Bloeiperiode van de Andalusische Renaissance steden

Renaissance in Andalusië

De Andalusische plaatsen Úbeda, Baeza en Jaén, -die vrij dicht bij elkaar liggen in de provincie Jaén-, waren belangrijke plaatsen in het zestiende en zeventiende eeuwse Spanje. Dit is te zien aan de enorme groei die ze in die tijd doormaakten. En aan hun prachtige historische binnensteden in Renaissance stijl (de Spaanse bouwstijl in de 16de en 17de eeuw). Maar waarom waren zij zo een belangrijke en welvarende steden in de 16de en 17de eeuw? Andrea Pezzini, -onze gids in Úbeda en Baeza tijdens onze studiereis door de provincie Jaén-, wist het antwoord hierop…

Grensgebied tussen Christelijk en Moors Spanje

Aanvankelijk waren de plaatsen Jaén, Úbeda en Baeza Moorse nederzettingen, die na een bittere strijd tussen Moren en Christenen in respectievelijk 1246, 1233 en 1227 in Christelijke handen zijn gevallen. Jaén als laatste, omdat het een belangrijke en welvarende en daarmee uiterst goed verdedigde Moorse stad was. Sindsdien hebben de drie plaatsen lange tijd in het grensgebied tussen Christelijk en Moors Spanje gelegen. Totdat Granada tenslotte als laatste in Christelijke handen kwam, op 2 januari 1492.

Meegeholpen in de strijd tegen de Moren

Via zogenaamde Fueros, -d.w.z. premies die werden uitgedeeld om op Moren veroverde stukken weer terug te veroveren-, trokken veel Christenen naar Baeza, Úbeda en Jaén. Om de veroverde gebieden te herbevolken. En te verdedigen tegen de Moren, opdat laatstgenoemden de gebieden niet opnieuw zouden bezetten. Veel Christelijke families die zich in een van de drie plaatsen vestigden, hebben verder meegeholpen in strijd tegen Moren en concreet bij de verovering van Granada. Een van de sleutelfamilies was hierbij de familie Cobos y Molina. Voor hun inzet en verdiensten werden zij rijkelijk beloond met stukken land en gebouwen. Toen de Reconquista voorbij was en er dus niet meer gevochten werd, wilden deze families graag hun welvarende positie tonen en bouwden prachtige paleizen, kerken en meer.

Op ontdekkingsreis met Columbus

Veel Christenen die tijdens de Reconquista tegen de Moren hadden gestreden, gingen vervolgens op ontdekkingsreis met Columbus. En kwamen als rijke mannen terug uit Latijns-Amerika.

Francisco de los Cobos

Een naam die we veelvuldig tegenkomen in de 16de eeuw, is die van Francisco de los Cobos y Molina (geboren Úbeda 1477- gestorven Úbeda 1547), secretaris van koning Carlos I en vervolgens adviseur van Felipe II. Francisco maakte deel uit van de vooraanstaande familie Cobos y Molina. Hij was een van de weinigen die in die tijd kon lezen en schrijven en bovendien een mooi schrift had. Met hulp van zijn oom (secretaris van koningin Isabella I van Castillië) wist hij in de politieke wereld van Castillië binnen te komen. Zijn grote politieke carrière begon pas echt toen hij secretaris werd van koning Carlos I.  

Na de ontdekking van Amerika was Francisco de los Cobos ook degene die de administratie bijhield van de aankomst van alle goederen uit Latijns-Amerika. Met de 1% commissie die hij bij de aankomst van iedere lading kreeg, werd hij al snel steenrijk.

Met het geld kocht en bouwde hij in heel Spanje. Onder meer in zijn geboorteplaats Úbeda, waar hij op de Plaza de Vázquez Molina een mausoleum liet bouwen om na zijn dood in begraven te worden: de Capilla de El Salvador. Aan de linkerkant van de kapel liet hij een paleis voor zijn gezin bouwen, om in te verblijven als ze in Úbeda waren. Sinds 1930 is in dit gebouw de Parador van Úbeda gehuisvest. 

Andrés de Vandelvira

Francisco de los Cobos hield van kunst en hield van de Italiaanse Renaissance stijl. Al snel nam hij de architect Andrés de Vandelvira in de arm voor het bouwen van vele bouwwerken in Renaissance stijl. Andrés de Vandelvira (1509-1575) is een van Spanje’s meest beroemde Renaissance architecten geweest. Geïnspireerd en geïnstrueerd door zijn vader, die in Italië had gestudeerd, heeft hij vele Renaissance meesterwerken in Spanje ontworpen. En dan vooral in de provincie Jaén.

Renaissance meesterwerken in de provincie Jaén

In opdracht van Francisco de los Cobos en andere familieleden heeft Andrés de Vandelvira talrijke Renaissance meesterwerken in de provincie Jaén ontworpen. Onder meer de belangrijkste Renaissance gebouwen in de plaatsen Jaén, Úbeda en Baeza, te weten:

Rondreis langs de Andalusische Renaissance steden Jaén, Úbeda en Baeza

Lees hier mijn reisreportage over de rondreis langs de Andalusische Renaissance steden Jaén, Úbeda en Baeza die we tijdens de studiereis door de provincie Jaén in juni 2015 hebben gemaakt. 

Reactie toevoegen

CAPTCHA
Deze vraag wordt gesteld om te bepalen of u geen spambot maar een mens bent.