso Falcones

Ildefonso Falcones wordt in 1958 in Sierra (Spanje) geboren. De laatste vele jaren woont hij in Barcelona. In het dagelijkse leven is hij advocaat, maar in zijn vrije tijd schrijft hij historische romans. "De kathedraal van de zee'"(2006) was zijn debuutroman en is meteen wereldwijd een bestseller geworden. Hierna heeft hij nog twee boeken geschreven, te weten “De hand van Fátima”, -dat verschenen is in 2010-, en “Koningin op bloete voeten” (2014).

Tijd waarin “De hand van FATIMA” zich afspeelt

Het boek “De hand van FATIMA” speelt zich af in 16de en begin 17de eeuwse Spanje en vertelt het verhaal van de morisken (=moren die aan het begin van de 16de eeuw gedwongen werden zich tot het christendom te bekeren) vanaf de verovering van Granada in 1492 tot hun definitieve uitwijzing uit Spanje in 1609. In eerste instantie krijgen de moren (de laatste moren in Spanje, die zich verder en verder terug hadden getrokken, totdat alleen Granada nog moors was) na de inname van Granada in 1492 La Alpujarra, - een prachtig bergachtig gebied ten zuiden van Granada-,  toegewezenom om zich terug te trekken en mogen ze hun geloof, taal en gewoontes behouden. Acht jaar later worden zij echter gedwongen om zich te bekeren tot het christendom, mogen ze hun eigen taal en cultuur niet langer beoefenen, worden vele rechten van hun afgenomen en worden ze letterlijk uitgemolken. Zij komen in opstand tegen de christenen, -een oorlog waarbij door beide partijen extreme wreedheden worden begaan en een groot aantal mensen wordt afgeslacht-, maar verliezen uiteindelijk en worden vanuit La Alpujarra over Spanje verspreid (vele duizenden morisken sterven tijdens deze massale exodus) of worden als slaaf verkocht. En kinderen onder de 11 jaar worden van hen afgenomen en geplaatst in katholieke gezinnen, waar zij het hulpje van het gezin worden. Moeizaam bouwen de overgeblevenen een nieuw bestaan op. Een bestaan waarin zijn continu vernederd en gediscrimineerd worden door de christenen. Enkele morisken proberen de religies nader tot elkaar te brengen, andere morisken proberen nog een paar keer om in opstand te komen. Maar het mag allemaal niet baten. Uiteindelijk worden ze in 1609 massaal Spanje uitgezet naar landen in Noord-Afrika. Hier worden zij gezien als christenen en worden velen meteen bij aankomst vermoord of tot slaaf gemaakt.

Het amulet “De hand van Fatima”

De hand van Fatima (in het arabisch “hamsa” genoemd) is een amulet in de vorm van een hand met vijf vingers, die volgens een aantal theoriëen de vijf pilaren van de islam symboliseren: de geloofsgetuigenis, het vijfmaaldaagse gebed, de armenbelasting, de vasten en de pelgrimstocht naar Mekka (die iedere gelovige tenminste een keer in zijn leven dient te maken).

Het boek “De hand van FATIMA” 

In de historische roman “De hand van FATIMA” wordt bovengenoemd stukje geschiedenis vertelt via het leven van de hoofpersonage Hernando. Hernando is de zoon van een morisken vrouw en een katholieke pastoor en groeit op in La Alpujarra. Noch door de morisken noch door de christenen wordt hij als een van de hunnen beschouwd. Als jongen van 12 jaar vecht hij mee in de opstand in de Alpujarra en maakt gruwelijke dingen mee. Tijdens deze oorlog verliest hij zijn halfbroers en –zussen en leert hij zijn toekomstige vrouw Fatima kennen. Na de nederlaag wordt hij met het overgebleven deel van zijn familie gedeporteerd naar Cordoba. De rest van zijn leven maakt hij zich hard om beide religies dichter bij elkaar te brengen, ook al wordt hij door beide religies verstoten. 

Praktische informatie

Boek: De hand van FATIMA
Soort boek: Historische roman
Auteur: Ildefonso Falcones
ISBN-nr: 9789021803784
Prijs: € 24.95

Meer informatie

Nieuwsgierig geworden naar het boek “De hand van FATIMA”? Meer informatie vind je op bol.com:
paperback De hand van FATIMA
ebook De hand van FATIMA