Beleef Middeleeuws Huesca tijdens “Festival Huesca Leyenda Viva”

Festival-Huesca-Leyenda-Viva-2014

Een van de beste manieren om een plaats te leren kennen is via het verleden van een dorp of stad. Het verleden van Huesca, - de hoofdstad van de provincie Huesca in de Spaanse Autonome Regio Aragón -, kunt u leren kennen tijdens het “Festival Huesca Leyenda Viva” (= De levende legende van Huesca Festival), dat ieder jaar in september plaats vindt. Dan verandert Huesca een week lang in een Middeleeuwse plaats, waarbij koning Pedro I van Aragón met behulp van San Jorge de stad verovert op de Moren en koning Ramiro II twaalf edelen onthooft...

Historische voorstellingen

Kloostergang van San Pedro el Viejo in Huesca Aragon
De kloostergang van het San Pedro el Viejo klooster in Huesca (Aragon)

In 2014 komt de Middeleeuwse legende van Huesca tot leven van maandag 22 september t/m zondag 28 september. Op vrijdag- en zaterdagavond vinden er vijf historische voorstellingen plaats op historische plekken in Huesca, bijvoorbeeld in de Kloostergang van het klooster van San Pedro, op het universiteitsplein en in het provinciaal museum. Tijdens deze vijf voorstellingen worden de gebeurtenissen nagespeeld die een klein koninkrijk hebben verandert in het machtige koninkrijk Aragón:

  • Tijdens de Moorse bezetting, -waarbij Huesca vanaf 719 een van de noordelijkste Moorse steden is-, ontstaat een klein (christelijk) koninkrijk met aan het hoofd koning Ramiro I.
  • In 1094 probeert koning Sancho Ramírez Huesca voor de eerste keer terug te veroveren op de Moren. De aanval mislukt en hij wordt voor de stadsmuren van Huesca gedood.
  • In 1096 slaagt zijn zoon koning Pedro I van Aragón er wel in om Huesca te veroveren.
  • Vervolgens leven drie culturen naast elkaar: Christenen, Moslims en Joden.
  • Volgens de legende “Campana de Huesca” (=Klok van Huesca) onthooft koning Ramiro II van Aragón in 1135 twaalf edelen die de koning niet hadden gehoorzaamd (nadat ze bij de koning zijn ontboden om samen een klok te bouwen die door het gehele koninkrijk Aragón te horen zal zijn).

Op zondag vindt er nog een extra eerbetoon plaats aan koning Ramiro II, via het luiden van de klokken, een optocht en muziekale optredens.  

Huesca’s legendes in kindertaal

Voor kinderen worden van maandag t/m donderdag Huesca’s legendes in kindertaal vertaald via leuke interactieve toneelstukken, die plaatsvinden op plekken die een rol hebben gespeeld in de geschiedenis van Huesca.  

Middeleeuwse markt en Middeleeuwse muziek

Middeleeuwse Feesten Huesca Aragon
Optocht tijdens Middeleeuwse Feesten in Huesca (Aragon)

Natuurlijk kan tijdens dit Middeleeuwse festival geen typische Middeleeuwse markt ontbreken! Deze vindt van vrijdag t/m zondag plaats op het Luis López Allué plein en wordt verder tot leven gebracht met shows van middeleeuwse muziek, Arabische en oosterse dansen, parades en roofvogelshows.  

Programma

Het programa van “Festival Huesca, Leyenda Viva 2014” is te vinden op http://www.huescaturismo.com/en/huesca-leyenda-viva/. En als u Spaans spreekt, dan kun u ook de brochure van het Middeleeuwse Festival in Huesca in 2014 downloaden, met de exacte data en tijden.  

Overnachtingsmogelijkheden

Wilt u de geschiedenis van Huesca en het ontstaan van het koninkrijk Aragon gaan beleven en bent u op zoek naar overnachtingsmogelijkheden? In de plaats Huesca bevinden zich verschillende hotels. Of u kunt verblijven in een klein dorp buiten Huesca, dichtbij het nabijgelegen kasteel van Loarre of in het natuurpark de Sierra de Guara...

Reactie toevoegen

CAPTCHA
Deze vraag wordt gesteld om te bepalen of u geen spambot maar een mens bent.