Baskenland

Baskenland Foto Spainmadeforyou

In het Noorden van Spanje ligt aan de Atlantische Oceaan de Spaanse regio Baskenland. Een regio die aan de noordkant wordt ingesloten door zee en aan de zuidkant door bergen. Het is het woongebied van een van de oudste volkeren van Europa, de Basken. Tegenwoordig wonen er meer dan 2 miljoen inwoners. Naast landbouw en veeteelt is er ook veel industrie. De meeste industrie van Spanje zelfs.

Ligging

Baskenland is één van de 17 regio´s (=comunidades autónomas) van Spanje. Het ligt aan de Atlantische Oceaan, in het noorden van Spanje, iets ten westen van de Pyreneeën en de grens met Frankrijk. In het westen grenst het aan Cantabria, in het oosten aan Navarra en in het Zuiden aan Rioja.  

Provincies in Baskenland

De regio Baskenland bestaat uit drie provincies: Álava (met hoofdstad Vitoria), Biskaje (met hoofdstad Bilbao) en Gipuzkoa (met hoofdstad San Sebastián). In het Baskisch wordt deze regio "Euskadi" genoemd. In historisch, cultureel en taalkundig opzicht omvat Baskenland naast de regio Baskenland ook nog de aangrenzende regio Navarra en drie provincies in Frans-Baskenland (Labourd, Neder-Navarra en Soule). Hiervoor heeft men in het Baskisch een andere benaming: "“Euskal Herria”, d.w.z. het land van de Basken.  

Taal

Er worden in Baskenland twee officiële talen gesproken: Baskisch (=Euskera) en Spaans. Baskisch lijkt op geen enkele andere taal. Waar het vandaan komt, is tot op heden een raadsel. De bewegwijzering is meesteal in het Baskisch (bijvoorbeeld "Donastia" voor "San Sebastián"). Opvallend is, dat Baskisch in de provincies Álava, Biskaje en Gipuzkoa een officiële taal is. Terwijl dit in Navarra en de drie Franse Baskische provincies niet het geval is. In het zuiden van Navarra wordt er nauwelijks meer Baskisch gesproken. In Frans-Baskenland wél. Het wordt er echter niet als een officiële taal erkend.  

Een industrieel verleden

mijnbouw museum Baskenland
mijnbouw museum Baskenland (Gallarta, Biskaje, Baskenland)

Doordat de regio Baskenland aan de kust ligt, zijn visserij, scheepsbouw en zeehandel van oudsher een belangrijke inkomstenbron geweest. Zo waren Basken in de zevende eeuw al walvisvaarders. En  liep er vanuit Castillië en León  een wolroute, die eindigde in Balmaseda in de provincie Biskaje. Van hieruit werd de wol verscheept naar andere Europese bestemmingen. Wist u dat er handel in fluweel, kant, stof, koper en bestek is geweest tussen Baskenland en Nederland? Baskenland ligt niet alleen aan zee. Het heeft ook een groen en vruchtbaar achterland, dat bovendien rijk is aan ijzererts dat dicht onder de oppervlakte ligt. Toen in het midden van de 19de eeuw een technologie beschikbaar kwam om op grote schaal ijzererts tot staal te verwerken, ontwikkelde de mijnbouw in het Baskenland zich razendsnel. Vele duizenden mijnwerkers vonden werk in de Baskische ijzermijnen en mijneigenaren werden in korte tijd steenrijk. Dit laatste is nog te zien aan de luxueuze huizen in de wijk Neguri (in Getxo), die mijneigenaren in die tijd bouwden aan de rechter oever van de rivier de Nervión. Van daaruit hadden ze namelijk een goed uitzicht op de staalfabrieken aan de linker oever van de rivier en op de verder weg gelegen ijzermijnen in de heuvels van Somorrostro. De haven van Bilbao werd al snel de belangrijkste haven van Spanje.  

Baskenland nu

In de jaren 1980 en 1990 ging de staalindustrie in Baskenland ten onder en verloor Baskenland zijn belangrijkste bron van inkomsten. Als echte schippers in de storm hebben Basken toen het roer omgegooid en zich gericht op de moderne tijd, met moderne architectuur en design. Bilbao is een fantastisch voorbeeld van deze verandering. Was het midden jaren 1970 nog een vervuilde industriestad, tegenwoordig is Bilbao een moderne stad met moderne architectuur en maar liefst 40 musea, 20 gallerijen en 4 theaters. Bilbao´s bekendste gebouw is zonder meer het Güggenheim museum (ontworpen door Frank Gehry). Andere voorbeelden van moderne architectuur zijn het vliegveld (ontworpen door Santiago Calatrava), het ondergrondse metro systeem (ontworpen door Norman Foster), het Alhóndiga gebouw (ontworpen door Ricardo Bastida) en Abandoibarra, een prachtige promenade langs de Nervión rivier met werken van vele top Baskische architecten. Daarnaast is de haven van Bilbao is nog steeds een belangrijke haven. En ook visserij is nog steeds een belangrijke bron van inkomsten voor veel Basken. Dit is terug te zien in de vele pitoreske vissersdorpen en in de Baskische keuken. In de Baskische keuken is overigens ook het innovatieve karakter van Basken terug te vinden: er wordt gebruik gemaakt van traditionele smaken in een nieuw jasje. Resultaat: overheerlijke pintxos en toprestauranten als Mugaritz (San Sebastián), Arzak (San Sebastián) en Azurmendi (Larrabetzu).  

Reacties

Ontdekkingreis door Baskenland

Telkens op doorreis in Spanje proberen wij even aan te houden in Baskenland. Het fantastische eten, de vriendelijke mensen, de topkeuken brengt ons telkens weer een stukje verder in dit gebied met een soort van Nederlands klimaat. De wederopstanding van deze stad na een tijd van welvaart tijdens de ijzerindustrie en handels periode zijn zeer te bewonderen. Niet lullen, maar doen. Voor de veelzijdige mens is deze stad en dit gebied een aanrader. Nederlands, want het is niet te groot ! Je kan het goed overzien al zijn de borden langs de weg een moeilijk te nemen hobbel. Aan het Baskisch is geen touw aan vast te knopen. Voor de levens genieter een absolute must. Jan

Reactie toevoegen

CAPTCHA
Deze vraag wordt gesteld om te bepalen of u geen spambot maar een mens bent.