Alboraya en zijn Horchata

Op slechts 3 kilometer ten noorden van Valencia ligt het dorpje Alboraya. Het is een typisch landbouwdorpje aan de kust, gelegen in een heerlijk rustige en landelijke omgeving. Doordat het zo dicht bij Valencia ligt, vormt het een perfecte uitvalsbasis voor mensen die de stad Valencia willen ontdekken, maar tegelijkertijd landelijk willen verblijven in een rusige omgeving. Vanuit Alboraya kunt u zelfs makkelijk op de fiets naar Valencia en ook Valencia zelf kunt u al fietsend verkennen.

Want het is een fietsvriendelijke stad, dankzij de Jardines de Turia ( een langgestrekt park, dat door het midden van de stad loopt, tot aan de haven en de Ciudad de las Ciencias) en andere fietspaden door de stad.

Horchata en Fartones uit Alboraya

Het dorpje Alboraya staat bekend voor zijn “Horchata”, een drankje dat ijskoud gedronken wordt rond 6 uur, als het in Spanje tijd is voor de zogenaamde “merienda” (=snack). Het wordt gemaakt van een soort wortel, de “chufa”. Bij de “horchata” worden “fartones” gegeten: langwerpige, luchtige broodjes die in het drankje gedoopt worden. Bezoek je Alboraya, proef dan zeker een verfrissende en vitaminerijke horchata! In een bar of in een horchatería. Bijvoorbeeld horchatería Daniel (avda. de la Horchata, Alboraya).

Horchata Route

Samen met de horchaterías in Alboraya heeft de gemeente Alboraya een "horchata route" uitgestippeld, die een handig overzicht vormt van de horchaterías in Alboraya. 

Horchata en chufa museum

Wil je meer weten over het verfrissende horchata drankje en de chufa wortel waar het van gemaakt wordt? Ga dan naar het horchata museum (in het Spaans: Museo de horchata y chufa - Partida de Masmardá 51, Alboraya) in Alboraya. Het museum is gevestigd in een voormalige boerderij en is prachtig landelijk gelegen.

Let op: men dient altijd vantevoren een afspraak maken om langs te komen. Dit kan telefonisch (+31 665570 761) of per email (info@elmachistre.es).

Romeinse weg door Alboraya

Voor degenen die van wandelvakanties in Spanje houden, is Alboraya interessant, omdat er de Via Augusta (ook wel bekend als Via Herculea of Via Exterior) doorheen loopt. Dit was de Romeinse kustweg, een van de twee Romeinse hoofdwegen door Spanje, die liep van Cádiz in Zuid-Spanje tot helemaal in Noord-Spanje, waar hij door de Pyreneëen ging en overging in de Via Domitia.

Bezienswaardigheden in en rond Alboraya

  • Het Horchata-museum en een bezoek aan een horchata-fabriek;
  • Strand van Alboraya;
  • Port Saplaya - de haven van Alboraya, het Venetië  van de provincie Valencia;
  • Sagunto
  • Valencia
  • Een van de vele sinaasappelgaarden die Valencia rijk is;
  • Wandelen of fietsen over de Via Agosto, een van de Romeinse verbindingswegen door Spanje;
  • Een bezoek aan de Sierra Calderona

Overnachten in Alboraya

In Alboraya is hotel La Mozaira gevestigd, een boerderij uit de 17de eeuw die geheel gerenoveerd is en omgetoverd in een klein, karakteristiek hotel. Eigenaren Pepe en Toni staan altijd klaar om hun gasten van dienst te zijn en kennen de omgeving op hun duimpje.

Reactie toevoegen

CAPTCHA
Deze vraag wordt gesteld om te bepalen of u geen spambot maar een mens bent.