Bezienswaardigheden in de omgeving van Madrid

Madrid is één van de populaire bestemmmingen voor een stedentrip naar Spanje. En terecht. Als hoofdstad van Spanje heeft het een schat aan cultuur, kunst en geschiedenis te bieden. Het is een wereldstad, met maar meer dan 3 miljoen inwoners. Rijdt u Madrid uit, dan bevindt u zich al snel in een heel andere wereld: die van het Spaanse platteland. Met een ruw, heuvelachtig landschap en oude plaatsjes die in de tijd stil lijken te hebben gestaan. Waar veel mensen in de jaren 1970 richting de grote stad zijn getrokken en dorpen half of geheel verlaten achter zich hebben gelaten.

Middeleeuwse plaatsen

Middeleeuwse plaats Pedraza Foto spainmadeforyou
De middeleeuwse plaats Pedraza (Castillië en León) - Foto: Spain made for You

De omgeving van Madrid kent vele kleine dorpen en gehuchten die in de tijd stil lijken te hebben gestaan. Bijvoorbeeld Pedraza en Sepúlveda ten noorden van Madrid. Twee kleine bergplaatsen die in de Middeleeuwen belangrijke plaatsen waren, maar die tegenwoordig nauwelijks nog inwoners hebben (respectievelijk 500 en 1000 inwoners). Of Sigüenza ten noord-oosten van Madrid. Met ca. 5.000 inwoners een wat grotere en levendigere plaats, met onder meer een prachtig oud kasteel en een Middeleeuwse stadskern.  

Verlaten dorpen

La Vereda (zwarte dorpen Guadalajara)
Het verlaten dorp La Vereda, één van de zwarte dorpen van Guadalajara

Bij de verstedelijking in het midden van de vorige eeuw zijn in Spanje heel wat dorpen letterlijk leeggestroomd: Op zoek naar werk trokken mensen naar de grote steden of naar dorpen aan een grote weg die nieuw was aangelegd. Ook in de omgeving van Madrid was dit het geval. Eén van de verlaten dorpen in de omgeving van Madrid is Patones de Arriba. Als u van daaruit nog verder de binnenlanden in rijdt, komt u uit bij de zwarte dorpen van Guadalajara, een reeks gehuchten met in totaal rond de 200 inwoners. De dorpen liggen in een prachtige omgeving, midden in de bergen, in één van Spanje´s best bewaarde gebieden.  

Natuur

SMFY koeien in bergen San Agustin
Koeien in de bergen van San Agustin de Guadalix (Madrid) - Foto: Spain made for You

Houdt u van bergen en van natuur, dan is de omgeving van Madrid een paradijs voor u! Het maakt niet uit waar je vanuit Madrid naartoe gaat in westelijke, noordelijke of oostelijke richting, overal ziet u ruwe, indrukwekkende natuur, met vele bergwegen en her en der stuwmeren zodra u de snelweg verlaat. Een paar voorbeelden: natuurgebied La Pedriza buiten Manzanares el Real; het berggebied tussen Miraflores de la Sierra en Rascafría; embalse del Atazar; of natuurgebied Cuenca Alta del Manzanares tussen Cerceda en Colmenar Viejo.  

Praktisch

Al deze prachtige plaatsen en gebieden zijn het beste te bereiken met de auto (of fietsend, voor de getrainde fietsers onder u). Dus huur aansluitend aan uw stedentrip Madrid voor een paar dagen een huurauto en trek eropuit!

Reactie toevoegen

CAPTCHA
Deze vraag wordt gesteld om te bepalen of u geen spambot maar een mens bent.