Bijzondere eetplekken in Bilbao

haute cuisine restaurants Bilbao

Bilbao – en in het algemeen Baskenland-,  heeft een voortreffelijke innovatieve keuken, waarin traditionele smaken in een modern jasje worden gestoken. In de meeste bars in Bilbao waar je binnenstapt kun je genieten van overheerlijke “pintxos” (=borrelhapjes van hoge kwaliteit). Verder telt Bilbao talrijke haute cuisine restaurants, die werkelijk verrassend eten serveren.

Haute cuisine restaurants in Bilbao

Tijdens de perstrip Baskenland heb ik een aantal haute cuisine restaurants in Bilbao uitgeprobeerd:

Bistró Güggenheim Bilbao

Het haute cuisine restaurant Bistró Güggenheim Bilbao is gevestigd in het Güggenheim museum. Hoewel het een informele uitsraling heeft, serveert het werkelijk fantastisch eten. Wij hebben het “taster menu” gehad, met in totaal 5 kleine hapjes: een waar genot!

Restaurante Etxanobe

Etxanobe bevindt zich op de bovenste verdieping van Palacio Euskalduna ( een prachtig modern gebouw aan de Paseo de la Memoria, dat dienst doet als conferentiecentrum en concerthal). Het restaurant wordt gerund door Paul Ibarra en heeft verschillende internationale prijzen (onder andere een Michelin ster) gewonnen voor zijn voortreffelijke keuken. We worden er getrakteerd o peen vijftal overheerlijke, prachtig uitziende, verrassende gerechten en voelen ons helemaal de koning te rijk met zo een bijzonder eten. Het restaurant is overigens bereikbaar via twee liften met glazen buitenkant, die prachtig uitzicht bieden op de Nervión rivier.

Yandiola restaurant in Alhondiga

Yandiola Restaurant bevindt zich in Alhóndiga, een vroeger wijnhuis dat tegenwoordig dienstdoet als sport- en cultuurcentrum. Dit haute cuisine restaurant serveert Baskische gerechten in een modern jasje. Ook hier hebben we heerlijk gegeten.

Pintxos eten

In Bilbao kun je zowel in de oude binnenstad (=Casco Viejo) van Bilbao als in het nieuwe gedeelte (de Ensanche wijk, het huidige hart van Bilbao) heerlijke en prachtig opgemaakte pintxos eten!

Typisch Baskisch

Een andere bijzondere en typisch Baskische eetplek is Sidrería Arriaga in de oude binnenstad. Een “sidrería” is een plek waar appelcider gemaakt wordt. De echte sidrerías liggen op het platteland en maken hun eigen appelcider. Heb je tijdens je stedentrip Bilbao echter geen tijd om naar een sidrería op het platteland te gaan, dan is Sidrería Arriaga een super alternatief. Ook al maakt deze sidrería niet zijn eigen appelcider, het schenkt wel cider uit de “kupelas”(= gigantische houten vaten) en serveert hierbij het typische gerecht “txuletón” (=“ribeye”).

Tips:

  • Niet alleen de appelcider is een typisch drankje in Baskenland. Een minstens zo bekende drank is “txakoli”: een sprankelende, frisse witte wijn die in Baskenland geproduceerd wordt. Bestel eens een glas txakoli bij het eten in Baskenland!
  • Eet je niet alleen graag goed eten, maar kook je ook graag? Dan is de Food Workshop in haute cuisine restaurant Yandiola een echte aanrader!

Favoriete eetplekken van locals in Bilbao

Ben je benieuwd waar locals graag eten? Lees dan de Favoriete eetplekken van locals in Bilbao.

Nog meer super restaurants in Bilbao

Kijk hier voor nog meer super restaurants in Bilbao.