Bijzondere bezienswaardigheden en activiteiten in Madrid

Wie een stedentrip naar Madrid maakt, gaat naar de Plaza Mayor, het Palacio Real, de Puerta del Sol, het Retiro Park, de Plaza de la Villa, de Plaza de Cibeles, de Plaza de España, het Prado museum, het Thyssen museum en het Reina Sofia museum. Het zijn stuk voor stuk parels, die zeker de moeite van een bezoek waard zijn. Maar Madrid heeft nog meer! Heeft u deze juwelen al gezien of wilt u Madrid op een andere manier ontdekken? Lees dan Spain made for You´s tips voor een unieke beleving van Madrid.

Een rondleiding door één van Madrid´s voetbalstadions

voetbalwedstrijd-bernabeu-stadium-madrid; foto-spainmadeforyou
Voetbalwedstrijd in het Santiago Bernabéu stadium in Madrid

Madrid heeft maar liefst twee grote voetbalclubs, die beiden hun eigen stadion hebben: Real Madrid heeft het Bernabeu stadion en Atlético Madrid het Vicente Calderón stadion. Zowel het Bernabeu als het Vicente Calderón stadion zijn te bezichtigen. Een must voor jonge én voor volwassen voetbalfans!

Mercado de San Miguel

mercado-san-miguen-madrid; san-miguel-markt-madrid; foto-spainmadeforyou
De Mercado de San Miguel in Madrid

Net naast de Plaza Mayor ligt de Mercado de San Miguel, de oude markt van Madrid. De markt stamt nog uit de Middeleeuwen en is lange tijd gebruikt als vismarkt. Vanaf 2009 is het een plek waar de fijne gastronomie van Madrid geproefd kan worden. De marktstalletjes zijn  omgebouwd tot bars, waar je de meest geweldige lekkernijen kunt eten. Onder de Madrilenen is het een superpopulaire plek nu om tapas te gaan eten. De prijzen zijn er gepeperd, maar het is zeker de moeite waard om er een bezoekje te brengen, je aan al het lekkers te vergapen en je tracteren op één van de lekkernijen! De markt opent iedere dag non-stop van´s morgens vroeg tot ´s  avonds laat geopend.

De Koninklijke Tapijtenfabriek van Madrid

koninklijke-tapijtenfabriek-madrid
Tapijt weven in de Koninklijke Tapijtenfabriek van Madrid

Een van de meest indrukwekkende musea die ik in Madrid bezocht heb, is ongetwijfeld het museum “Real Fábrica de Tápices”, oftewel de koninklijke tapijtenfabriek. Hier werden aanvankelijk de vloer- en wandkleden van de Spaanse koninklijke familie gemaakt. Al snel kreeg de fabriek echter andere nationale en internationale opdrachten.  Tot op de dag van vandaag maakt en herstelt de koninklijke tapijtenfabriek kleden voor klanten van over de hele wereld. Sinds 1996 is de Real Fábrica de Tápices open voor publiek en kan men onder begeleiding van een gids met eigen ogen zien met hoeveel preciesie en geduld de kleden met de hand vervaardigd en hersteld worden. Indrukwekkend! Na het bezoek aan de tapijtenfabriek kregen de vele kleden die ik had gezien in de verschillende koninklijke paleizen rond Madrid ineens een heel andere betekenis...

Monasterio de las Descalzas Reales

monasterio-de-las-descalzas-madrid; klooster-van-de-ongeschoeiden-madrid
Monasterio de las Descalzas Reales in Madrid

Een ander museum in Madrid dat veel indruk op me heeft gemaakt, is het “Monasterio de las Descalzas Reales”, letterlijk vertaald het klooster dan degenen zonder sokken. Het klooster dateert uit de 16de eeuw en was aanvankelijk een paleis. Joanna – dochter van Carlos I en Isabel van Portugal -, is in dit paleis geboren en heeft er een klooster voor Franciscaanse nonnen van gemaakt. Ook nu nog wordt het klooster bewoond door nonnen. Het klooster is één grote brok geschiedenis, architectuur en kunst! Zo zijn er bijvoorbeeld veel tapijten te zien die door Rubens ontworpen zijn. Het monasterio de las Descalzas Reales kan onder begeleiding van een gids bezocht worden. Toegangskaartjes dienen vantevoren aan het loket van het klooster gekocht te worden. Tip: doe dit aan het begin van de dag, zodat u weet hoe laat u met een rondleiding meekunt.

Madrid´s waaiermuseum

waaiermuseum-madrid; foto-spainmadeforyou
Waaierwinkel en waaiermuseum Casa de Diego in Madrid

Als ik aan Spanje denk, dan denk ik aan “abanicos”: waaiers, waar jong en oud en zelfs man en vrouw zich in de hete zomermaanden koelte mee toewaaien. Op Puerta del Sol 12 ligt Madrid´s oudste waaierwinkel: Casa de Diego. Het is een familiebedrijf dat vanaf begin 19de eeuw waaiers en paraplu´s maakt en repareert. Naast de winkel op de Puerta del Sol heeft Casa de Diego nog een ander filiaal, in calle Mesonero Romanos 4. In dit filiaal zijn de Diego´s in 2011 een klein waaiermuseum begonnen. In de winkel staan vitrines, waarin Europese waaiers vanaf de 18de eeuw te zien zijn. Een klein, maar fijn museum voor liefhebbers van abanicos.

Churros eten bij de bekendste chocolatería van Madrid

chocolateria-san-gines-madrid; churros-eten-madrid; foto-spainmadeforyou
Churros eten bij Chocolateria San Gines, de bekendste chocolateria in Madrid

Een typische lekkernij in Spanje zijn churros gedoopt in chocoldademelk. Zoals Nederlands na een avondje stappen nog even langsgaan bij een shoarmatent bijvoorbeeld, zo sluiten Spanjaarden vaak af met churros en chocolademelk. Of ze eten het als (weekend-)ontbijt. “churros” zijn zoete, gefrituurde deegwarenslierten, die in een beker warme chocolademelk gedoopt worden. Chocolademelk die zo dik is, dat een lepel er bijna in omhoog blijft staan. De bekendste “chocolatería” van Madrid is Chocolatería San Ginés. Het was en is een populaire plek voor Madrilenen en internationale beroemdheden. In de zitruimte in de kelder hangen foto´s op van veel beroemdheden die de churros van Chocolatería San Ginés geproefd hebben. De bar ligt in een zijstraatje van de calle Arenal, midden in het centrum van Madrid. Bent u moe geworden van het slenteren door de straten van Centrum Madrid, neem dan even een pauze bij Chocolatería San Ginés!

Vergeet uw zorgen in de Arabische baden Hammam al Andalus Madrid

hammam-madrid; arabische-baden-madrid
Ontspannen in de Arabische baden van Hammam al Andalus in Madrid

Wist u dat er in het hartje van Madrid Arabische baden zijn? Zij dateren nog uit de tijd de Moren in Madrid waren! De baden vormen een oase van rust in het drukke Madrid. Wilt u heerlijk tot rust komen en u even terug in de tijd laten voeren? Ga dan naar de Hammam al Andalus Madrid en geniet van het warme water en een goede massage.  Gaat u op vakantie naar Córdoba, Granada en Málaga? Probeer daar dan ook eens de Hammam al Andalus.

MadWay to Madrid

alternatieve-wandeling-madrid-vanaf-de-daken; madway-to-madrid; foto-spainmadeforyou
Madrid gezien vanaf de daken, een van de alternatieve trippen van MadWay to Madrid

Wilt u onder begeleiding het andere Madrid verkennen? Ga dan mee met een van de trips van MadWay to Madrid! MadWay to Madrid maakt en begeleidt alternatieve trips door Madrid. Dit kan zijn te voet, op de fiets of met de Segway. Voor privé groepen en zakelijke groepen. Het brengt reizigers naar plekken waar ze normaal niet zouden komen en geeft hen een unieke beleving van Madrid. Naast trips biedt MadWay ook nog workshops aan.

Spaanse topwijnen proeven bij wijnwinkel El Brabantino

wijnproeven-madrid; wijnproeven-el-brabantino-madrid; foto-spainmadeforyou
Wijn proeven bij wijnwinkel El Brabantino in Madrid

Bent u benieuwd naar Spaanse topwijnen die nog niet erg bekend zijn? Ga dan langs bij wijnwinkel El Brabantino! De winkel wordt gerund door twee Brabanders die al jarenlang in Spanje wonen en die expert zijn in goede Spaanse wijnen. Bij El Brabantino kunt u niet alleen wijn kopen. U kunt er ook terecht voor wijnproeverijen! Deze kunnen in het Nederlands gehouden worden, zodat u alle details kunt begrijpen. Wilt u in de omgeving van Madrid een bodega bezoeken? Ook dat kunnen Jean Pierre en Koen van wijnwinkel El Brabantino voor u regelen!

Plaza de Toros Las Ventas

plaza-de-toros-madrid; stiervechtarena-madrid;arena-voor-stierengevechten-madrid; foto-spainmadeforyou
Plaza de toros Las Ventas in Madrid, de grootste stierengevechten arena van Spanje

Ook al bent u geen fan van stiervechten, toch is een bezoek aan de Plaza de Toros las Ventas, de stierengevechten arena in Madrid, zeker de moeite waard. Het is de grootste arena van Spanje en de op twee na grootste van de wereld (er is een grotere plaza de toros in Mexico en Venezuela) en is gebouwd in prachtige mudéjar stijl. De arena is dagelijks te bezichtigen.

Restaurantes Centenarios de Madrid


Restaurant La casa del Abuelo, een Restaurante Centenario in Madrid

Een heel andere soort bezienswaardigheid zijn de “Restaurantes centenarios de Madrid”, de “Restauranten van Madrid die meer dan 100 jaar oud zijn”. Het is een groep van restauranten die al bestaan sinds eind 19de / begin 20ste eeuw en die een deel zijn van Madrid´s geschiedenis en cultuur. Ze zijn prachtig om te zien. En het eten en is er uitstekend. Niet voor niets bestaan deze restauranten al zo lang. Wilt u Madrid op een unieke manier beleven, bezoek dan een aantal Restaurantes Centenarios in Madrid! Allen zijn gevestigd in het centrum van Madrid. Wilt u weten welke restauranten Restaurantes Centenarios de Madrid zijn? Kijk dan op de lijst van Restaurantes Centenarios.  

Madrid met kinderen

Gaat u samen met uw kinderen naar Madrid? Kijk dan eens naar “Tips voor Madrid met kinderen” .  

Handige informatie voor bezoek aan Madrid

Bent u van plan om een aantal musea in Madrid te bezichtigen? Of veel de metro te nemen in Madrid? Wilt u graag weten wanneer er welke evenementen in Madrid plaatsvinden? Lees dan de korte tips voor een bezoek aan Madrid.

Reactie toevoegen

CAPTCHA
Deze vraag wordt gesteld om te bepalen of u geen spambot maar een mens bent.