Barcelona buiten de toeristische paden

Als men over Barcelona praat, dan gaat het vaak over de Sagrada Família, Las Ramblas, Casa Milà, Casa Batlló, het strand, Montjuïc, Camp Nou of Park Güell. Maar er is nog zó veel meer te zien en te beleven in Barcelona! Barcelona specialist Marta Rubio van HolaBarcelona.nl is geboren en getogen in Barcelona en kent als geen ander de stad en haar minder bekende wijken. Zij laat ons zien welke plekken buiten de gebaande paden ook zeer de moeite waard zijn om te zien.

Oude fabrieken

Barcelona was in de vorige eeuw een belangrijke industriële stad. Dit zie je nog steeds terug in de vele vervallen of omgebouwde fabrieken en schoorstenen die her en der te vinden zijn. Een van de meest indrukwekkende fabriekscomplexen die je nog kunt bezoeken, is de oude textielfabriek van Can Batlló, dat net zo groot is als het Camp Nou. Deze vervallen oude fabriek wordt nu als buurthuis, moestuin, bibliotheek en atelier gebruikt door jonge kunstenaars en buurtbewoners. Lopend door de stille verlaten straten kom je tevens de mooiste graffiti kunst tegen.

Een bar in een klooster

In het oude stadscentrum zitten talloze prachtige binnentuinen en patio's die de toeristische massa ontloopt. Een van deze heerlijke plekjes is het oude Convent de Sant Agustí, nu gerestaureerd tot een prachtige binnenplaats met een barretje waar je prima in alle rust een hapje kunt eten.

De wasserij van Horta

Horta was voor vele jaren de wasplaats van de rijke families uit Barcelona. In deze wijk waar water in overvloed was, zaten veel vrouwen die de was van de rijken schoonmaakten. Alles handmatig uiteraard, met werkdagen van wel 10 uur. De was werd op maandagen opgehaald in de stad en op zaterdag teruggebracht. De sporen van dit beroep, dat tussen de 17e en 20ste eeuw uitgevoerd werd, zijn nog steeds terug te vinden achter de verscholen Carrer d'Aiguafreda, waar je zelfs nog de waterput en de esplanade waar de was opgehangen werd kunt zien, naast de schattige eenvoudige huizen van deze families.

De eerste stadstuin

De oudste tuin van Barcelona bevindt zich ook in Horta en herbergt een prachtig labyrint die voor veel pret voor de kleinere (en wat oudere) zal zorgen. Het Parc del Laberint d'Horta is een mooi voorbeeld van een 18e-eeuwse neo-klassieke tuin. Een ware verborgen schat waar je heerlijk kunt wandelen en ontspannen. Locals komen hier graag in het weekend met de familie om te ontspannen of te picknicken.

De bloemenwijk

Aan de voet van de berg Montjuïc vind je de 'bloemenwijk', een gebied waar straatnamen genoemd zijn naar bloemen, zoals Dàlia, Begònia, Gessamí en Crisantem. Maar het allermooiste is zonder twijfel het Carrer de la Font Florida: niet alleen is het hier hartstikke mooi en rustig, maar de huizen zelf zijn prachtig! Deze plaats werd namelijk in 1930 gekocht van baron Esponellà door een coöperatie van arbeiders die een reeks huizen met tuin in Engelse stijl lieten bouwen. De huizen zijn tot de dag van vandaag overgebleven en vormen een uniek en mooi gezicht.

Een kattenfontein

Verborgen in de tuinen van Laribal op de berg van Montjuïc staat een heuse kattenfontein, die in de Catalaanse cultuur in een bekend kinderliedje terugkomt. La Font del Gat was vroeger een plek waar men heen ging om zich te vermaken tijdens de zogenoemde fontades. De fontein is nu echter een rustige plek, versierd door een fontein met een kattenkop en een restaurant van Josep Domènech i Montaner. Een plek die vooral door locals en verliefde stelletjes bezocht wordt.

Openlucht zwembad

Parc de la Creueta del Coll is een zeer bijzonder park op de heuvel tussen Vallcarca en El Carmel. Tijdens de zomermaanden wordt de grote vijver als openbaar zwembad geopend en komen de locals hier ontspannen. De andere verborgen parel van dit park is Eduardo Chillida's beeldhouwkunst, 'Ode aan het water', dat met 50 ton gewicht boven het water hangt.

Pleinen met bogen

Plaça Reial valt mooi in de smaak bij iedereen: een mooi en fraai versierd plein omgeven door bogen. Maar in Barcelona zijn nog meer van dit soort pleinen te vinden! Ga bijvoorbeeld naar Plaça Masades in La Sagrera of Plaça del Mercadal in Sant Andreu om van de minder bekende kant van Barcelona te genieten.

Een onafgebouwd hotel

Een van mijn lievelingsplekken die je nog niet in gidsen tegenkomt, is het uitkijkpunt van Torre Baró, op de heuvels van Collserola aan de rand van de stad. De plek wordt voornamelijk door locals en buurtbewoners bezocht en biedt een adembenemend uitzicht over de stad en wat er achter de bergen zit. Bovendien is het onafgebouwde hotel, dat op een kasteel lijkt, heel leuk om te zien.

Een Romeinse begraafplaats

Pal naast de Ramblas liggen de vrij onbekende resten van een Romeinse begraafplaats. Vanaf een uitkijk platform op Plaça de la Vila de Madrid kun je de graven van bewoners van het Romeinse Barcino zien, die buiten de stadsmuren langs de weg begraven werden. Heel indrukwekkend en gewoon gratis om te zien!

Door: Marta Rubio van HolaBarcelona.nl

Reactie toevoegen

CAPTCHA
Deze vraag wordt gesteld om te bepalen of u geen spambot maar een mens bent.