Activiteiten in natuurpark Cabo de Gata (Almería)

In februari zijn we met ons gezin op vakantie in Almería geweest en hebben we per auto natuurpark Cabo de Gata verkend. Wat een natuurgebied! Het is een natuurpark dat van vulkanische oorsprong is. In het natuurpark bevindt zich de bergketen Sierra del Cabo de Gata, de grootste vulkanische rotsformatie van Spanje en Portugal. Het is één van Europa´s meest bijzondere geologische landschappen, met scherpe pieken en steile rotsen. Aan de kust stijgen de rotsen steil op uit zee. Ze creëren kliffen van soms wel 100 m hoog, die gespleten zijn door ravijnen en geulen die leiden naar afgelegen inhammen met witte zandstranden. Voor de kust liggen kleine, rotsachtige eilandjes en onderwater groots opgezette koraalriffen met een rijk onderwaterleven. Het is een paradijs voor liefhebbers van actieve vakanties en voor natuurliefhebbers.

Wandelen en fietsen

wandelen-natuurpark-cabo-de-gata-almeria-andalusie

Het hele jaar door kan men in natuurpark Cabo de Gata fantastische wandelingen maken. Door berglandschappen en naar afgelegen stranden. Alleen of begeleid. Tijdens onze kindervakantie naar Almería kwamen we overal bordjes met Sendero (=wandelpad) tegen. Een voorbeeld van een prachtige wandelroute is de wandeling naar Cala San Pedro, een geïsoleerd strand ten noorden van de kustplaats Las Negras dat alleen te voet te bereiken is. In de binnenlanden van het natuurpark kunt u prachtig wandelen bij de plaats Rodalquilar: voorbij de oude goudmijnen van Rodalquilar of door de vallei van Rodalquilar. Ook kunt u er heerlijk fietsen, over grindpaadjes of geasfalteerde wegen. Het landschap is prachtig, de bergen zijn een uitdaging en de wegen zijn heerlijk rustig. Wilt u onder begeleiding wandelen of fietsen door het natuurpark? Dat kan onder meer met Grupo J-126 of Subparke. Hou er overigens rekening mee dat het in de zomer zeker in de binnenlanden van Cabo de Gata erg warm wordt. Kijk hier voor Praktische informatie over fietsen in Spanje

Geologische tocht door het vulkanische landschap

GeoGata-wandelen-natuurpark-cabo-de-gata-almeria-andalusie

Ontdek hoe de natuur Spanje´s grootste vulkanische gebied heeft gevormd! Dit kan via GeoGata of Subparke , waarbij u onder begeleiding het bijzondere geologische landschap van Cabo de Gata verkent.  

Verken de ruwe kustlijn per kayak of boot

kayakken-natuurpark-cabo-de-gata-almeria-andalusie

Hoe kun je nu beter Cabo de Gata´s indrukwekkende kustlijn met zijn enorme kliffen en ravijnen en afgelegen inhammen met witte zandstranden verkennen dan vanaf het water? Vanaf een aantal kustplaatsen worden boot- en kayaktochten georganiseerd. Kayaktochten worden georganiseerd door Happy Kayak , Subparke of Cabo de Gata Activo. Deze tochten zijn overigens ook geschikt voor families met kinderen. Wilt u liever zelf eropuit? Dan kunt u bij Happy Kayak en Cabo de Gata Activo een kayak huren. Verschillende boottochten worden georganiseerd door The Island Diver , El Cabo a Fondo en wederom Subparke.  

Ontdek al duikend of snorkelend de indrukwekkende onderwaterwereld

duiken-natuurpark-cabo-de-gata-almeria-andalusie

Eén van de grootste schoonheden van de natuur van Cabo de Gata ligt onder de zee. Onder het helderblauwe water bevinden zich namelijk groots opgezette koraalriffen en de flora en fauna zijn er adembenemend. Een geweldig gebied dus om te duikers of snorkelaars. Er zijn verschillende duikcentra (=centros de buceo) in Cabo de Gata, die duikcursussen organiseren, materiaal verhuren of via welke u ervaren duikers kunnen duiken. Zo zijn er in San José het Centro de Buceo Alpha, een officieel Paddi Dive Center, en het ISUB  (niet een officieel Paddi Dive Center, maar de website is wel in verschillende talen) . Ook in Isleta del Moro ligt een officieel Paddi Dive Center: Centro de Buceo La Isleta. Subparke is tenslotte een duikcentrum en een centrum voor actief toerisme.  

Paardrijden in Cabo de Gata

paardrijden-natuurpark-cabo-de-gata-almeria-andalusie

Ook voor paardrijliefhebbers is het ruwe, woestijnachtige natuurgebied Cabo de Gata een paradijs. Er worden dagtochten, maar ook volledige paardrijvakanties georganiseerd, onder meer door de Nederlandse Marion Aerts. Ik rij helaas zelf geen paard, maar wat moet het mooi zijn om in alle stilte te kunnen genieten van deze fantastische natuur en om op plekken te komen waar je zeker met een auto niet kunt komen...  

Groepsexcursie naar Cabo de Gata

Bent u op vakantie aan de kust van Almería, dan is het ook mogelijk om een groepsexcursie naar Cabo de Gata te maken. Het vertrekpunt is in principe in Roquetas de Mar, maar er zijn onderweg nog een paar andere verzamelpunten. 

Overzicht van aanbieders van activiteiten

Hieronder heb ik gemakshalve nog even de genoemde aanbieders van de mogelijke activiteiten in natuurpark Cabo de Gata op een rijtje gezet:

 • J-126 (ism natuurpark Cabo de Gata en toerisme bureau van Andalusië)
 • Subparke
  • activiteiten: begeleide fiets-&wandelroutes, 4x4route, snorkelen, duiken, kayaktochten, boottochten. Thematische routes: geologische route, mijnenroute en filmroute.
  • telefoon: +34 950 389 787
  • adres: C/ La Reja, 6, Rodalquilar
  • website: www.subparke.com
  • mail: subparke@subparke.com

Accommodaties

Zin gekregen in een vakantie naar natuurgebied Cabo de Gata? Kijk dan ook eens naar mijn overzicht van vakantiewoningen in natuurpark Cabo de Gata.  

Reactie toevoegen

CAPTCHA
Deze vraag wordt gesteld om te bepalen of u geen spambot maar een mens bent.