Bilbao

Bilbao; Foto Spainmadeforyou

De Noord-Spaanse stad Bilbao is de hoofdstad van de provincie Biskaje, een van de provincies van de Spaanse autonome regio Baskenland. De hoofdstad van Biskaje wordt ook wel Botxo genoemd, -dwz gat-, omdat het van alle kanten omgeven is door bergen. De inwoners van Bilbao heten Botxos of Bilbainos. In de jaren 1970 was de stad nog een industriestad. In zeer korte tijd is de stad echter veranderd in een mooie moderne stad, met moderne architectuur en kunst, design hotels en haute cuisine restaurants. Het Guggenheimmuseum in Bilbao is het puntje op de i voor het imago van Bilbao als moderne stad.

Ligging Bilbao

Bilbao ligt in het noorden van Spanje, aan de Nervión rivier en aan één van de Pelgrimsroutes naar Santiago de Compostela, en is geheel omgeven door bergen.

Beste reistijd voor stedentrip Bilbao

De beste reistijd voor een stedentrip Bilbao is tussen april en september, wanneer er de minste kans op neerslag is. Bilbao heeft namelijk een vochtig zeeklimaat, met zachte temperaturen gedurende het hele jaar: de zomers zijn niet extreem warm (gemiddeld 25 graden Celcius) en de winters niet erg koud (gemiddeld 13 graden Celcius). De meeste neerslag valt in de herfst.

Weer in Bilbao

Bekijk hier het weer in Bilbao.

Hoe bereik je Bilbao

KLM, Vueling en Iberia verzorgen rechtstreekse vluchten vanuit Amsterdam naar Bilbao. Kijk hier voor vliegtickets naar Bilbao.

Vervoer in Bilbao

Bilbao beschikt over een uitgebreid openbaar vervoersnetwerk, dat bestaat uit de metro van Bilbao, de stadsbus “Bilbobus” en de Euskotran.

Reisgids Bilbao

Er bestaan nog niet veel reisgidsen voor de Baskische stad Bilbao, aangezien Bilbao een vrij nieuwe stedentrip bestemming is. Dominicus heeft de stedengids Bilbao en San Sebastian in kaart uitgegeven, die bezienswaardigheden, eetplekken en openbaar vervoer in kaart brengen. In deze stedengids zitten  10 uitklapbare stadskaarten.

Stadswandeling Bilbao

Kijk hier om een gratis stadswandeling Bilbao te downloaden.

Wil je meer weten over Bilbao´s geschiedenis, gastronomie en architectuur? Dan kan ik de Nederlandstalige wandel- en fietsroutes van Basque Taste van harte aanbevelen!

 

Gratis audiogids voor Bilbao

Wil je tijdens een stedentrip Bilbao meer info over de verschillende bezienswaardigheden krijgen, zonder de hele tijd met je neus in een reisgids gedoken te zijn, dan is de gratis audiogids voor Bilbao ideaal voor je! Je kunt de izi.TRAVEL-tool op bijna alle smartphones downloaden.

Fietstour Bilbao

Ben je op zoek naar een fietstour Bilbao? Het Nederlandse fietstour-bedrijf Baja Bikes (winnaar van de Vakjuryprijs én de Publieksprijs tijdens de Vakantiebeurs 2015) biedt een originele fietstours met Nederlandssprekende gids langs de highlights van Bilbao aan. 

Bezienswaardigheden in Bilbao

 • Güggenheim museum
 • Paseo de la memoria (=Promenade van de herinnering) – een moderne promenade aan de linkeroever van de Nervión rivier, die begint aan de voet van het Güggenheim museum en doorloopt tot het Maritiem museum. Hier stonden 20 jaar geleden nog  fabrieken!
 • Palacio Euskalduna (=Baskisch paleis) – Een prachtig modern gebouw aan de Paseo de la Memoria, dat een concerthal , het conferentiecentrum van Bilbao en haute cuisine restaurant Etxanobe huisvest. Het gebouw stelt het laatste schip voor dat in de oude scheepswerf van Bilbao gebouwd werd, een symbolische verwijzing naar het industriële erfgoed van Bilbao.
 • Casco Viejo – d.w.z. de oude binnenstad van Bilbao-,  met de zeven straatjes, de Arriaga Plaza met het Arriaga theater (=operahuis) en de Plaza Nueva. Het is een gezellige, oude wijk met veel bars en restaurants.
 • Nieuwe stadscentrum van Bilbao (in de Ensancha wijk) met de Plaza de Moyúa, Palacio Chavarri, Casa Montero en Teatro Campos Eliseos.
 • Alhóndiga –een oud wijnpakhuis dat gerenoveerd en omgebouwd is tot Cultureel en Sportcentrum. Een prachtige combinatie van moderne en industriële architectuur. Op het dak van het gebouw bevindt zich een zwembad met een glazen bodem, zodat je vanaf de grote hal beneden mensen kunt zien zwemmen. Bizar!
 • De moderne metro van Bilbao (1988-1995) - metro ingangen worden fosteritos genoemd, naar de architect Foster.

Tips:

 • De transformatie van industriële naar moderne stad is prachtig te zien in een filmpje dat getoond wordt in het Maritiem museum, aan het einde van de Paseo de la Memoria.
 • Loop als je van de oude binnenstad richting Güggenheim museum gaat over de “Zubizuri”, een moderne voetgangersbrug over de Nervión die ontworpen is door de Spaanse architect Calatrava.

Woordenlijst met handige woorden voor vakantie Baskenland

Wil je wat Baskische woordjes kennen voor de stedentrip Bilbao? Lees dan deze woordenlijst met handige woorden voor vakantie Baskenland.

Bijzondere hotels in Bilbao

Lees hier welke bijzondere hotels in Bilbao ik kan aanbevelen.

Eten en drinken in Bilbao

Lees hier welke bijzondere eetplekken in Bilbao ik kan aanbevelen.

Feesten en evenementen in Bilbao

Lees hier welke interessante feesten en evenementen in Bilbao en omgeving er plaatsvinden.

Foto´s van Bilbao

Meer foto´s van Bilbao vind je in mijn foto-album Bilbao - van industrie stad naar moderne stad.

Omgeving Bilbao

Bilbao is omgeven door groene, heuvelachtige landschappen die me doen denken aan Zwitserland, met kleine dorpjes in de binnenlanden en vissersdorpjes aan de ruige kusten. Aan de uitmonding van de Nervión rivier liggen de plaatsen Portugalete en Getxo, die verbonden worden met ´s werelds oudste hangende transportbrug. 

Dagtrips vanuit Bilbao

1. De Puente Bizkaia  of “Puente de Portugalete” – Dit is een hangbrug die de plaatsen Portugalete en Getxo met elkaar verbindt. Het is een hoge, stalen constructie waar een soort veerboot aan kabels aanhangt die voetgangers, fietsers en auto´s van de ene kant van de Nervión rivier naar de andere vervoert. Aangezien er tot eind 20ste eeuw tot in de stad Bilbao vele industriëen aan de oevers van de Nervión rivier lagen, dienden er grote schepen onder de hangbrug door te kunnen varen. De brug dateert uit 1893 en is ´s werelds eerste transportbrug! Zij is in dezelfde tijd als de Eiffeltoren gebouwd een heeft een vergelijkbare bouwstijl. Sinds 2007 staat zij op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

2. Urdaibai – Rond de uitmonding van de Gernika rivier ligt het biosfeerreservaat Urdaibai. Het is een prachtig groen natuurgebied rondom de uitmonding van de Guernica rivier in de Golf van Biskaje, met plaatsen als Guernica en Mundaka, caseríos (Baskische boerderijen), Txakoli bodegas en “sidrerías”. Een geweldig gebied om te wandelen,fietsen, kayakken of surfen, maar ook om de Baskische gastronomie en het Baskische plattelandsleven te proeven en beleven.

3. San Juan de Gaztelugatxe – De Baskische kust is rijk aan kleine eilanden. Eén van de eilanden is Gaztelugatxe. Het kleine eiland bij Bermeo is verbonden met een smalle, lange brug. Op de top van het eiland ligt de hermitage San Juan de Gaztelugatxe die dateert uit de 10de eeuw. Het is een geweldige ervaring  via deze smalle brug naar het eiland en zijn hermitage te wandelen!

4. De kliffen aan de kust van Baskenland – De Baskische kust is een ruige kust, met eeuwenoude kliffen. Er lopen prachtige wandel- en fietsroutes langs de kliffen aan de Baskische kust. Bijvoorbeeld  van Mutriku via Deba naar Zumaia of  van Kursaal naar Pasaia.

5. Dagje San Sebastian – op ruim een uur rijden van Bilbao ligt de stad San Sebastian, een heel andere stad dan Bilbao, mede doordat Bilbao lange tijd gericht is geweest op Engeland, terwijl San Sebastian juist gericht is geweests op Frankrijk. San Sebastian staat vooral bekend vanwege zijn overheerlijke gastronomie, maar daarnaast heeft het ook een prachtige binnenstad. En natuurlijk een heerlijk strand.

Tips:

 • Neem de metro om de hangende brug tussen Portugalete en Getxo te zien, dan kun je gelijk de fosteritos en de rest van het werk van Norman Foster, - ontwerper van de metro van Bilbao-, bewonderen. Metro: halte areeta. 
 • Als je naar de hangende brug gaat, ga dan ook door naar Getxo, een prachtig oud vissersdorp bij de uitmonding van de Nervión rivier. En vroegere woonplaats van industrie-eigenaren. Hiervan zijn de kasteelhuizen die uitkijken op de Nervión rivier nog getuigen. Metro Puerto viejo: halte aleorta.

Meer inspiratie voor een stedentrip Bilbao

Hoofdgroep: 

Keywords: